Stäng menyn

Malva, dahlia och rosor

Det blev rosa och olika somriga toner till det. En del blommor är utslagna, andra i knopp. För mina ögon blir de nästan overkligt vackra tillsammans.

Rosa blomsterarrangemang

Jag har aldrig någonsin haft blommor inomhus på det här viset. Och jag har älskat att se på dem! Foto: Ida Sjöö.

 

Med två hus och två trädgårdar att vårda vet jag att en del i min omgivning tänkt att jag alldeles skulle ta ut mig. Men det blev precis tvärtom. Med en frustuga att rymma till emellanåt har jag mer än någonsin prioriterat stunder med annat än tangenter under fingrarna. Det har varit underbart! Något jag verkligen unnat mig den här sommaren har varit att plocka, förbereda och sätta ihop blommor. Mestadels till buketter, men också till arrangemang. Får man verkligen kalla dem för arrangemang när man är så grön som jag? Jo, det får gå.

 

Läs mer: Odla sommarmalva

 

I det här inlägget vill jag visa en rosa karamell av underbara blandade sommarblommor i en glasskål. Blommorna är fotograferade dagen efter jag fixade blommorna i skålen. Några timmar eller någon dag efteråt har nämligen stjälkarna hunnit dra upp lite vatten och sträckt på sig helt perfekt.

 

Rosa blomsterarrangemang

I arrangemanget har jag använt toner som går fint ihop med rosa. Den lilla vädden jag håller mellan fingrarna heter 'Salmon Queen' och den är nästan som vackrast när den ännu inte slagit ut helt. Då är den närmast aprikosfärgad. Senare slår den ut i rosa. Foto: Ida Sjöö.

 

Rosa blomsterarrangemang

Sommarmalva i rosa och luktreseda som hänger lite lojt utför kanten. Luktreseda har små blommor som knappt syns, lite i ton av orange. Dessa blommor doftar helt magiskt! Foto: Ida Sjöö.

 

Rosa blomsterarrangemang

På ett hörn har jag lyckats klämma in ett knippe rosor av sorten 'New Dawn'. Jag har buskar både hemma och i lilla trädgården på berget. Vissa stjälkar blir jättebra i buketter och arrangemang, både knoppar och utslagna rosor. Foto: Ida Sjöö.

 

Kvällen jag gjorde den här buketten hade jag först samlat på mig massor av blommor från trädgården under dagen. Jag gick bara på känsla och plockade massor i toner jag tyckte skulle passa tillsammans. De ställdes i hinkar på skuggsidan, till senare på kvällen när jag skulle övernatta i lilla huset. De sista jag plockade var klätterrosen 'New Dawn', som slagit ut med några absolut perfekt vackra blommor. Därtill fanns ett gäng knoppar att lägga beslag på.

 

KLÄTTERROS 'NEW DAWN'

Detta är en jättefin ros som blommar och blommar hela sommaren. Blommorna är blekrosa och doftar ljuvligt. De är vackra i vas både utslagna och i knopp. Vik bort taggarna på stjälken så blir de lättare att hantera när du klippt dem från plantan.

 

Sent på kvällen lade jag ut alla blommorna på golvet i köket och satte mig mitt i blomsterhavet och bladade av alla stjälkarna, för att sedan lägga blommorna i högar sorterade efter sort. Samtidigt lyssnade jag på en jättefin dokumentär på P1 som heter Innan mamma glömmer. Jag kan varmt rekommendera den. Den handlar om en kvinna som väntar sitt första barn och samtidigt får ta emot beskedet att hennes mamma drabbats av Alzheimer. Extra känslosamt att höra eftersom min morfar hade samma sjukdom.

Så jag lyssnade, grät, skrattade, satte blommor i vas och tänkte på livet. Det har varit fantastiskt att ha blommorna lite som ram till själsligt och kroppsligt underhåll, som omväxling.

 

Rosa blomsterarrangemang

Blomsterarrangemangen jag gjort under sommaren har stått på platser där jag passerar ofta och kan vila ögonen på detaljer en stund. Mycket avkopplande! Foto: Ida Sjöö.

 

Rosa blomsterarrangemang

Att variera vissa blommor i olika stadier har varit en ögonöppnare. Här är höstanemon i knopp. I arrangemanget har jag också utslagna höstanemoner. Foto: Ida Sjöö.

 

Blommor jag använt

  • - ros 'New Dawn'
  • - vädd 'Salmon queen'
  • . dahlia 'Labyrinth', 'Creme de Cassis' & 'Eveline'
  • - luktreseda
  • - krysantemum
  • - luktärt (två sorter)
  • - amarant 'Elephant head'
  • - höstanemon
  • - kronärtskocka 'Herrgårds'
  • - krasseblad

 

Rosa blomsterarrangemang

Något jag tycker att jag fått till i vissa skålar under sommaren är en lite egen rufsig och tufsig balans och obalans. Med lite högt i ena änden, spretigt utåt och en massa blomster som binder ihop det hela. Foto: Ida Sjöö.

 

Rosa blomsterarrangemang

Det här med att gå och bära omkring på blommor under sommaren har varit härligt! Många blommor har jag gett bort till vänner, sånt som blivit över eller som jag inte lyckats ta hand om i tid. Foto: Ida Sjöö.

 

Jag är inte alls rätt person att be om tips när det gäller arrangemang och hur du ska planera trädgården för att kunna göra såna. Jag kan bara konstatera att det är väldigt roligt och rofyllt att låta en kväll passera tillsammans med blommorna och de flesta pjäser jag gjort har jag tyckt blivit väldigt fina. Odla blommor du tycker är vackra. Våga plocka dem. Räds inte att försöka. Och kanske viktigast av allt - prova igen. Kanske det ändå kan vara några ord på vägen.

 

 

Under sommaren hann jag göra några fler prylar med blommor i stora skålar. I videon ovan visar jag en gul historia. Färg i massor. Glädje i massor. Och så här i mitt i vintern väcker det längtan efter ännu fler blommor. Eller hur?!?

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

19. november 2020