Stäng menyn

Kål att plantera ut

Hur stora kålplantor ska man egentligen ha när man planterar ut dem i landet? Jag vill ha stora plantor, eftersom de etablerar sig bra i landet och står emot angrepp. Läs hur du odlar fram bra kål här.

Kålplantor utspridda på tidningspapper.

Här är exempel på några av kålplantorna jag odlat i vinter.

 

Vilken energikick det är att se ett helt litet gäng med vackra kålplantor ute i friska luften! Få saker får mig på så bra humör som kål och när plantorna dessutom ser så här fina ut väcks längtan om vår. Just det här är plantor som jag odlat till en fotografering. Det är alldeles för  tidigt att plantera ut kål i januari, det är både för kallt och för mörkt. Men de är utmärkta för att illustrera något jag tycker är viktigt.

 

Läs mer: Enkla fakta om tio kålsorter

 

Lägg omsorg på att odla fram rejäl kål för utplantering! I videon nedan, från 2015, ser du hur kål ser ut när jag sätter ut den i täckodlingen.

 

Växtplatsen styr

Många frågar mig hur jag får så fin kål. Utan omsvep tror jag att kål är mina favoriter i köksträdgården och de senaste åren har jag verkligen ansträngt mig för att förstå hur jag kan odla dem bäst hemma. Jag tycker att förodlingen är viktig och att anpassa den till de förutsättningar som den egna trädgården har.

I min trädgård odlar jag gärna kål i täckodling. Eftersom bäddarna är täckta med ganska tjockt lager täckmaterial, istället för att bädden bara består av bar jord, så tycker jag att det är lättast att ha större plantor att sätta ut. Då drunknar de inte bland täckmaterialet.

I en bädd med bar jord kan du sätta ut mindre plantor. Kål kan till och med sås direkt i landet, men det tycker jag är otroligt bökigt. Det blir så stora ytor att hålla koll på, där fröerna ska sås mycket glest eftersom kål vill ha mycket plats att breda ut sig på.

 

En hand håller en kålplanta utan kruka.

Så här maffig tycker jag att lyxvarianten av kål ska vara. Den är fotograferad exakt åtta veckor efter sådd.

 

Stora plantor

Den största vinsten är, oavsett om du odlar i täckodling eller bar jord, att plantorna på alla sätt är bättre rustade för angrepp om du odlar fram stora plantor. En liten planta hinner demoleras av sniglar på en timme, medan du hinner se angreppet och dessutom göra något åt det i tid, när plantorna är större. Och du har kål kvar!

Ytterligare en poäng med att odla fram stora plantor och sätta ut är att du får tidigare skörd. Plantor som växer upp inomhus i kontrollerad miljö, eller i ett växthus, har du möjlighet att fjäska lite extra med. De har bra växtfart och ett rejält försprång när de kommer ut i landet, än om du sätter ut små plantor.

 

Två plantor i tidningspapperskrukor.

Några plantor har satts i krukor av tidningspapper. Jorden är mycket torrare än i plastkrukor och plantorna växer inte fullt så bra. Fukten dunstar genom pappret, det är av den anledningen svårare att odla bra i papperskrukor.

 

Åtta veckor från sådd

Jag tycker det är suveränt att så kål åtta veckor från det att jag tänkt sätta ut dem i landet. Här är ett exempel för hur sådden kan göras, med påhittat datum.

  • 15 mars - sådd i såtråg eller pluggbrätte
  • 30 mars - omplantering til 7 cm-kruka
  • 15 april - omplantering till 11 cm-kruka
  • 15 maj - utplantering i landet

Om kål ska odlas i kruka inomhus eller växthus under åtta veckor krävs att du planterar om kålen två gånger. Du kan välja att plantera ut den efter första omplanteringen, men då är som sagt plantorna inte så stora. Ibland gör jag så med, lite beroende på var jag har tänkt att odla dem och hur tufft det ser ut på snigelfronten just det aktuella året (eller på den aktuella platsen). Anledningen till att du behöver plantera om är att kål växer snabbt och hör till de mest näringskrävande växter vi odlar. Näringen i lilla krukan tar helt enkelt slut och krukan blir för liten.

Vanligtvis behöver du inte börja gödsla kål i kruka förrän du planterat om den till största krukan. I bra planteringsjord ska det finnas nog med näring i jorden som räcker de 2-4 veckor som gäller. Om du tror dig behöva gödsla, är en blandning av en del kiss och tjugo delar vatten det bästa du kan ge plantorna. Kål gillar kväve och mixen av kiss och vatten är toppen.

 

Läs mer: Gödsla inomhus med kiss

 

 

Kålplantor som står bredvid varandra.

Min tidigaste kål samlad i växthuset en dag i januari för fotografering. Annars bor plantorna under växtbelysning i mitt lilla hus på berget.

 

Den här storleken på kål är jättefin att sätta ut i landen! Jag strävar efter att ha den här storleken på kål som jag ska odla tidigt i växthuset. Det blir förstås en hel del kålplantor att hålla koll på och plantera om. Men det är det värt!

Framtiden för de här plantorna är oviss. De behöver snart planteras om på nytt och då börjar de ta riktigt stor plats. Så länge det går får de stå inne, men sedan åker de nog ut i växthuset eller i en varmbänk - på vinst och förlust. Jag har ny kål till de tidigaste planteringarna i växthuset på gång. Även om dessa inte tar sig hela vägen till att bilda fullstora kålhuvuden har de definitivt varit som en grön skön terapi under vintern. Och nu börjar de så smått knyta sig till ett pyttelitet spetskålshuvud. De är ju så otroligt vackra.

 

Läs mer: Så odlar du brysselkål hemma

 

Mer inspiration

Jag vet att många av er som följer odlar kål i köksträdgården. Men många som läser är också helt nya med grönsaksodling och har kanske aldrig ens sett en kålplanta växa i verkligheten. Oj, vilka häftiga saker du har att uppleva då! Jag tipsar om en serie videos jag gjorde för några år sedan, där jag följer kålplantor från sådd till skörd. Se första delen, om sådd, medan. Alla efterföljande delar finns att se här.

 

 

Lycka till med kålen!
/Sara Bäckmo

25. januari 2021