Medel mot kål-larver

Nu svärmar malen. Igen. Jag har aldrig sett så mycket kålmal som i år och har haft fullt sjå med att försöka minska skadorna hjälpligt.

Ett kålblad med stora angrepp av kålmal.

Ett kålblad som perforerats av oändligt glupska larver.

 

Det är förstås typiskt att kålmalen dundrar in över kålvarteret med full styrka det år som kålfjärilen lyser med sin frånvaro. Stora moln av små vitgrå flygare studsar upp och ner från plantorna. De är ettriga som tusan just i år och finns i anslutning till kålen under hela dagen, oavsett sol eller regn.

Och vad gör de där? Lägger ägg förstås. Äggen utvecklas senare till larver, som äter och äter och äter. Först äter de inuti bladen. När de vuxit och blivit några millimeter stora syns de på bladens undersidor, knappt synbara. Så småningom är de gröna centimeterstora larver i massor.

 

En liten larv hänger i en tråd från ett kålblad.

Den lilla gröna larven kastar sig ut från plantan när något närmar sig och firar sedan upp sig på bladet igen.

 

Liten larv i liten tråd

Just kålmalens larver har den egenheten att de kastar sig från bladen och hänger och dinglar i en liten tråd när någon taskmört försöker klämma ihjäl den. När faran är över jobbar den sig upp längs tråden igen som om inget hänt och fortsätter äta. Jäkla typ. När de fått sitt kapslar de in sig i ett vitt nät på bladens undersidor och sen börjar eländet om en tid senare när larven utvecklats till en ny mal.

På ganska kort tid ställer larverna till stor skada. Extra äckligt är angrepp på de kålsorter där vi äter själva knoppen, som broccoli, blomkål och vinterbroccoli. Larverna letar sig in i till exempel blomkålens alla små gångar och när huvudet sedan kokats ligger larvlik lite här och var och sabbar aptiten.

 





Att täcka kålplantorna omsorgsfullt med nät redan från det att de satts ut i landet, och helst redan då de står på tillväxt i kruka, minskar angreppen ordentligt (se klippet ovan). Men ett år som det här är det svårt att värja sig.

Blad som är hårt angripna försöker jag plocka bort, om det inte skadar själva plantan. Eftersom det ofta finns larver på ger jag dem till hönsen, eller lägger på en annan plats en tid innan de åker tillbaka som täckodling (om jag inte slarvar och lägger dem direkt i landet igen.... vilket jag gjort en del den här sommaren... fy, fy, fy).

 

Kålplantering täckt av nät.

Några plantor av blomkål och broccoli har fått extra skydd för att åtminstone kunna ha larvfri kål att göra små puréer av till vår bebis under hösten.

 

Bakterie mot larver

Det finns ett medel att använda för att ta kål på larverna. Det går att beställa på nätet till exempel under namnet Turex eller Larvskydd. Medlet är ett biologiskt preparat, godkänt för ekologisk odling, som blandas ut i vatten och sprejas på bladen. Larverna dör kort efteråt. Det finns en noggrann beskrivning som följer med preparatet och där står också tips och råd för användning, som att medlet till exempel inte ska sprejas vid regn.

Jag föredrar att inte spruta mina plantor, men i år har jag inte mäktat med att täcka kållandet med nät. Istället har jag räddat plantorna med det här medlet och det har gett jättefint resultat. En stor del av främst kålrotsplantorna var riktigt illa där an, men nu växer de jättefint. Likaså var spetskålen nästan uträknad, men hämtade sig fint och har knutit sig till fina huvuden.

 

Ett hårt angripet spetskålshuvud.

Spetskålen såg illa ut och jag var på väg att dra upp alla plantor. Både sniglar och larver har ätit mycket.

 

Spetskålsplanta som bildat huvud.

Ungefär två veckor efter att larverna dödats har plantan fått massor av kraft och vuxit enormt på bara några dagar.

