07. maj 2019

Kompostera bokashi i tunnor

Mitt senaste experiment är att storkompostera bokashi. Resultatet? Strålande! Nu får jag massor av kompostmaterial att bygga jord med till kommande projekt.

 

Tunnan är fylld av kutterspån, strö och grönsaker.

I stora tunnor på 60 liter har jag komposterat gammal frukt och kasserade grönsaker från byns lanthandel. Det kräver sin logistik, men ger toppenfin kompost.

Sedan några månader tillbaka har jag hämtat grönsaksskräp i vår lanthandel två gånger per vecka och komposterat med bokashi. Sammanlagt blir det 2-4 hinkar extra kompost - per vecka - vilket är otroligt användbart i min köksträdgård. Det ger mig möjlighet att gödsla mycket och spara jord till kommande projekt. Men förutom att bara kompostera fler hinkar har jag också varit sugen på att prova kompostera i ännu större format - i tunnor.

 

För dig med extra material

Vad ska du fylla ut din tunna med om du vill göra stora mängder bokashi? En av många frågor att besvara för den som vill komma igång i stor skala. Bokashi.se driver ett projekt med storskalig kompostering i Myanmar och därifrån fick jag veta att de använder kokosfiber i sina komposttunnor. Inte så lätt för mig! Istället har jag använt kutterspån från ett av byns två (!!) sågverk. Inte helt optimalt att använda i landen kanske, men jag avgör att kutterspånet kommer att vara dugligt då det impregnerats av bokashi.

 

Kutterspån i bokashi-tunnan.

Kutterspånen ärett finfördelat material som passar fint tillsammans med ströet. Det är inte det bästa för jorden, men blandat med massor av grönsaker och fermenterat bedömer jag att det kommer att fungera.

 

Eftersom grönsaker ger mycket fukt i tunnorna är det bra att ha ett annat material att balansera upp med. Det är en utmaning, men också ett supertips till dig som sitter på ett sånt material som du inte vet vad du ska göra med. Gör bokashi av det! Jag tänker till exempel på alla djurägare som varje vecka får lass med spån, hö eller halm att ta hand om. Varför inte testa att fermentera det med bokashi?

 

Mer läsning i ny artikel

Jag har precis pubicerat en längre artikel om hur jag har gått tillväga med min storskaliga bokashi-kompost. Där kan du läsa om:

  • tunnorna
  • fuktbalansen i tunnor utan kran
  • trycket i tunnorna
  • logistiken
  • resultatet

Artikeln heter Storskalig bokashi hemma. Du som är medlem läser gratis förstås, annars kan artikeln köpas för 15 kronor. Klicka på länken för att handla eller läsa.

 

Kom igång med bokashi

Jag får många frågor om varför jag använder bokashi och inte en traditionell hushållskompost, hur det går till och om det verkligen, verkligen fungerar. Ibland är det svårt att förstå utan att ha sett handgripligen hur bokashi kan användas, så för dig som är nyfiken vill jag tipsa om en videoserie jag gjort på Youtube där jag visar en del av mina sätt. Här är första delen:

 

 

I del två visar jag hur jag under vår, sommar och höst gräver ner bokashi-kompost i trädgården för att gödsla.
I del tre visar jag hur jag gödslar i tunnelväxthusen genom att gräva ner kompost.
I del fyra ger jag tips på ett sätt att ta hand om bokashi-kompost under vintern.
I del fem visar jag hur snabbt det går för bokashi-kompost att bli till jord i landet.
I den sjätte och sista delen visar jag hur jag fyller stora krukor eller tråg med kompost och sedan odlar direkt i materialet.

Hoppas du blir inspirerad, antingen till att testa bokashi för första gången eller vrida upp volymen på din kompostering till nästa nivå. Lycka till!
/Sara Bäckmo

7 svar till “Kompostera bokashi i tunnor”

  1. Anna Tjäder skriver:

    För mig låter det som om det skulle vara hyfsat enkelt att använda en vanlig kompostcontainer, men använder du tunna för att undvika djur och behålla det som annars skulle försvinna ut med lakvattnet?

  2. Ellika Frisell skriver:

    Vilken klippa du är Sara! Så sugen på att dela med dig och så pedagogisk! Tack!

  3. Anna Tjäder skriver:

    Ursäkta att det tagit lång tid att svara! Vad jag menar med kompostcontainer är alltså en vanlig komposttunna, typ Gröna Johanna eller nåt sånt. Känns bara som ett extrajobb att ha det i tunnor, men det kanske är så att själva fermenteringen inte funkar så bra om man har en container som är öppen i botten...spelar väl egentligen ingen roll...var bara en fundering:)

    • Sara Bäckmo skriver:

      Aha. Nej, bokashin måste ju stå i uppvärmt utrymme för att fermenteringen ska bli rätt. Det blir ju en svårighet i vårt klimat och för en som inte har uppvärmt utrymme i typ garage eller liknande. Men det här funkade ju toppen ändå!

  4. Anna Tjäder skriver:

    Just det...det tänkte jag inte på...:)

  5. Isobel skriver:

    om era återvinningsstationer har sånt så skulle en ytterligare smart grej kunna vara att ha i biokol också i det här, för att både binda kol i jorden och förbättra jorden. i Stockholm kan man hämta biokol gratis på några av återvinningsstationerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *