Stäng menyn

Klematis 'Piilu'

Det blir en rejäl färgklick i köksträdgården när klematis 'Piilu' blommar. Så vackert! Flera har frågat om sorten, så här kommer ett inlägg och en video den fina storblommiga 'Piilu'.

Närbild på rosa stora blommor över en rostig gammal cykelsadel.

Den vackert blommande klematisen klänger över mitt staket av rostiga cyklar.

 

Mitt i min köksträdgård växer en klematis som blommar så vackert nu i juni. När blommorna syns på bild är det alltid en drös läsare som undrar vad den heter. Det här är den storblommande klematis 'Piilu'.

'Piilu' hör till gruppen klematis som blommar tidigt på sommaren med stora maffiga blommor i rosa och vitt. De kan blomma både på fjolårsskotten och de skott som växer fram i år, vilket ger en maffig blomning.  I min trädgård växer den längs en stolpe där cykelstaketet förankrats i. Det är ett vackert blickfång! Om sommaren vill mig väl växer också klockranka upp längs cyklarna, det är en av mina favoriter bland sommarblomorna.

 

En massa blommor täcker hela bilden.

Den röda sorten av klematis som tittar fram mellan de rosa blommorna är sorten 'Red Cardinal'.

 

En stående bild med klematis som klänger över rostiga cyklar.

Den här sorten kan bli drygt två meter hög, men klänger mest på bredden över mina gamla cyklar.

 

Skötsel och beskärning

Jag brukar inte beskära den här klematisen så mycket, annat än då jag tycker den börjar se för skräpig ut och väller för mycket. Då kapar jag den nästan vid marken, helt utan att ta hänsyn till beskärningsregler. Den kommer tacksamt upp på nytt, men blir inte riktigt lika omfångsrik första säsongen efter att jag klippt ner den.  Enligt reglerna beskärs storblommiga tidiga klematis sparsamt genom att döda delar klipps bort på våren och klena skott klipps ner till några decimeter ovanför marken.

 

 

'Piilu' växer mitt i min köksträdgård. Jag har galet bra jord här - ett resultat av att jag täckodlar flitigt. Min fina klematis får ingen särskild gödsel under säsongen utan halkar bara med i kvarterets övriga täckodling. Och helt utan att det står något särskilt om det i handböckerna verkar just täckodling vara något som växten älskar.

 

Läs mer: Samplantering av sommarblommor och grönsaker

 

Närbild på en utslagen stor rosa blomma.

'Piilu' har rosa blommor med mörka strimmor mitt i blombladen.

 

Fakta

  • 'Piilu' sägs vara härdig till och med zon 4
  • lämplig växtplats är sol till halvskugga
  • blommar från maj-september
  • 'Piilu' tillhör beskärningsgrupp 2
  • växten blir cirka 2 meter hög

 

Läs mer: Att så sommarblommor under vintern

 

Rosa blommor bland grönt bladverk.

'Piilu' blommar som mest nu i juni och juli, men blommar på nytt i mindre skala senare på sommaren med.

 

Närbild på blommor och knoppar.

Det är inte bara blomningen som är magnifik. Också knopparna är vackra att se på.

 

Större bildutsnitt där delar av en gång täckt med träflis kantas av rosa blommor.

'Piilu' växer längs en av huvudgångarna genom köksträdgården. Det vore fint att ha en annan klematis på andra sidan med.

 

Jag har tre andra klematis i köksträdgården också. Om jag inte minns helt fel har jag planterat 'Rouge Cardinal' på samma plats som 'Piilu' (det är den helröda blomman), dessutom har jag en blå 'Jackmanii' och en vit storblommig sort som jag just nu inte kan minnas namnet på. Ska uppdatera så snart de kommer till mig. Klematis blommar så vackert och jag tror att jag ska försöka köpa några fler plantor i sommar till andra platser i trädgården. Ljuvligt!
/Sara Bäckmo

 

24. juni 2019