 

Så, det finns räddning. Ha lite is i magen om plantorna ser riktigt skruttiga ut och låt dem stå kvar med en behandling av det här. Även om det är stora hål i bladen så kan plantan återhämta sig fint och ge god skörd trots att den blivit lite sinkad på vägen. Och glöm inte bort att det är jätteviktigt att det är minst lika viktigt att ge de skadade plantorna näring så de kan återhämta sig, som det är att ta bort larverna och minska angreppen! Täckodling med gräsklipp eller gödselvatten är kanonbra!
/Sara Bäckmo

 

18. juli 2016

23 svar till “Medel mot kål-larver”

  1. Catrine Rönmark skriver:

    Tack för tipsen Lite angrepp brukar det bli på kålen men i år är det extraordinärt. Detta trots att jag lät plantorna bli extra stora och kraftiga innan jag satte ut dem. Försöker igen med nyupptagna plantor av grön- och svartkål.

  2. Lina skriver:

    Har fått riva upp mina? . Lyssnade på better bloggers där du var med. Så intressant! Något som hade varit intressant att läsa om är vem vilka du inspireras av och boktips. O när tror du att din bok kommer släppas o kommer den att kunna förbeställas? Tack för allt. Skördar något enormt tack vare allt jag lärt mig från dig! Med vänlig hälsning, Lina

  3. Benni fra Norge skriver:

    Det er mengder av kålmøll i år. De er kommet med østavind fra Russland i slutten av mai.
    Det biologiske middelet du nevner er ikke godtkjent i Norge ennå, desverre, så det er ikke mye å hjelpe seg med. Jeg har sprutet grønsåpe og vann 1: 10 på grønkålen og syns det har hjulpet. Jeg har også plukket plantene for larver, men i grønkålen er det vanskelig å oppdage alle. Broccolien har stått under nett siden utplanting, men noen kålmøll har likevel kommet seg under. Broccolien er likevel fin og jeg høster den nå. Nydelig og noe helt annet enn den fra butikk. Spesielt stilken er god, den bruker jeg som asparges.
    Jeg leste i en blogg at man hadde hell med å sprute med neslevann mot kålmøll. Dette har jeg ikke prøvd, men er verdt et forsøk. Jeg mistet også mange forkultiverte planter i drivhus. Trodde de ikke kunne angripe der. Nå vet jeg bedre til neste gang det blir kålmøllinvasjon.
    Det er i alle fall trøst at de ikke kan overleve i vårt klima.

  4. Ann Britt skriver:

    Jag har gjort experiment att sätta tomatplantor emellan kålplantor det fungerar bra. När man sår så får man fler plantor än man behöver dessa planterar jag med kålen blandar friskt jag har även nät över ett tipps tomaterna bilder jag inte upp utan de får växa vilt i Källander kålfjärilarna avskyr tomater

  5. AnnSofi skriver:

    Otroligt mycket kållarver i år. Men jag ska prova medlet, hoppas det hjälper.

  6. Cathrine skriver:

    Jag lägger kaffesump i landet och på det viset slipper jag mycket av ohyran ???

  7. Ida H skriver:

    Tack för detta eminenta tips, har precis klämt larver och beklagat mig då detta inlägg räddade min kväll!
    Tack!!
    Kram

  8. annu skriver:

    Jag var tvungen att riva upp nästan 100 grönkålsplantor pga kålmalen 🙁
    I början av sommaren "orkade" jag hålla på med såpvatten 2 gånger i veckan och med nät på. Men förra veckoslutet blev det för mycket. (Tyvärr säljs inte Turex till konsumenter i Finland, så jag håller på lite gammalmodigt)
    Nu har jag 6 plantor kvar och banne mig, dom ska min familj äta! Inte larverna!
    Tack så hemskt mycket för din fina blogg, och alla härliga videoklipp du orkar göra...trots att du har små barn. Ha en fin fortsättning på sommaren 🙂

  9. Annette skriver:

    Rödspetskål, svartkål och grönkål blev insektsmat. All kål i tunnelväxthuset försvann och till sist blev jag så arg att allt åkte ut. Några plantor av odefinierad kål har överlevt och jag ska göra nytt förslk att sätta grönkål imorgon. Bor i zon 1 så dry ska väl funka. Undrade just hur du gjorde för att få så fin kål men nu förstår jag att du har det lika besvärligt. Jag ska köpa medlet, helt klart. Tack för tipset ?

