Odla blåbärstry

Stora söta bär som mognar innan jordgubbarna i trädgården. Visst låter det härligt?!? Att odla blåbärstry är enkelt och ger god och vacker skörd tidigt på säsongen. Här berättar jag hur mina plantor sköts.

En klase med avlånga buckliga helt blåa bär.

I klasar på undersidan av grenarna hänger de stora bären. De är vackra och mycket lättplockade.

 

Hurra! Det har gått sex år sedan jag planterade mina försa buskar av blåbärstry och i år ger de första större skörden. De avlånga bären ser festliga ut och den lätt syrliga smaken är ljuvlig tillsammans med de söta jordgubbarna som mognar några meter bort. Det är en konst att få barnen att låta bli bären tills de blivit fullt mogna dock. När de blivit blå i färgen är de fortfarande ordentligt syliga till en början, de behöver sitta några dagar eller till och med upp till två veckor, innan de blivit söta och goda.

Fler tips om skörd kan du se i min nya video om blåbärstry.

 

 

Bra saker med blåbärstry

Anledningen till att jag föll för blåbärstry för några år sedan var att bären mognar så tidigt jämfört med vanliga blåbär. Redan i maj ska vissa sorter kunna mogna. Och banne mig - i år plockade jag första bäret just i maj.

Dessutom har buskarna en stor fördel i att kunna växa i vanlig trädgårdsjord, till skillnad från blåbär som behöver torv för att trivas. Inget knussel med blåbärstryn med andra ord, de växer lätt och villigt i trädgården.

Blåbärstry är också ett bär som är mycket tåligt för kyla och passar därför att odla långt upp i landet med. De sägs vara härdiga till zon 7.

Så har vi det här med nyttigheterna. Bären innehåller mycket C-vitaminer, nästan lika mycket som svarta vinbär. Men vad bättre är, de är ännu rikare på antioxidanter än blåbär! Ett supernyttigt bär med andra ord!

 

Läs mer: Cheesecake med säsongens bär

 

stora blåa bär ligger på en väderbiten planka.

Medan skogens blåbär är små är blåbärstryn otroligt stora. De påminner odon i smak, men är ändå lite mer åt blåbärshållet.

 

 

En vaniljvit blomma på nästan bar kvist.

Så här ser blåbärstry ut när den blommar i april i odlingszon 3, Sverige.

 

Att plantera blåbärstry

Se till att köpa flera sorter om du vill odla blåbärstry. De pollinerar varandra och bäst blir alltså skörden om det växer flera sorter tillsammans.

Planteringen är väldigt enkel. Mina buskar växer i soligt läge, vilket sägs vara det bästa. De kan växa för sig eller som en häck, men tänk på att inte sätta buskarna allt för långt ifrån varandra. Insekterna måste hitta mellan blommorna. Vissa sorter av blåbärstry blir väldigt stora, så tänk på avståndet redan vid planteringen. Gräv en grop, vattna, sätt ner plantan på samma djup som i krukan, putta tillbaka jorden och sedan är det klart.

När jag planterar bärbuskar brukar jag klippa ner yviga plantor. På så vis har inte rötterna en så omfångsrik planta att försörja med vatten och näring den första tiden, det tycker jag ger fin och snabb etabering.

Om du har en torr sommar kan det också vara bra att täcka jorden med organiskt material så att inte värdefullt vatten dunstar. Se gärna ett jättebra tips om bevattning av nyplanterade buskar och träd här.

 

 

Tidig blomning

Det är knappt man tror att det är sant när blåbärstryn blommar från nästan bar kvist i april. Jag brukar reagera när jag hör insekterna surra från buskarna och då hittar jag de vaniljgula blommorna. Det är magiskt. Bara en kort tid efter att blommorna gjort sitt finns små gröna bär på buskarna. De växer otroligt fort och i juni är skörden i full gång. Vissa sorter ger skörd senare i juli.

Tänk på att bären blir blå fort, redan i maj vissa år, men fortfarande behöver en tid på sig innan de utvecklat sin söta fina smak. Låt dem sitta kvar på buskarna i 7-10 dagar så märks stor skillnad i sötman.

