Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - mars 2019

Jag bjuder in till en första kik i mitt nya lilla hus - Berghem. Ett hus för arbete och rekreation och så klart kommer jag att skapa en ny köksträdgård.

Berghem i vårsolen

Jag har alltså köpt byns enda berg. Berghem är den före detta kyrkvaktmästarbostaden i byn och ligger på en bergknalle alldeles nedanför kyrkan, vid vägen som går genom byn.

 

Thihi! Dags att avslöja en liten hemlighet som jag lyckats hålla i nästan ett års tid. Nu är det äntligen dags att berätta om ett helt nytt kapitel i mitt odlarliv. Jag har köpt ett hus - och en ny trädgård!

Men hur kommer sig nu detta? Vad har hänt? Har ni separerat? Ska du flytta? Ska ni flytta? Nej, inget har hänt. Jag har bara tagit världens klokaste beslut. Jag har köpt en egen liten stuga. Ett Sara-hus. Bara för mig. Och som en liten julkaramell ska jag äntligen få dela det här med dig och tjoa och tjimma och säga hej och hurra!

Det här har jag ju förberett i god tid, kan man säga. Jag har ju tagit ledigt när du läser det här, min första julledighet som egenföretagare. Och under tiden jag julmyser med familjen och renoverar hus och vinterodlar ska du få följa mitt lilla Berghem från mars-december i mina olika kanaler. Jag publicerar en ny video varje dag vid sjusnåret på morgonen. Prenumerera gärna på min YouTube-kanal Sara Bäckmo, så får du en liten notis när dagens video är ute. Och glöm för jösse namn inte att kommentera! Jag må vara ledig från jobbet, men att dela det här är lika mycket nöje och jag vill förstås gärna läsa vad du tycker om mitt lilla projekt.

Första videon från Berghem kan du se nedan.

 

 

Det här lilla huset blev alltså mitt den 6 mars 2019. Av en slump hade min man sett någon gång på vintern att det här huset, bara tre kilometer hemifrån vårt, låg ute på en mäklarfirma under rubriken "SNART TILL SALU". Jag gjorde en blixtinsats och blev några veckor senare världens lyckligaste ägare. Berghem är det tredje hus jag äger.

Eftersom nu jag är jag har jag dokumenterat det här året ganska noga, det är ju en sak jag inte var så noga med när Skillnadens Trädgård blev till. Som komplement till videorna jag gjort från året ska du också få se en hel del bilder, både här på bloggen och på min Instagram.

Kommer du ihåg bilden nedan? Jag delade den på Instagram i början av mars och skrev att något väldigt roligt hade hänt.

 

Den 28 mars, efter att ha haft fjärilar i magen under hela tre veckor, då två trädgårdsmässor och flera föredrag passerat, var det äntligen dags att klä på sig finkläder och åka och hämta nyckeln till mitt lilla hus. Jag var såååååå glad!

 

 

En första selfie i köket. Diskbaljorna står fortfarande kvar efter tidigare ägare och jag väntar på rätt tid att ringa min mor via Skype och fira. Hon satt redo i min brors hus i Cannes med skumpa och geléhallon för att skåla!

 

Ett fint litet grönt kök, med vedkamin, rinnande vatten och kakel. Och el.

 

Så här såg vardagsrummet ut när jag tog över huset. Jag köpte huset med de inventarier tidigare ägaren inte ville ta med sig. Vardagsrummet/arbetsrummet har bra fönster i tre väderstreck.

 

Den lilla entrén på framsidan ligger bara två meter från vägen som löper genom byn. Centralt kan man säga. Den är en tillbyggnad på stugan, som var mindre förut och låg en bit nedåt längs vägen men som senare flyttades hit upp på kullen.

 

Det är första gången jag köper ett hus med rinnande vatten och någon form av toalett. Det här är en så kallad förbränningstoalett. Dessvärre har den lagt av två gånger och jag klarar mig nu utan dess förträfflighet.

 

På baksidan är en av utsikterna byns kyrka som är upplyst fram till midnatt. Den magnifika eken tornar upp sig så vackert och när det är fullmåne hänger det stora klotet rakt över kyrktornet som en stor ost.

 

En kvällsfika en av de första kvällarna. Att jobba i tystnad utan barn runt omkring mig i huset har jag aldrig vågat drömma om under de här åren. Jag börjar ana en annan typ av kreativitet och gör snabbt en ny rutin. Varje onsdag, när jag inte är ute och reser, sover jag över i huset och har en mamma-kväll för mig själv. Då har resten av familjen pappa-mys hemma och hela familjen älskar konceptet.

 

Under det här året har jag som sagt gjort en vlogg för att skildra huset och trädgården månad för månad. För att det skulle bli lite extra roligt och utmanande gav jag mig själv en uppgift, nämligen att i varje avsnitt så eller plantera något jag senare kunde skörda och dessutom just skörda något i varje avsnitt. Om du följer den här serien kommer du att se om jag lyckas eller inte.

I mars hade jag av förklarliga skäl inte hunnit att förbereda så mycket, men kunde ändå skörda några blad av citronverbena som en start. Och så gjorde jag groddar! Här kan du se hur jag gjorde. Jag har fortsatt att odla massor av groddar under året och hunnit bli en fena både på att äta och odla dem!

 

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Nya videos publiceras klockan 07.00 varje morgon.

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

 

21. december 2019