Stäng menyn

Maffig varmbänk 2021

Hästskit, halm, vatten och lite jävlar anamma! Sen blir det en varmbänk. Och om jag sköter mina kort rätt kan jag skörda mat här inom tre veckor. Hur låter det?

Bild från trädgården med en stor hög halm vid ett staket.

Varmbänken är precis klar och allt ligger utspritt i trädgården när solen går ner bakom trädtopparna.

 

Tänk att det blev en varmbänk i år! Och att den blev så stor! Det är några år sedan jag senaste gjorde en varmbänk på friland, men i år tyckte jag att både förutsättningarna och längtan efter en varm och tidig växtplats matchade perfekt. Måndag eftermiddag blev en perfekt start på veckan, med vårvarmt tröj-väder och hästbajs på längden och tvären.

 

Läs mer: Guide till hur du bygger en varmbänk

 

En varmbänk är en växtplats som skapas av färsk gödsel, som läggs i en organiserad hög. När gödseln börjar brytas ner alstras värme. Den värmen kan jag dra nytta av genom att lägga jord på gödselhögen och odla under ett lock väldigt tidig på året. Det kan till och med vara snö och minusgrader, om varmbänken är tillräckligt stor och dagsljuset är tillräckligt bra kan växterna växa trots kyla. Om du vill veta mer i detalj om hur en varmbänk funkar kan du kika i länken ovan för en guide.

 


 

Under åren har jag gjort massor av varmbänkar och dokumenterat flera av dem på YouTube. Glöm inte att kika efter inspiration där. I videon ovan ger jag tips om hur du kan göra varmbänk i en pallkrage.

Jag tipsar också om att använda sökfunktionen här på sajten för att hitta tidigare inlägg och artiklar om varmbänkar. Jag har gjort varmbänkar sedan 2012 och det finns många olika varianter att läsa om.

 

Närbild på varmbänken med rött hus i bakgrunden.

Hela varmbänken är inpackad i halm som hjälper till att hålla värmen om det blir rejält kallt.

 

Årets varmbänk har förberetts hyggligt. Jag har valt trädgårdens varmaste läge för bygget; i maximal sol och skyddad av både stenmur och risstaket. Jag har grävt en grop, hämtat massor av gödsel från en hästägare som strör i boxarna med halm, och skaffat en storbal med halm att isolera med. Exakt hur många säckar har jag inte räknat men tror vi landat i cirka 50 stora byggsäckar.

Gödseln östes i det grävda hålet och också på bädden intill, till en rejäl stor limpa. Höjden på högen är 60-70 cm inklusive det grävda hålet, och på övriga bädden ca 40 cm ovan mark. Med jämna mellanrum har jag öst på hinkar med varmt vatten över den delvis frusna gödseln och gått på högen för att packa ihop den och jämna till.

När bädden var färdig sattes tre pallkragar på toppen (dessa ska jag odla i) och massor med halm lades som isolering runt hela varmbänken. En jordtermometer sitter nerstucken i bädden nu och pallkragarna är täckta med lock och varma filtar.

Om några veckor ska du få se en video där jag visar alla stegen mer noga.

 

Varmbänken sedd från sidan med ett staket av ris bakom.

Höjen är viktig för varmbänken - det är ingen idé att bygga för låg. Då utvecklas mindre värme som försvinner snabbt. Min varmbänk är delvis nergrävd i ett hål i backen.

 

Temperaturen

Nu är det vansinnigt spännande! När varmbänken var helt ny och vattnad med varmt vatten, var den 9 grader varm. Senare på kvällen hade temperaturen sjunkit till 5 grader. Morgonen efter var temperaturen 10 grader.

Så länge temperaturen stiger gör jag ingenting. Om det inte händer nåt mer med temperaturen öser jag på mer varmt vatten, gärna blandat med kiss, för att försöka putta igång processen. Efter två dagar brukar man se att det är på väg uppåt. Några dagar senare har temperaturen nått sin peak, kan vara 60 grader eller 75 i bästa fall. Ibland blir varmbänken inte varmare än 30 grader eller så. Det är en massa saker som kan gå fel och påverka temperaturutvecklingen. Det kan du läsa mer om i länken nedan.

 

Läs mer: När en varmbänk går åt pipan

 

Nu kollar jag förstås temperaturen varje dag och väntar på att magiska grader ska visa sig. När temperaturen nått en maxpunkt och dalar, är det dags att lägga på jord i pallkragarna. Jorden ska inte vara varmare än 30 grader, då är det risk att växterna skadas.

Mer om fortsättningen berättar jag senare i veckan, när det förhoppningsvis är dags att så och plantera.

 

Varmbänken sedd ovanifrån med lock av plast över odlingsytan.

Så fin den blev! Nästan bäst av allt med årets varmbänk är att jag har full utsikt över den från mitt arbetsrum. När det grönskar kommer jag att se den som en grön oas mot trädgårdens beiga toner på våren.

 

Att tänka på vid varmbänk

  • lättast att få igång värmen med gödsel blandat med halm
  • max åtta veckor gammal gödsel
  • gödseln ska inte ha börjat utveckla värme innan varmbänken byggs
  • volymen på varmbänken avgör hur mycket värme som utvecklas
  • stor varmbänk funkar generellt bättre än en liten
  • isolera runt gödselhögen så inte värme försvinner i onödan

 

En varmbänk är otroligt rolig att göra och att odla i. En bra varmbänk levererar färska grönsaker mycket tidigare än vårsådda grönsaker på friland och i växthuset. Tillsammans med bladgrönsaker och rotsaker som övervintrat eller lagrats i stuka, ger varmbänken läckert grönt som får motivationen att rusa i höjden!

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Nu väntar vi några dagar och ser hur det utvecklas. Jag gör små rapporter varje dag i vår medlemsgrupp på Facebeook. Gå gärna med genom att först bli medlem på min sajt, så får du veta hur temperaturen förändras. Där kan du också livevideos från gårdagen när jag byggde varmbänken. I helgen håller jag tummarna för att jag har ett nytt inlägg på gång. Då är det dags att plantera!
/Sara Bäckmo

23. februari 2021