Stäng menyn

Odla basilika utomhus

Basilika är en lättodlad och uppskattad kryddväxt. Jag odlar gärna basilika på friland, där jag får en lättskött odling som levererar mycket under sommaren.

Basilika fotograferad underifrån på växtplatsen.

Basilikan jag odlar utomhus växer i stora ruggar i en pallkrage. Det blir mycket blad att skörda på liten yta.

 

I min lilla odling på berget har flera följare hajat till inför en växt. Odlar du basilika på friland? Ja. I en av pallkragarna växer fyra rejäla plantor av basilika. De sattes ut i juni och ger skörd löpande till både mig och grannarna.

 

Läs mer: Basilika - lyckas med sådden

 

Basilika är en krydda som är ganska enkel att lyckas med om du har kläm på hur du gör en bra sådd och vilken växtplats plantorna önskar. Vanligtvis odlas basilika i krukor, på uteplatser, i växthus och uterum. Kanske är friland inte den mest vanliga platsen att odla basilika på i Sverige, men jag kan verkligen rekommendera det. På friland kan du få plats med många plantor, låta dem växa enkelt utan särskilt mycket skötsel och skörda under lång tid.

 

Här växer basilika i en pallkrage i min lilla köksträdgård på berget. Växtplatsen är en välgödslad pallkrage, kopplad till automatisk bevattning.

 

Sortval

Jag har provat att odla flera sorter på friland och tycker de flesta har vuxit bra. I år odlar jag bara vanlig 'Genovese', en hyggligt storbladig sort som förekommer i de flesta kommersiella odlingar. Bladen är lagom stora, spröda och smakrika när planan är ung. Kraftigare när växten gjort en tid i landet. Perfekt att odla mycket av att frysa in eller göra pesto av.

Både rödbladig och småbladig basilika funkar fint att odla på friland med. Lägg där till alla olika smaker på bladen som finns och din basilika-odling kan rymma massor, genom att använda yta du har på friland. Inomhus och i växthus går de ofta inte att klämma in lika många plantor.

 

Läs mer: Ta sticklingar av basilika

 

Växtplatsen

Om du vill odla basilika på friland ska du se efter tre saker. Slarva inte med någon punkt, för då är det risk att växten blir stressad.

  • Värme - Basilika växer bäst där det är varmt. Vid kyla utvecklas inte bladen särskilt bra. Tänk på att nätterna ofta är svala även på sommaren. Välj varmaste platsen!
  • Fukt - Under sommaren växer basilika snabbt och behöver regelbunden vattning för att utvecklas optimalt. Smaken blir också mild och fin med mycket vatten.
  • Näring - Precis som många andra bladgrönsaker så trivs också basilika bäst i näringsrik jord. Om näring saknas blir bladen gula och fula och växten tappar kraft snabbt. På friland tycker jag det är lättare att gödsla bra än då växten står i krukor.

Om någon av punkterna saknas händer det lätt att växten bestämmer sig för att blomma mycket tidigt. Det är i sig inte något fel, det är växtens naturliga cykel att växa upp, gå i blom och producera frö. Men för att odla mat kan vi gärna hindra det, så vi kan njuta av bladen så länge som möjligt.

Med andra ord, välj den varmaste växtplats du har, där du gödslat och där du har föresatt dig att vattna ofta under sommaren. Helst varje dag. Om du kan ansluta någon typ av bevattningssystem till växtplatsen är det toppen, då glömmer du ju inte bort.

 

Basilikan växer i stora ruggar, placerade med några decimeters avstånd i pallkragen. Varje rugge kan bli ganska stor. De kan delas om man vill, men jag tycker de växer så fint i kluster så länge jorden är fuktig och näringsrik.

 

Vid skörd knipsas toppen av på plantan, då stimuleras nya sidoskott att växa fram. De skördas senare på samma vis.

 

Toppen används i matlagning. Den kan också bli ett skott att rota till ny planta.

 

Sådd i krukor eller friland

Hur jag gör en bra sådd av basilika har jag skrivit om i inlägget jag länkar till överst, kika där om du vill ha bra tips för sådd i krukor. Det är fiffigt just att så i krukor, eftersom sådden kan startas på en riktigt varm och mysig plats och därmed få ett litet försprång. Det går också bra att så direkt på växtplatsen. Men då bör du vara noga med vilken plats du väljer och se till att du kan ge fröerna det de behöver under tiden det tar att gro.

Denna sådd är gjord i 9 cm-krukor på försommaren, där sedan hela plantan satts ner på växtplatsen utan att delas på. Basilikan växer i kluster med många plantor på ett och samma ställe, och bildar då en stor rugge.

2020 sådde jag basilika direkt i jorden på samma plats, under sommaren, och fick fin skörd av småbladig basilika fram till kylan kom.

 

Läs mer: Odla basilika i krukor

 

Min pallkrage är indelad i tre delar och basilikan växer i en av dessa. Fyra plantor, som växer bredvid frodig trädgårdsportulak och gula betor.

 

Basilika gror och växer snabbt. Om du är hugad gör du en sådd på friland nu mitt i sommaren och njuter av späda blad under sensommaren innan kyla kommer. Ofta är det mycket basilikafrö i en fröpåse och lätt att odla mycket på friland. Precis som med andra grönsaker älskar jag just det; att kunna odla mycket och enkelt på friland, istället för att dutta med krukor och svårskötta platser i växthus. Enkelt och bra med basilika på friland!
/Sara Bäckmo

26. juli 2021