Stäng menyn

Min vackraste säsong

När planerna för fullt håller på att ta form inför årets odling, fick jag en smärre chock när jag såg tusentals bilder från 2015. Det är den finaste säsongen i min köksträdgård! Här är en bildkavalkad.

Köksträdgård med många blommor

 

Häromdagen satt jag och scrollade bland bilder i mitt stora arkiv, för att hitta bilder av målla till veckans långa artikel på medlemssidorna. Jag visste att jag hade plantor i en blandad blomsterbädd sommaren 2015 och kikade därför igenom tusentals bilder från sommaren.

Sen fick jag hjärtsnörp. Herregud, så vacker trädgården var då!

En del av mig reagerade supertrotsigt och ville skrika att det aldrig kommer att bli så vackert igen och det är ingen idé att jag ens försöker göra det fint i år och jag är helt misslyckad som inte lyckats bättre de senaste åren. Snyft. Helt ärligt var köksträdgården magnifik och inte ens om jag anstränger mig kommer det ju att se ut just sådär.

Okej. Jag är orättvis mot mig själv när jag säger att jag varit värdelös som inte odlat lika fint som 2015 de senaste åren, jag har ju för sjutton fött barn och roddat en nära helt självförsörjande trädgård med fyra barn och jobb och hund och gud vet allt. Det är gott nog. Jag vet det. Efter att tanken vilat ett dygn har jag försökt hämta mig från chocken av att se alla underbara kombinationer och växter och jag tänker istället att jag ska försöka göra det lika fint i år. Lika mycket blommor (fastän jag ju sade för bara några dagar sedan att jag INTE ska odla lika mycket blommor...) och lika många fina kombinationer av grönsaker (fastän jag sa för några dagar sedan att jag INTE ska göra lika många samplanteringar...).

 

Fota mer

Men framförallt ska jag fotografera mer. Med min gamla kamera!!! För egentligen är det nog inte så att jag i alla avseenden varit sämre på att odla fint - jag har däremot inte dokumenterat lika flitigt. Det har det inte funnits tid till. Lärdom. Eller snarare önskan om att göra mer. Nu har jag laddat systemkameran och bytt objektiv. Och köpt fyra nya minnsekort.

En bra sak är att det är 2019 har minst en gemensam nämnare med 2015, som talar för att jag kommer att ha bättre förutsättningar än de senaste åren att odla en praktfull köksträdgård. I sommar har jag en treåring! En treåring är på alla vis enklare att odla tillsammans med än både nyfödd och ettåring och tvååring. Hi hi. Och det vet jag, för jag har provat att odla med hela tre treåringar tidigare. Vill du veta mer om hur det är kan du läsa i min nya bok Odla med barn.

 

Köp Odla med barn här

 

Medan jag funderar mer på hur jag ska lyckas fullfölja årets drömmar ger jag dig en drös med sommarbilder från 2015 att drunkna i.

Jag vill så gärna höra dina tankar om år då du lyckades riktigt, riktigt bra. Vilket år var det? Hur såg det ut då? Om du vill får du bombardera facebook-tråden för det här inlägget med bilder från ett år du älskade i din köksträdgård.
/Sara Bäckmo

 

 

 

25. januari 2019