Köpt jord på påse - glöm inte att gödsla!
Näringen i köpt jord på påse räcker bara i några veckor. Om du gjort en ny odling med jord från påse är det dags att börja gödsla nu, så att grönsakerna orkar växa hela sommaren.

En pallkrage med grönsaker behöver extra näring under sommaren för att orka växa fram fin skörd.
Har du startat en liten odling i år och använt påsjord för att komma igång? Då är det dags att påminna om något väldigt viktigt, som påverkar hur dina grönsaker utvecklas och hur peppad du känner dig inför att fortsätta odla. Det är hög tid att gödsla!
Va?! - tänker du kanske. Vad då gödsla? Jag har ju köpt färdig jord i en påse till mina odlingar och den innehåller gödsel. Varför ska jag gödsla mer?
Tips: Lyssna på min ljudbok - Grönsaksodling för nybörjare

Håll gärna igen på den köpta påsjorden. Den innehåller mycket torv som vi inte ska använda i onödan.
Köpt jord på påse
Jord som köps i påse är (oftast, men inte alltid) en torvbaserad massa som är gödslad för att passa odling av olika slag. Vanligast är att vi använder det som kallas för planteringsjord, yrkesplantjord eller urnjord till våra odlingar. Den jorden är anpassad för att odla till exempel grönsaker i, på olika platser. Den kan användas till pallkragar och krukor.
Mängden näring i den köpta jorden är begränsad. När vi har odlat i jorden en tid har växterna förbrukat näringen. Små växter använder mindre näring och förbrukar den under längre tid, medan stora och kraftiga växter gör slut på näringen mycket snabbare.
Ett bra riktmärke är att näring i köpt planteringsjord räcker ungefär 3-5 veckor när vi odlar i jorden.
Tips: Beställ sättvitlök från Skillnadens - levereras hösten 2025

Torvbaserad jord på påse ska vi i första hand använda till sådd och omplanteringar. I trädgården kan vi oftast hitta andra alternativ.
Vad betyder det att näringen räcker i några veckor? Om du odlar en växt i en kruka med till exempel 3 liter jord, kommer växten att behöva all sin livsuppehållande näring från den begränsade mängden jord. För att utvecklas suger den ut näring ur jorden och efter ganska kort tid tar näringen slut. Samma är det om du odlar i en pallkrage som du gjort bara med köpt jord från påse. Om du odlar en hel massa växter i pallkragen, kommer de tillsammans att göra slut på näringen i jorden.
Hur märks det att näringen tar slut? Växterna växer dåligt. Märkbart dåligt. De får ful färg på bladen, de stannar i växten, de beter sig konstigt och kan börja sätta blomstängel vid fel tid och sånt där. Om man är ny odlare är det lätt att tro att man själv är kass som odlare, för att det blir knasigt helt enkelt. Fast egentligen är det väldigt enkelt att lösa. Det är bara att gödsla!
Läs mer: Tecken på att växter är dåligt gödslade

Om man planterar nya grönsaker i en pallkrage på sommaren behöver man garanterat gödsla extra. Näringen som fanns i jorden från början är förbrukad nu och mer behöver fyllas på.
Gödsla mer på sommaren
Om du startade din odling utomhus och använde köpt jord i början av sommaren, till exempel i juni, kan det vara dags att börja gödsla extra nu i juli. Alla växter förbrukar näring och just den torvbaserade jorden är inte direkt känd för att hålla näring på bästa sätt. Vanligt trädgårdsjord med massor av organiska partiklar från kompost, löv, gräsklipp, små kvistar och växtdelar, binder näring bättre och ser till att den kommer växterna till nytta under lång tid. Därför är det bra att jobba på att förbättra jorden du köpt, så att du successivt ersätter den med jord du tillverkar på plats i landen.
Läs mer: Behöver man byta jord i pallkragar?
Gödsla köpt jord så här
Under sommaren när du odlar i jorden kan du tillföra näring på många olika sätt. Det enklaste, eftersom växtplatserna ofta härbärgerar många växter som fyller upp jorden, är att vattna med någon typ av näringslösning som gör nytta. Du kan till exempel använda nässelvatten, hönsgödselvatten eller kissvatten. I länkarna nedan kan du få mer information om det.
Gödsla med nässelvatten
Så gör du hönsgödselvatten
Kiss - bästa gödseln till trädgården
Om du byter växter på en växtplats, till exempel för att du rensar bort gammal sallat eller annat, kan du tänka på att gödsla innan du sätter ner nya växter. Då kan du gräva ner bokashi-kompost, förmultnande växtdelar, hästgödsel eller annan gödsel som förmultnar och blir till ny stark jord. Fler tips om detta ser du i länkarna nedan.

Också bladgrönsaker slukar näring när de växer på sommaren. Du behöver gödsla mer för att få stora och fina växter.
Gödsla hellre än inte
Det viktigaste är inte exakt vad du gödslar med, utan att du gödslar på något vis. Om du är ny med odling behöver du prova olika sätt och hitta något som passar i din vardag. Den bästa gödslingen är den som blir av, inte nödvändigtvis den som på papper - eller för en annan odlare - är den bästa.
Tänk på att allt du odlar i krukor och kärl i trädgården, växthus, på uteplatser och balkong också måste gödslas. Och då ännu oftare. En kruka har betydligt mindre mängd jord än ett land i trädgården och där tar näringen helt enkelt slut mycket snabbare. Om du har en krukodling kan du tänka på att gödsla med en svag dos av näringslösning varje gång du vattnar. Då tillförs hela tiden en svag mängd näring som gör växten stark och ser till att den orkar producera skörd. Ja, det gäller förresten inte bara grönsaker utan är lika viktigt för växter som ska blomma och vara fina hela sommaren.

Bokashikompost, stallgödsel och växtmaterial är några slags material som kan användas för att gödsla jord, snarare än att köpa ny hela tiden. Det är mer ekonomiskt och stärker jorden på bättre sätt.
Minska användning av torvbaserad jord
Avslutningsvis vill jag påminna alla odlarvänner om hur viktigt det är att vi gemensamt minskar användningen av köpt jord som baseras på torv. Den ska vi bara använda till det mest nödvändiga. För att fylla upp pallkragar och land kan vi hellre använda jord från våra komposter och andra ställen i trädgården där det finns jord. Då minskar vi ner på användningen av torv, som ju är en ändlig resurs som vi behöver minska vårt bruk av.
Nya odlare undrar ofta över om man behöver byta ut jord i pallkragar, och det kan ju vara ett skäl till att man i onödan använder mer påsjord än vad som behövs. Nej, jord i pallkragar behöver inte bytas ut. Vi förbättrar den istället, genom att gräva ner och täcka med organiska material som stärker jorden och gör den frisk och näringsrik till nya växter. Vi skapar helt enkelt ett kretslopp - som växterna älskar. På det viset spar vi också pengar, eftersom vi inte behöver köpa jord.
Läs mer: Kompostera hemma - spara pengar
Hoppas du har glädje av några ord om påsjord och gödsel och fick några nya tankar till din odling. Välkommen att läsa mer om trädgård och odling av grönsaker på Skillnadens blogg! Om du vill får du gärna bli medlem och följa med i mysiga livesändningar från min trädgård, tillsammans med odlarvänner från hela Sverige. Läs mer om Skillnadens medlemskap här.
/Sara Bäckmo
16. juli 2025