Stäng menyn

Klipp klipp säger saxen

Katterna Snabel och Monster spanar bland kärleksörten.

 

Lika roligt som att så är det att ta sticklingar! Nu är en bra tid att ta sticklingar på en hel rad växter, bland annat kärleksört som syns i förgrunden på bilden. Till höger en rugge med några år på nacken, till vänster en på tillväxt som togs som stickling för två år sedan.

Kärleksört är tillsammans med bergsklint, bondpion, akleja och höstanemon de enda perenner värda att ha i någon slags plantering som finns kvar av den ursprungliga trädgården. Då jag köpte huset stod några enstaka plantor och tryckte längs söderväggen och blev tröttare och tröttare för varje år.

Nu är de delad, flyttade, ompysslade och växer på helt andra platser. Jag förökar dem också i rasande fart. Istället för att rama in mina perennplanteringar med låga häckar eller liknande kommer jag att använda kärleksört. De växer till sig fort på våren och blir vackra, täta bollar där de står. Under hösten blommar de fantastiskt. Genom att återanvända just kärleksörten känns det som om jag ger tillbaka något till den trädgård som någon gång funnits här.

Många sticklingar behöver alltså göras!

Det finns ett begrepp som heter "Chelsea chop". Kring Chelsea Flower Show i maj beskärs en del av stjälkarna på sent blommande perenner och på så sätt blir sidoskotten fler och blomningen tätare på nåt sätt, eller om det är längre. Chelsea är alltså ett bra riktimärke på när det är dags.

Jag knipsar så mycket jag behöver av en planta, ibland uppåt en tredjedel. Sticklingarna skär eller klipper jag i ca 15 cm långa delar och tar bort nedersta bladen. Sen sticker jag ner ca 12 st i en gammal godislåda med hål i botten och ställer på halvskuggig plats efter att jag vattnat. Till hösten har nästan alla fått rötter och planteras ut i en bebiskammare, samtidigt som jag skär ner den.

Idag har jag fyllt tre godislådor och jag ska göra åtminstone tre till inom kort. Förra årets sticklingar är redan grenade och fina och utplanterade som utfyllnad i rabatterna innan jag börjar själva kantningen i höst.

En bok jag gärna läser är Förökning av trädgårdens växter, av Geoff Hodge. Där beskrivs mängder av olika sätt att föröka trädgårdsväxter på. Så spännande att läsa! Roligast kanske är att ögna igenom listan på trädgårdsväxter vars förökningssätt beskrivs i boken och fundera över vilka växter jag har i min närhet som jag kan prova på.

Jag har med fördel tagit sticklingar av kärleksört, flox, brudslöja, rosor, vinbär, balkanmalva, rosenflockel, forsythia, snöbollbuske, fläder och en mängd andra. Ut och knipsa!
/Sara Bäckmo

22. maj 2014