Kan jag frysa sockerärter?
En av Skillnadens följare skriver om tusentals skördade sockerärter och undrar hur hon ska göra för att frysa dem. Så här gör jag med min skörd.
Sockerärter går jättefint att frysa. Och inget känns så somrigt mitt i vintern som att plocka fram en näve hemodlade sockerärter ur frysen och toppa pyttipannan med, eller vad det nu är som lagas.
- Rensa alla ärter från det lilla fästet.
- Lägg ärterna i kokande vatten och låt koka hastigt i kanske bara 10 sekunder.
- Häll ärterna i ett durkslag och spola i kallt vatten.
- Torka ärterna på en kökshandduk.
- Lägg ärterna på en bricka klädd med bakplåtspapper och stoppa i frysen.
- Efter en timme eller mer kan du lägga över ärterna i en påse, de är då styckfrysta.
Genom att styckfrysa ärterna slipper du ta fram en hel klump ärter, som först ska tinas innan användning. På det här sättet kan du lätt ta fram lagom mängd och få ganska krispiga ärter i maten.
På samma sätt gör jag med brytbönor och vaxbönor, men de förväller jag (alltså kokar hastigt) lite längre.
Glöm inte att så nya sockerärter till friland eller växthus. Sådd i augusti brukar ge en fin höstskörd hos mig i zon 3.
/Sara Bäckmo