Stäng menyn

Lycklig i min grönsaksodling

Dagens blogginlägg är ett litet illvrål, efter att jag instinktivt känt att jag måste få dela min glädje över trädgården här och nu. Det är så fint! Det är så bra! Det är så häftigt att odla!

Bild på en liten grönskande grönsaksodling.

En bädd per månad är ett rimligt mål när man inte har mycket tid. Så glad att jag haft ork och ändå inte hastat iväg med helt orimliga ambitioner.

 

Med jämna mellanrum får jag en släng av jagärsålyckligiminträdgård-känslan. När det drabbar mig kan jag utan problem lipa av glädje eller prata högt för mig själv, med glada utrop och små hoppsasteg. Jag känner ofta så hemma, mycket för att jag fortfarande inte förstår hur jag haft tid och ork att bygga upp den stora köksträdgården under de intensiva småbarnsåren. Maten vi skördar och äter slår mig med häpnad varje dag. Och allt är så fint när det växer och jag blir glad över att vi kan ha det så magiskt på hemmaplan.

Just nu är jag så lycklig över att få använda mina skills för att bygga upp en ny trädgård. Varje gång jag är på Berghem* och gör en paus i skriveriet, går jag ut i trädgården. Jag kan gå ut i tofflorna på trappen och bara titta bakom knuten, så ser jag den lilla köksträdgården och fylls med glädje. Det är så svårt att beskriva i ord hur det känns, det krävs visst lite dans, tårar och lustiga utrop för att förmedla helt. Men det känns fantastiskt!

 

Läs mer: Mitt nya hus Berghem - mars 2019

 

Bild på liten köksträdgård med bäddar med grönt i rad.

Köksträdgården ligger söder om det lilla huset, alldeles vid vägen som löper genom byn Kalvsvik.

 

En stuga vid en väg.

Längs stenmuren till vänster i bild har jag i år gjort en ny bädd för snittblommor. Här var det bara en ful och torr gräsmatta i april. På bara några månader har det sedan vuxit så här fint i den nya bädden.

 

Dahlia och andra sommarblommor i en bädd.

Nu trängs blommorna nedanför berget och jag kan plocka små buketter varje dag. Än så länge är blomningen inte massiv. Det är en helt ny bädd utan jord, vilket försvårar det hela, och därtill är det en kall sommar. Men ändå, jag är så glad över att slippa se tråkigt gräs!

 

När jag var yngre och seglade och körde motorbåt för jämnan vet jag att jag tänkte att det var på samma vis utmanande, som ett stort lugn, att vara ett med havet. Att veta lite om hur havet ska tas. Nu känner jag samma med jord och omöjliga plättar som vill odlas. Man lär sig saker och jag har kommit att upptäcka mycket om hur också trista ytor, till synes utan potential, kan förvandlas. Jag slutar aldrig att förundras över det.

 

Köksträdgård med pallkragar och odlingsbäddar.

Bäddarna till vänster i bild är alla anlagda i år, en per månad. Pallkragarna gjordes i maj och juni. Bädden i slänten har jag jobbat med bit för bit och kålen planterades i mitten av maj.

 

En av de största glädjeämnena i mitt jobb nu är när jag får brev och bilder från andra odlare, oftast nybörjare, som gör sina första upptäckter i landet. Igår kväll fick jag brev från en sexåring som skördat sina första egna morötter och ville skicka en bild och visa mig. Då tårades mina ögon och jag tänkte att om allt jag gjort de senaste åren på jobbet gav det här som resultat - så var det värt det! Jag anar glädjen ni upplever genom era odlingar och gissar att den är samma som min. Oavsett var vi är, hur vi är och vad vi har i ryggsäcken. Vi blir ett genom jorden vi delar.

 

Köksträdgård nedanför en slänt, omgiven av stora träd.

Nu sår och planterar jag nytt där det finns plats. Igår kväll planterade jag nya zinnior, kål, ringblommor, sallat och solrosor. Håller tummarna för en varm sensommar så det växer bra.

 

Den lilla trädgården på Berghem började jag odla i april 2019. Det har alltså bara gått ett år sedan jag tog över huset. Då var det en ful gräsmatta runt stugan och jag fick höra hur omöjligt det var att få något att växa här. Men jag använde mina kunskaper och anlade bädd efter bädd med skräp från min egen trädgård och andras. Köpte lite flis från sågverket i byn. Och såg en vacker pytteliten odling växa fram. Förra året var sommaren varm och sniglarna få. Växterna var höga och pampiga. Jag kunde inte för mitt liv se mig mätt på det som växte ur det jag skapat.

I videon nedan kan du se hur trädgården såg ut när jag tog över huset.


Om du vill se mer av hur jag jobbat med att anlägga bäddar och nya land kan du se fler videos i spellistan som heter Berghem på YouTube, eller söka efter blogginlägg och artiklar från Berghem här på sajten.

 

En bädd per månad

I år har jag gjort en ny bädd varje månad, från januari till juni. Jag har skrivit i serien Månad för månad för medlemmar om hur jag gjort alla bäddarna, som du ser på bilden i den bortre delen av köksträdgården, mot kyrkan. Det är inte lika kraftig tillväxt som förra året, men ändå - se hur det växer! Fram till för bara veckor sedan var det gräs på en del av ytan, torrt och fullt. Med ganska liten insats har jag förvandlat gräsremsan nedanför berget till något bedårande, i alla fall i mina ögon.

 

Glad Sara med solglasögon i blått.

Eftersom jag sällan är här på berget när jag inte jobbar, måste allt skötas i små etapper. Vardagsklädsel för det mesta. Bild från gårdagskvällens arbetspass då jag planterade och klippte sniglar.

 

Några av er som ser det här kanske tänker att det ändå är mycket arbetstid nerplöjd här. Men så är det inte! Varje bädd har tagit mindre än en timme att anlägga, tror jag. Bädden i slänten har jag jobbat mer med, utdraget under längre tid, i små korta arbetspass. Jag har inte köpt något till odlingen utöver markduk, träflis och motsvarande några säckar jord och totalt sex pallkragar.

Vem som helst kan göra det jag gjort! Du kan göra det i princip var som helst! Du kan också omge dig med vackert ätbart och blommigt!

 

Vackra färgglada blommor i bukett.

Blomsterodlingen på Berghem är än så länge liiiiiiten, i ordets rätta bemärkelse. Blommorna har korta stjälkar i kylan, men pryder i små buketter på mitt arbetsbord som små lysande ädelstenar.

 

Vill du se mer blommor från mina två trädgårdar får du gärna följa mitt nya konto @skillnadensblommor på Instagram. På mitt vanliga konto @skillnadens vill jag mest dela grönsaksrelaterade bilder och tänkte därför att det var en bra idé att göra ett nytt konto. Där delar jag bilder på blommor, buketter och andra blomsterrelaterade saker från mina odlingar.

Varmt tack till alla som vill dela min glädje över odlingen här i sociala medier!
/Sara Bäckmo

 

*Berghem är en pytteliten stuga på ett berg i vår by, med tillhörande tomt. Tomten består mestadels av berg och sten, men på en liten plätt vid huset finns jord som jag kan odla. Huset köptes av mitt företag våren 2019, att användas som arbetsplats/kontor samt bygga upp en visningsträdgård för grönsaker och blommor. Alla vårens öppen trädgård är inställda på grund av coronavirus, men du är välkommen att parkera vid byns kyrka och strosa förbi för att titta på trädgården. Den syns väl från vägen. Dock vill jag inte att du går in på tomten. 

23. juli 2020