Bären ska vara mörkt blå i färgen. Ett år fick jag rosa bär på en buske. Varning, varning. Om bären är rosa har du fått fel buske med dig från plantskolan. Blåtry är en annan buske, som är giftig. Buskarna jag köpte ett år kom från en odlare som verkade ha blandat ihop sticklingar. Säkert är det fler än jag som fått fel buskar. Sorten var 'Eisbär'.

 

Bild på gröna buskar i midjehöjd med huset som bakgrund.

Så här ser sorten Anja ut som fullvuxen buske. Den har ett lågt växtsätt och grenar som ligger längs marken. Hela busken är väldigt fin och sorten är en av de vanligaste i svenska trädgårdsbutiker.

 

En överfylld keramikskål med blåbärstry.

Bären är mycket goda att äta färska, men kan också användas till sylt och bakverk. De går fint att förvara i kylen en tid och kan frysas med bra resultat.

 

Många sorters blåbärstry

Det finns många olika sorter av blåbärstry att välja mellan. Den sort som ger skörd på bilderna i det här inlägget är 'Anja', med stora och lite rundade bär med söt smak. Just den sorten sägs inte ge så stor skörd som många andra buskar. Nästa år hoppas jag kunna jämföra lite mer då jag har fler större buskar av andra sorter.

De flesta övriga sorter jag har kommer från Blomqvist plantskola i Finland, som brukar sälja kul ätbara växter på vissa trädgårdsmässor. De skickar också plantor till Sverige.

Själv har jag flera sorter. Dessvärre har jag köpt några nya sedan listan gjordes och de sorterna har jag tappat namnet på.

 

  • Borealis (Kanada)
  • Honeybee (Kanada)
  • Docz Velikan
  • Strezhevchanka
  • Jugana
  • Anja
  • Blue Rock

 

Fler av er undrar om det är några sorter som inte varit goda. Kalinka gav förskräckligt sura, närmast bittra bär, och den busken har jag grävt bort. Eisbär har jag också tagit bort, men den hann aldrig ge några bär trots flera år på växtplatsen. En av Eisbär-buskarna var en korsning som blivit fel och dessvärre giftig och jag gissar att övriga buskar av samma sort hade någon defekt också. Jag har inte kunnat läsa mig fram till att dessa bägge sorter skulle ge sämre bär, eller att någon annan fått oätliga bär, så något har uppenbart inte blivit som det skulle.

Blåbärstry heter också honungsbär på svenska. På engelska heter de honeyberry och haskap berry, om du vill googla eller leta efter videos på YouTube.
/Sara Bäckmo

 

17. juni 2018

41 svar till “Odla blåbärstry”

  1. evamajsan skriver:

    Jättefint inlägg med mkt matnyttigt. Blir sugen på att ta egna sticklingar på min lilla buske nu när du berättat samt visat hur enkelt det är. Gillar inte att misslyckas eftersom jag ser det som förlorad tid, jättebra att du är nyfiken och experimenterar och delar så kan jag spara tid på att göra rätt 🙂

  2. Birgitta Nandin skriver:

    Vilket trevlig inlägg. Jag har också köpt hem ett 10-tal sorters Blåbärstry, men har bara haft de första i 2 år ännu. Har väl fått ett 50-tal bär i år, men hoppas på mer till nästa. Tack för tipset med sticklingar.

  3. Anneli Eriksson skriver:

    Vill bara säga stort TACK för en otroligt inspirerande, proffsig och pedagogisk föreläsning i Rottneros, i sagolika Värmland igår! Jag fick sådan inspiration att jag sparkade igång min dammiga blogg (Inte alls så fin och proffsig som din), köpte jord, grävde fram ko-dynga, planterade tomater och började planera hur mycket av gräsmattan jag egentligen kan ta bort utan att familjen protesterar för högljutt.... Vill nu bara ha mer och fler grönsaker! Ditt jobb ger avtryck. Du är en fantastisk inspiratör. Fortsätt!
    MVH Anneli http://www.mittegnahem.blogspot.com

  4. Veronica skriver:

    Nu blev jag riktig på att plantera Blåbärstry hemma i trädgården. Hur många plantor behöver jag minst ha, för att de skall ge ngt. och för att de skall trivas?

