Stäng menyn

Nya sticklingar av blåbär

Eftersom mitt experiment med sticklingar av blåbär gick bättre än väntat vill jag ta reda på mer om vad som funkar och inte. Här är del fyra i serien om blåbärssticklingar.

Som jag berättade igår var det en glad överraskning som väntade i minidrivhuset - rötter på hälften av blåbärssticklingarna som togs för en månad sedan. Det hade jag aldrig vågat hoppas på, så skeptisk som jag varit efter tidigare års försök.

Några saker verkar ha varit avgörande:

  • Späda sticklingar med liten bladmassa
  • Varm odlingsplats
  • Fuktig odlingsmaterial (torv) och fuktig luft
  • Eventuellt rotningsmedel

Eftersom både sticklingar med rotningshormonet Clonex samt helt vanlig honung rotat sig vill jag ta reda på mer om vilket som ger bäst resultat. De örtartade, alltså späda, sticklingarna ser ut att ha rotat sig mycket bättre så jag fortsätter på det spåret. Se hur jag går vidare i klippet nedan.

 

I början av klippet planterar jag om redan rotade sticklingar. De sätts i vanlig ogödslad torv och vattnas direkt efter omplanteringen för att inte rötterna ska torka ut.

Se övriga delar i serien här:
Blåbärssticklingar del 1: Mitt experiment
Blåbärssticklingar del 2: Sticklingar i torv
Blåbärssticklingar del 3: Det finns rötter!

 

Mina blåbärssorter
Efter förra inlägget, del 3 i serien om blåbärssticklingar, fick jag frågan om vilka blåbärssorter jag odlar. De första sorterna jag köpte har jag inte antecknat sortnamnen på, men en vild gissning är att jag har dubbletter av dem från nyare plantor. Min favoritbuske är en av dem jag inte vet namnet på; en buske med otroligt stora, goda bär, dock inte en av de högsta buskarna. Jag hoppas hitta nya favoriter allteftersom de blåbär som planterats senaste två åren börjar ge större skörd.

Här är sorterna jag vet namn på:

Goldtraube
Northblue
Pink
Patriot
Duke
Reka
Bonus
Oskar
Bluecrop

Jag kommer att köpa några ytterligare sorter och plantera allteftersom. Det roligt att kunna jämföra växtsätt, skörd och smak. Och jag har gott om plats att göra det på.

Att föröka blåbär med sticklingar är superintressant tycker jag. Blåbär ger störst skörd om det finns olika sorter i trädgården och om vi lär oss att ta sticklingar på bra sätt kan vi byta plantor med andra odlare. Jag kikade på en av plantetiketterna som satt kvar på en av buskarna i trädgården. En planta med rosa blåbär kostade 360 kronor när jag köpte den för några år sedan. Den som vill odla ordentligt med bär har en del pengar att tjäna genom att lära sig föröka på olika sätt och sticklingar är ett sätt som jag tycker passar bra.
/Sara Bäckmo

06. juli 2017