Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - november 2019

I november hände massor av gejer i Berghem. Jag stoppade korv, grävde ner bokashi, fixade matkällaren och vi barnen åkte pulka på vårt alldeles egna berg.

Med den första snön i november har jag faktiskt fått uppleva alla årstider här i min lilla stuga!

 

I mina videos under året har jag inte berättat så mycket om själva huset och saker som jag gärna vill göra där. En sak jag tänkt på varenda gång jag filmat huset när det varit lite dunkelt ute är att jag saknar en fin belysning i fönstren. Dessvärre är elen väldigt gammal i hela huset och särskilt på nedervåningen klarar inte systemet belastningen av mina elprylar och en massa lampor och grejer.

Det var meningen att byns elektriker skulle dra om elen redan i våras när jag märkte att det var väl svajigt i nätet, men så sköt jag upp det eftersom det skulle vara bättre att göra tapetsering först. Och jag väntar fortfarande på att tapetsera... Så den här vintern får jag klara mig utan den fina belysningen jag drömmer om.

Istället satsar jag på annat piff. I november fixar jag matkällaren som finns under huset. Det var en av sakerna jag föll för när jag kikade runt innan köpet. Hemma har vi varken jordkällare eller vanlig källare där mat kan förvaras, så det här är lite som en skattkammare för mig - trots att burkarna delar plats med ett gäng fruktansvärt läskiga spindlar.

 

 

Något jag verkligen tagit fasta på i mitt lilla hus är att experimentera med grejer, som är svåra att göra hemma mitt i vår familjevardag. Jag har till exempel provat att kompostera med bokashi i liten och stor skala, arrangerat en maskkompost inomhus och odlat en hel massa grejer i kruka som jag inte vågat mig på tidigare.

Dessutom har jag kunnat göra mer av sådant jag provat hemma men som det nu under renoveringen inte finns plats för. Till exempel odlar jag familjens behov av basilika här i fönstret. Skörden räcker till sallads- och smörgåskrydda, att smaksätta maten med och också till att göra läcker hemlagad pesto.

 

 

November var en ganska hektisk månad där jag äntligen fick tummen ur att gräva ner sparad bokashi, städa källaren, stoppa korv, förbereda hallen för tapetsering, ha flera möten i det gulliga lilla köket och därtill kvällsmysa under sena onsdagar med att redigera på alla vloggarna som du har kunnat se från året.

Här har jag plockat ut ett gäng bilder som visar månaden genom min lins.

 

Det här ser inte mycket ut för världen, men för mig är det ett halleluja-moment. Jag gräver ett dike i en av mina nya bäddar, för att gräva ner bokashi. Den torra tråkiga gräsmattan har luckrats upp och det finns ganska fet jord med riktigt biffiga daggmaskar.

 

Jag vill helst inte gräva så mycket i jorden utan låta den sköta sig själv, men det är så smart att gödsla med bokashi att jag gör undantag.

 

Salladskål är ganska tålig mot kyla. Det största hotet är att plantorna blir slaskiga om de fryser och tinar många gånger. Den här lilla raringen blev sallad när jag bjöd vännerna och tidigare kollegorna Caroline och Lotti på en överraskningsmiddag. Det var väldigt passande, eftersom vi brukade kalla varandra för "hallon" när vi jobbade tillsammans; stor-hallon, lill-hallon och Lotti var vårt chefs-hallon, kan man säga. Färgen tilltalade hallon-vännerna.

 

Nu är all broccoli slutskördad. Till november höll den ut, men som du ser börjar den bli skadad i de små knopparna på toppskottet. Ett tecken på att den inte gillar klimatet riktigt.

 

Inomhus växer sallat, rucola och salladslök som jag flyttat in från landet. Jag hann skörda lite smått men i december hade sallaten dukat under av angrepp från ettriga bladlöss.

 

De här fula små frukterna är mitt guld! Redan när jag var här på visning i februari 2019 såg jag en enorm buske med rosenkvitten utanför köksfönstret. Tidigare ägare trodde det var prydnadsäpple. Skörden var dessvärre för liten för att koka någon marmelad på, men de som inte förstörts ligger fortfarande i köket och sprider sin fantastiska doft.

 

Här är maskkomposten som jag installerade i november. Jösses så roligt! Jag har köpt som en liten möbel till komposten som står i köket. Det tog ett tag att skapa rätt balans i komposten så att maskarna trivdes. En hel del har hunnit fly ut på köksgolvet dessvärre. Men funkar det riktigt bra!

 

Det är nästan så att man vill ursäkta bilderna från november för att de är så fula och tråkiga. Här har jag planterat ner mängder av jordgubbar i ytterkant av två bäddar och nu gräver jag hål för mer bokashi-kompost. Tänk att man kan gräva i landen nu!

 

Mitt första bakslag i trädgården. Jag glömde lägga galler på bokashi-hålet och ett djur har krafsat upp både bokashi, vitlök och jordgubbar. Dumma, dumma mig!

 

Helgen innan advent gjorde Friederike och jag korv till långt efter midnatt. Vi använde min mammas recept från 1992 och var mycket nöjda med resultatet.

 

Tio kilo färs och tre kilo potatis, bland annat. Nästa år ska vi odla egna kryddor och satsa på fler slags smetar och fjälster. Vi ska bli korvproffs!

 

Förutom att jag som prepper inte alls samlat på mig tillräckligt med mat inför kris och kavalleri och sånt så är jag nöjd med matkällarens uppryckning. Jag behöver bara skaffa lite häftstift och fixa till kanterna.

 

Det kan vara hur grått som helst uten, men huset är fortfarande vackert på sin kulle. Jag ser fram emot att plantera sådant som också ser vackert ut på vintern. Jätteverbena är en väldigt vacker sommarblomma som passar fint att odla tillsamman smed grönsaker.

 

Kyrkan och eken. Förr i tiden gick vägen genom byn upp över kullen här, tror jag. Men när nya kyrkan byggdes tillkom en väg och då flyttades också mitt lilla hus upp på berget. Från början var det en mycket mindre stuga. Till klockan kvart över ett på natten är kyrkan upplyst - året om.

 

Den 30 november, dagen innan första advent. Jag bakar pepparkakor sedan ungarna tröttnat och de åker pulka i timmar ner för berget. Det är underbart! Även om det är mörkt ser de bra eftersom gatlysena från vägen utanför lyser upp. De stora barnen har gjort brasa och sen grillar vi korv, äter marängsviss och sover över.

 

Så här ser det ut på kvällen. Det gula skenet kommer från gatlyktan alldeles utanför huset. Trots att det är ljust sover jag suveränt i huset, det är bra vibbar här.

 

När barnen gått och lagt sig är det dags att torka kläder och skor inför morgondagen. Den här kaminen blir inte kokhet ovanpå som en vedspis och det går att torka dojjor på ugnsgaller, vilket är mycket praktiskt. Sen väntar disken.

 

Vet du om att jag är en hibiskusälskare? Periodvis har jag samlat på olika hibiskusar. Men mest kära är tre hibiskusar med röda vackra blommor som jag har efter min mormor Margits planta. Den fanns redan när min mamma växte upp. Jag tycker det är fantastiskt. En av plantorna har fått flytta till Berghem och trivs här i bokashi-jord som alltid fylls på med lakvatten från både bokashi och maskkompost.

 

Varje dag under jul och nyår har du fått se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Imorgon kommer det allra sista! Kika på min Youtube-kanal klockan 07.00 för att se det direkt.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Det sista kommer imorgon. Själv har jag varit ledig, men nu är det dags att sätta sig vid tangenterna igen!

/Sara Bäckmo

08. januari 2020