  5. Andreas Benkel skriver:

    Hej Sara! Bra artikel! Blev lite förvirrad angående förväxling mellan blåtry och blåbärstry. Menade du att du av misstag fått en sort av den giftiga blåtryn vid namn 'Eisbär'? För jag har köpt den i övertygelsen att det är ätliga blåbärstry 🙂

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej! Blåbärstry av sorten 'Eisbär' är ätlig och vad jag läst mig till ett mycket bra bär. Men då plantorna förökades upp på plantskolan skedde en förväxling och de plantor som skickades vidare till trädgårdsbutiken (där jag senare köpte) var något helt annat än just blåbärstry, sannolikt en blåtry enligt efterforskningarna som gjordes. Plantskolan har gått i konkurs och det har inte gått att få riktigt klarhet i vad som hänt. Om dina buskar ger blåa bär kan du utgå från att de är korrekta. Mina var rosa. Lycka till med blåbärstryn! /Sara

  6. Merit Kullinger skriver:

    Man blir så sugen på att prova! Nu har jag precis fått och planterat tre olika sorter från Blomkvists i Finland. Pasade på att ta 3 x 6 sticklingar för att få en hel rad bärbuskar i söderläge löngsmed vår uppfart...

    Slår mig att jag inte ens vet om jag tycker
    om blåbärstry... ? De ser härliga ut i alla fall!

  7. Agneta Modig skriver:

    Köpte bara sorten Kalinka. Vilka andra behöver jag för polleneringen?? Ingen på plantskolan nämnde att det behövs olika.

  8. […] det här utförliga och matnyttiga inlägget skriver eminenta odlingsbloggaren Sara Bäckmo om blåbärstry. I blogginlägget finns även två filmer där Sara pratar om blåbärstry – en med generella […]

  9. Frida skriver:

    Har förut läst om korspollinering med bland annat blåtry och kaprifol, som då skulle ge oätliga bär? Vet du om det stämmer?

  10. ina-ring skriver:

    Hei Sara. Jeg ble så fascinert av denne planten og bestemte meg for å anskaffe den til min hage. Men når jeg søker etter informasjon, får jeg opp at den er svartelistet og et stort problem for det lokale økosystemet, da den spres av fugler. https://holtalen.kommune.no/aktuelt/bekjempelse-blaleddved-roros-kommune/ Snakker vi om den samme planten? Lonicera caerulea er det latinske navnet på denne som bekjempes i Norge.

  11. Nina Førisdal skriver:

    Hei Sara!
    Jeg mener jeg så en video der du graver opp to sorter av honningbær som du ikke var så fornøyd med. Hvilke to sorter var det? Kan ikke finne igjen den videoen.
    Var den denne sorten Kalinka?

  12. Camilla skriver:

    Hej,
    Inspirerande artikel. Är sugen på att odla blåbärstry. I handeln har jag sett Anja, Eusbär, Blue Velvet och Kalinka. Vad ska jag välja om jag vill ha söta och goda bär?
    Camilla

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag har tagit bort mina plantor av Kalinka och Eisbär. Eisbär gav inget alls, aldrig en blomma, och Kalinka smakade verkligen pyton. Anja har jag och den är jättegod.

  13. Anna skriver:

    Hej. Jag har i dagsläget en buske, ryssen Balalaika. Det kommer fler buskar till trädgården vid tillfälle. Om jag tar sticklingar från min buske, räcker det för korsbefruktning? Eller ska det vara andra ryska sorter för att skörden ska bli bra? Mvh Anna

  14. Lina skriver:

    Hej! Jag tycker dina blåbärstry ser så fina ut. Men jag har aldrig smakat. Hur smakar de egentligen? Kan de liknas vid något annat bär?

