Stäng menyn

Mangold 'Barese' - Kompakt och matig

I år har jag odlat en ny sorts mangold. Det är roligt att odla olika sorter för större variation på matbordet. 'Barese' är en kompakt och utmärkt mangold.

De små kompakta huvudena av mangold 'Barese' är en rolig nykomling i min köksträdgård.

 

I år har jag odlat en för mig helt ny sorts mangold. Jag såg mangold 'Barese' i en webbutik och efter en snabb googling bestämde jag mig på stört för att prova att odla. Det här är en sort som bildar en närmast pak choi-liknande växt, ganska olik den mer traditionella mangold jag brukar odla.

 

Missa inte Skillnadens Mystery Box i julklapp!

 

Mangold är en extremt tacksam grönsak i köksträdgården. Den producerar blad efter blad under en lång säsong. Det behövs bara några få plantor för att försörja köket med grönt som kan användas i matlagningen i många månader. Dessutom är den suverän eftersom hela växten tål kyla mycket bra och därför håller sig fräsch i landen sent på säsongen.

Till den som lärt sig uppskatta mangold (eller är på väg att...) finns ett stort utbud av sorter. Vissa blir enorma och kan föda en familj med grönt på bara några få plantor. En del har läckra färger på stjälkarna och blad som varierar i olika nyanser av grönt.

 

 

'Barese'

Den här sorten blev jag nyfiken på eftersom växtsättet närmast påminner om en pak choi. Jag älskar grönsaker som liksom är i "portionsförpackningar" redan vid skörd. Det är så praktiskt. Vad jag läser mig till blir sorten med tiden också en rejäl mangold, men ska hålla sig ganska kompakt en bra tid innan dess.

Mina plantor såddes i början av sommaren i pluggbrätte och sattes sedan ut på växtplatsen sent i juli.

Till skillnad från annan mangold har jag inte skördat enstaka blad/stjälkar från de här plantorna, eftersom jag ville se hur de växte först. I mitten av september skördade jag en första omgång, genom att helt klippa ner planta för planta.

 

Läs mer: Tips för att övervintra mangold

 

'Barese' har vuxit väldigt fint och gett ett kompakt knippe med rejäla stjälkar och blad. Hela växten är stadig och närmast läderartad. Mycket mat. Eftersom plantan är så kraftig, även om den är låg och kompakt, så håller den sig mycket fin efter skörd och blir inte sladdrig så som andra sorter kan bli.

Smaken är precis som mangold ska smaka.

 

Nu är plantorna skördade för att övervintra på annan plats.

Växterna är putsade för att övervintra i en pallkrage i mitt lilla tunnelväxthus.

 

Läs mer: Frysa mangold i platta paket

 

Även om en mindre sort av mangold inte ger lika mycket som en storvuxen sort, är det värdefullt att kunna variera sorterna i landet och uppleva det roliga i att skörda olika typer av växter. Jag gissar att 'Barese' också funkar till att skörda blad för blad, men den stora behållningen är kanske att just skörda hela plantan. Eftersom mangold är så köldtålig kan den stå länge i landet och vara en resurs långt in på hösten.

Nu har jag grävt upp återstoden av plantorna för att övervintra i ett tunnelväxthus. Jag brukar lyckas bra med att övervintra mangold i kallt växthus vanligtvis och nu är jag nyfiken på att se hur 'Barese' klarar det. I år ska jag göra mitt yttersta för att hålla nollgradigt i mitt lilla tunnelväxthus och kanske kan jag få en värdefull tidig skörd av mangold att glädjas åt efter den mörkaste vintern. Vi får se!
/Sara Bäckmo

07. november 2025

Lämna ett svar