Stäng menyn

Mjuk och illaluktande vitlök

Oturligt nog kan vitlök bli mjuk och illaluktande om den torkas på fel sätt efter skörd. Om du vill ha fin vitlök behöver du vara noga när löken förbereds för lagring.

Vitlök som torkat på en för varm plats börjar ofta lukta illa och klyftorna inuti blir mjuka.

 

Under sommaren har flera läsare hört av sig och undrat om ofräsch vitlök. När löken skördats har den varit så himla fin och förväntningarna på fortsättningen höga. Men när löken torkats har något hänt och plötsligt är löken helt förstörd. Vad har hänt?

Det här känner jag igen så väl. Hoppas att vidare läsning kan göra att vitlöken blir bättre nästa år.

 

Tips: Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik - leverans hösten 2025

 

Efter skörd ska vitlök torkas för att kunna lagras på bra sätt. Löken ska då ligga på en torr plats. Är det fint väder kan det vara lockande att låta löken ligga eller hänga utomhus i sommarvädret. I brist på bra plats kanske man lägger den i växthuset. Problemet är bara att det kan bli fööööööör varmt.

I gassande sol, oavsett om det är ute eller i växthus, värms löken innanför skalet och löken blir liksom halvt tillagad. Kokt, eller bakad. Fast bara halvt. Och när det svalnar ute svalnar löken - i några timmar, innan allt börjar om nästa dag i värmen.

Det är svårt att beskriva den unkna löklukten det här för med sig. Rutten lök, helt enkelt. Lukten märks ofta först när man börjar greja med löken och då känner man också att löken är mjuk på sina ställen.

Om löken skalas ser man att den är missfärgad och ibland rutten både här och där.

Vitlök som blivit alldeles för varm och då börjat lukta och bli dålig, ska slängas på en gång. Om du låter den ligga kvar kan den unkna lukten spridas till lökar som ännu är okej.

 

Ibland är hela löken förstörd och ibland bara enstaka klyftor. Men löken brukar lukta så illa att det inte är lönt att spara något.

 

Vitlök kan bli dålig också av andra orsaker, men om du undviker att torka dem för varmt har du i alla fall missat en fallgrop.

 

Läs mer: Vilken vitlök ska jag välja? - Läs om sorter här

 

Så, hur ska man göra för att undvika det här? Ganska enkelt. Torka inte löken på en plats där det blir väldigt varmt. Välj ett ställe där det är torrt och där temperaturen motsvarar inomhustemperatur. Undvik gassande sol. Och undvik också gärna temperaturväxlingar. Vi vill att löken ska torka i jämn takt, utan att det blir fuktigt i löken av kondens under natten eller vid dagar när det är regn och fuktigt i luften.

Det här är ett vanligt misstag och enkelt att åtgärda till nästa gång det är dags att skörda.

Bra platser att torka vitlök på är till exempel i ett uthus, vedbod, i skuggan på balkongen, under ett tak på huset eller i ett uterum där solen inte ligger på.
/Sara Bäckmo

21. augusti 2025