  15. Daniel skriver:

    Blåbärstry är en fantastisk växt. Jag har odlat dem i snart tjugo år. Jag har ingen aning om namnsort då jag fick en stickling på besök i en fruktodling utanför Västerås, där den äldre ägaren hade hämtat många experimentväxter ifrån Sovjetunionen. Den sticklingen har kommit att bli rejält stora buskar trots rejäl misshandel genom flera flyttar under de tidiga åren. De kräver verkligen ingenting - de har fått växa i olika sorters jordarter i olika sorter lägen och klimatzoner. Numera kan jag plocka hundratals, ibland tusentals bär även om fåglarna gärna äter dem (inklusive våra egna hedemorahönor). Bären, som i mitt fall är ganska avlånga och mörkt blådaggiga, smakar som vilda blåbär möjligen med lite inblandning av röda vinbär, mörka plommon och mörka krusbär - svårt att förklara. Bären kokas med fördel till helt underbart god sylt. De är även förträffliga som blandbär i andra safter och sylter.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Vilken dröm! Ser fram emot rejäla buskar jag med här i trädgården. De växer fint! Behövs tusentals bär här med för att stilla fyra barns bär-hunger. Herregud vad de äter!

  16. Anette skriver:

    Hej! Jag söker blåbärstry av sorterna Borealis och Honeybee, men de är svåra att få tag på. Blomqvist plantskola har stängt inför sommaren och de nya reglerna för Bussgods kan göra det omöjligt att få leveranser till södra Sverige. Finns det möjlighet att köpa sticklingar? Från dig? Eller har du koll på vart man kan få tag på? Har googlat, men...

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag säljer eller byter inte bort något växtmaterial dessvärre. Det är så många som frågar och jag skulle få så mycket jobb med det. Fråga gärna i någon av Facebookgrupperna för köp och sälj när det gäller trädgård. Lycka till!

  17. […] Läs mer: Odla blåbärstry […]

  18. Josefine Nilsson skriver:

    Åh nej... jag som precis köpt kalinka ;( det fanns bara den och balalajka...

  19. Lina Jönsson skriver:

    Hej! Jag har Anja sedan ett par år tillbaka. Om jag ska köpa en annan sort som blommar samtidigt - ska jag välja en rysk eller kanadensisk sort? Vad samodlar du med Anja?
    Hälsn Lina

  20. Monika Sundström skriver:

    Väldigt intressant! Jag undrar om man kan plantera och övervintra i stora krukor? Bor i Ångermanland.
    Mvh/Monika

    • Helena skriver:

      Hej Monika!
      Jag har beställt fyra ungplantor Blåbärstry (Jugana, Blue Rock, Aurora, Honeybee) som ett paket från Blomqvist Plantskola. De har olika mässpaket som de säljer nu till bra priser! Jag har ingen färdig växtplats för plantorna än, utan tänker ordna en odlingsbädd under sommaren för att sedan plantera ut Blåbärstry där till hösten. De ska få stå i rad med ca 150 cm mellanrum (vilket är minimum enligt Blomqvists) och förhoppningsvis bildar de en fin häck så småningom som ger lite mer vindskydd till min blivande köksträdgård 🙂
      Vi har lerjord på vår tomt så tanken är att jordförbättra lite precis där de små plantorna ska ner i jorden och sedan täcka bädden runtom med kartong och täckmaterial.
      Jag fick leveransen av plantorna igår och ska precis i detta nu gå och plantera dem i krukor (minst 3-4 liter) i vanlig planteringsjord där se ska få bo över sommaren. OM min plan att göra en bädd till dem över sommaren av någon anledning inte blir av (jag är höggravid och ska föda i maj, dvs svårt att sia om hur sommaren kommer bli) så kommer jag bara att gräva ner krukorna de står i någonstans i trädgården. Det borde gå jättebra att övervintra dem på det sättet!
      Mvh / Helena

  21. Monica Christiansson skriver:

    Finns någon sort som kan stå lite skuggigt?

  22. Märti skriver:

    tack för bra tips!! sugen på att detta att plantera blåbärstry men hur är det med dem och råddjur? Vi har förfärligt med rådjur på radhusområdet... så jag kan inte stänga ute dem heller...

  23. Marianne skriver:

    Hej. Mina Blåbärstry blommade så fint. Tyvärr så har det inte blivit några bär. Blommorna är borta och jag undrar om kanske Rådjuren kan ha tagit blommorna. Jag får kanske skydda dem bättre nästa år om det kan vara så att de varit och kalasa på dem?