  10. Helena skriver:

    Det medlet har funkar kanonbra hos mig, kålen kan nu (efter två sprejningar i början av juni) stå utan nät och det ser sååå vackert ut. Har dock, precis som du skriver, upptäckt att generation två är på G. Så nu blir det en sprejning till!!

  11. Malin skriver:

    För några veckor sedan hade jag nästan gett upp om mina kålplantor. Jag hade täckt dem men larverna var där o mumsade upp min kål i alla fall. Jag plockade o plockade men de var lika många kvar eller tom fler dagen därpå. Tog en chansning o frågade Dig om hjälp o fick rådet att prova detta. Efter första besprutningen var de borta o kålen växer så det knakar? vid andra sprutningen som man skulle göra efter 5 dgr fanns det inga kvar!
    Tack för hjälpen att rädda min kål?

  12. Anna i Luleå skriver:

    Sara - och ni andra! Det låter ju otroligt lockande med Turex eller Larvskyddet.... men vill nu höra om det finns nackdelar också? Eftersom du skriver Sara att du ogärna sprayar med detta egentligen! Vet du om Turex även ställer till det för bin och humlor, alltså rubbar sånt som man vill ha kvar i landet?

    Vill gärna vara extra snäll med just bin och humlor nuförtiden eftersom det är så tufft läge för dem nu och vi verkligen måste hjälpas åt att ge dem bra förutsättningar 🙂

    //Anna i Gammelstad utanför Luleå

  13. Eva Fredriksson skriver:

    Är det någon som prövat att spraya pepparmyntsolja på plantorna det är ju effektivt mot många insekter

  14. Eva skriver:

    Kommer att köpa Turex med stor sannolikhet, men jag vill bara bekämpa kållarver och inte alla de andra fjärilslarverna som finns naturligt och inte ger sig på kål. Kan turex skada andra insekter som det inte är avsett för? Någon som vet mer?

    • tinawiman skriver:

      För att larverna ska må dåligt av Turex måste de äta medlet, dvs äta på bladen. Så andra larver runtomkring drabbas inte, bara de som vill smaska på kål!

  15. Gisela skriver:

    Fick tips om att strö mjöl på plantorna. Larverna äter mjölet, spricker och dör. Har ej sett det med egna ögon men värt att testa.

  16. Emma skriver:

    Jag kör också med kaffesump. Stör ut det med ett durkslag över kål, sallad och vinbärsbuskar. Funkade finfint förra året. Funkar även mot trädgårssnäckor, läbbiga tvestjärtar och bladlöss på vinbärsbuskarna.

  17. Marja-Leena skriver:

    Låter bra m kaffesump.
    Har täckt grönkålen o den ser fin ut MEN ska jag täcka hela sommaren, hösten?

  18. Kristina Norborg skriver:

    Så med Turex kan man skippa nätet?

  19. Heli skriver:

    läste om chililösning som spray, testat och funkar bra! hitta en butik med asiatiska matvaror, hitta en påse med 2-3cm lång torkad röd chili, peta 5-6 st i en halvliters sprayflaska och låt stå över natten. använd hushållshanskar eller gör det du måste för att inte komma åt ansiktet med fingrar som berört chilin. släpp loss över, under, runtom plantan. åt sommarens första grönkålsblad igår. kan inte se rötterna på växterna givetvis, men alla ovanjordiska håltagare försvann från hela lådan. nu behövs bara mer användarvänlig besprutningsutrustning.

  20. Ann skriver:

    Jag ”blev” med kolonilott runt midsommar, sådde för några veckor sedan pakchoi, har Kålnät över, räcker det????

  21. Hur snabbt inpå en behandling av Turex kan man äta av kålen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *