Stäng menyn

När ska vitlök skördas?

Om du har odlat vitlök är det dags att börja titta efter tecken som visar att löken är klar för skörd. Men skörda inte för tidigt, då kanske du inte kan lagra löken så länge som du önskar.

Köksträdgård med mycket vitlök i en stor bädd.

Nu börjar blasten på min vitlök att gulna. Men jag skördar inte och blir inte orolig att löken har det dåligt.

 

Nu börjar frågorna om vitlök att hagla. Bladen blir gula. Vissnar de? Dör plantan? Vad händer? Sitt lugnt i båten - allt är normalt. Och du ska inte skörda vitlöken bara för att några blad blir gula.

Vitlök kan skördas vid flera tillfällen och på olika sätt. Blast kan skördas under våren, färsk lök utan klyftor kan skördas på senvåren och sommaren. Och den färdiga vitlöken med klyftor skördas på sommaren.

Vanligtvis skördas de tidigaste vitlökssorterna en bit in i juli och de senare sorterna några veckor senare, i augusti.

 

Läs mer: Lagra vitlök inomhus

 

Löken som skördas i juli och augusti är oftast lök som ska lagras och hålla sig färsk och fin under lång tid. I vårt kök äter vi just nu den sista av vitlökarna som skördades sommaren 2020. En lagringstid på ett år alltså. Det är perfekt för den som vill vara självförsörjande på grönsaker!

 

Närbild på

Än så länge är min vitlök inte så välväxt att det är dags för skörd. Blasten är fortfarande mest grön och kraftig, även om topparna och de nedersta bladen är lite gula.

 

Kolla blasten

Vitlök är färdig att skördas när stjälken tippar lite och kanske viker sig ner. Det är plantans sätt att själv sörja för att vitlöken ges bästa möjliga lagringsegenskaper. Blasten torkar upp och hindrar bakterier att leta sig in i löken och försämra hållbarheten. Det är samma med vanlig gul lök och liknande sorter. Blasten tacklar av, helt enkelt, när den gett sin energi till löken, som då förbereds för lagring. De yttre delarna av skalet ska torka, så att löken inuti hålls färsk under lång tid.

Om löken skördas för tidigt har löken inte hunnit passera de stadier som är nödvändiga för att lökens hållbarhet ska bli bäst. För en del odlare spelar det inte någon större roll. Hen har kanske ändå inte odlat så mycket vitlök att det räcker under ett helt år, då gör det ju detsamma hur hållbarheten är.

 

Läs mer: Gör din egen vitlöksfläta

 

Närbild på ormliknande utväxter från vitlökens topp.

Vissa vitlökssorter bildar en så kallad ormlök. Den tar energi från växten, så att mindre energi går till att utveckla lökens klyftor.

 

Var inte för sen

Om du vill säkerställa att lagringsdugligheten blir så bra som möjligt är det lika viktigt att inte skörda löken för sent. Om blasten vikt sig helt och börjat ruttna där den fäster vid löken, försämras också lagringsdugligheten. De yttre skaldelarna får svårare att sluta upp om löken och klyftorna kan spricka upp inuti.

Såna här saker håller man koll på genom att veta dels vilka tecken man ska leta efter hos löken när den växer, och också genom att läsa på om sorten man odlar. Ska den skördas tidigt eller sent?

 

Läs mer: Odla egen vitlök - sätt på hösten

 

Det är ingen idé att plocka upp stora mängder färsk vitlök med pigg, grön blast och förbereda för lagring. Låt den stå ännu en tid och plocka upp den när blasten börjat gulna och torka upp, samt blivit vinglig och visar tecken på att vilja vika sig. Då är det dags!
/Sara Bäckmo

29. juni 2021