  24. Madeleine Kristensen skriver:

    Mina är väldigt taniga och spretiga. Hur hårt kan man beskära dem? Och kommer de underifrån så de blir kraftigare och täta?
    Inköpta i år .
    Mvh
    Madeleine

  25. Hej! Jag har blåbärstry.. haft den nu i 2 år.. jag har försökt googla problemet o även pratat med trädgårdsmästare.. men får inga direkta svar på vad som e fel el vad jag ska göra. Min buske blommar fint på våren o där kommer bär knoppar.. men sen vissnar liksom toppen på grenarna, blir typ svarta.. sen trillar bären av.. o jag har 2 andra sorter som står vid den.. detta är andra året detta blir såhär.. men grejen är att där växer ju ut skott från den vissna grenen o ser fina ut.. men längre kommer den inte.. så fort den blommar, får bärknoppar o vissa börjar bli blåa så vissnar den o bären trillar av.. npn sa att det var mjöldagg.. o jag har besprutat det.. men vad kan jag göra åt detta? Ska jag beskära busken nu? Hur mycket då? El bara låta den vara? Blir så ledsen att detta händer.. vill så gärna ha bären ju..
    Mvj

  26. Maria Olsson skriver:

    Jag bor i Sibirien och här har vi vinter från November till Mars.
    Ner mot - 45 grader kallt kan det bli. Men blåbärstry växer fint.

  27. Sara Ström skriver:

    Hej!

    Jag har en fundering. Du och Blomqvist plantskola skriver bägge att buskarna ska planteras "i närheten av varandra" för korspollineringens skull. Men vad är egentligen lagom nära? Måste de stå i en grupp/på rad eller kan det funka om det är ca 2-3 meter mellan buskarna? Eller mer? Jag försöker lista ut hur jag bäst ska placera ut buskarna så de passar in i trädgården och fortfarande korspollineras... Blåbärstry var inte med i min ursprungliga plan men med två små flitiga bärätare här hemma och dina lovord om denna buske råkade jag visst köpa ett mässpaket med tre st...

    /Sara S

  28. Gunvor skriver:

    Igår var jag och köpte 8 st blåbärstry olika sorter på Blomqvist plantskola. Bor i närheten.. Fina stora exemplar fanns där.. och idag ska jag anlägga min lilla park...Tack för inspirerande läsning Sara.
    Mina ska stå i en solig skogsglänta och jag planerar lägga galler runt.. för hararna.
    Mina sk

  29. Jill skriver:

    Fråga skulle man kunna plantera kaskadtimjan under buskarna för att få till lite fler pollinerade samt att få något som täcker eller är det ajabaja för då trivs inte blåbärstryn?

  30. Malin skriver:

    Är blåbärstry ok för hundar att äta?
    Går rådjuren på den?
    Så sugen på att testa den 🤗

  31. Caroline Nyman skriver:

    Hej! Jag har fyra blåbärstryn som i år äntligen såg ut att kunna ge en större skörd än bara några stycken. Såg verkligen fram emot att skörda. Men nu är alla bären borta. Jag misstänker fåglarna. Hur skyddar jag dem bäst från fåglarna?

  32. Anna skriver:

    Hej
    Blir lite osäker på placering . Har 2 olika alternativ . Sol hela dagen med ganska torr jord som kräver vattning ofta( syrenbuddlejan trivs där) .
    Andra alternativet är helskugga fram till kl 14 o sen sol 4 timmar, blött med avrinning från berg. Jag satte ner de på platsen för det sista alt. I maj och de växer bara ytterst lite . Inga blommor . Köpte de i april o de fick bo i växthuset pga kylan o trivdes där
    Väldans bra . Vart tänker du de mår bäst solplatsen eller skuggplatsen….

  33. Anna skriver:

    Hej Sara. Vi har mest berg och torra lägen på tomten men har köpt 3 buskar try. Kan man möjligen ha de i djupa krukor:tunnor? Ev i växthus? Tänker att de då inte torkar ut ….. man kanske kan knuffa in nån humla när de blommar? Vet du om de funkar i växthus ? Med vänlig hälsning Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *