Stäng menyn

Odla ärtskott på hösten

När höstens första ärtskott skördas känns det som om ett helt nytt odlingsår tar fart. På bara några veckor levererar sådden perfekta ärtskott som hela familjen älskar.

En tät matta av snirkliga ärtskott.

Den täta mattan av gröna ärtskott växer snabbt i skydd av tunnelväxthuset och blir extra krispiga av en dos vatten innan skörd.

 

Det är bara knappt två veckor sedan den blå tunnan i tunnelväxthuset rensades från melonplantor och fylldes med ärtskott. Vanliga gula ärter är perfekta att alltid ha hemma i skafferiet. Inte för att vi äter ärtsoppa särskilt ofta, jag sår fler än jag kokar. Ärterna fyller ut växtplatser både utomhus och i växthus. Sent på säsongen gror de förhållandevis snabbt och ger skörd rekordfort, särskilt om de skyddas med fiberduk eller plastlock.

 

Läs mer: Guide för att lyckas med ärtskott inomhus

 

 

Här har jag skördat alla ärtskott på en gång. Om några dagar har de vuxit upp igen och ger ännu en skörd.

Här har jag skördat alla ärtskott på en gång. Om några dagar har de vuxit upp igen och ger ännu en skörd.

 

Ärtskott i en korg.

Ärtskott är lätta att spara i en påse i kylen efter skörd. Häll i en slatt vatten och knyt ihop.

 

Ärtskotten är jättegoda att använda på smörgås, i sallader, i omeletter, på soppor och mixade i dressing. Och hemodlade är så mycket godare än köpta!

 

 

Vill du ha mer detaljerade tips om sådden kan du titta på videon ovan. I inlägget Stora tråg med ärtskott kan du läsa hur jag odlar mängder med ärtskott på fönsterbräden under sen höst, vinter och tidig vår.

Njut av höstens gröna skatter!
/Sara Bäckmo

 

 

14. september 2017