Stäng menyn

Jag ska banne mig odla på ogräset!

Nu rensar jag ogräs för glatta livet och gör nya odlingsytor med renset som grund. Av skräp får jag en bra kompost att odla på och här visar jag hur jag gör.

Jag blir tokig på allt ogräs i år! Men det är som det är och jag hoppas det är annorlunda nästa år, för det tar alldeles för mycket tid att rensa. Dessutom är det fult med för mycket ogräs. Tycker jag.

En favorit är att använda ogräsrens och gamla växtdelar till nya odlingsytor. I veckans klipp visar jag hur jag gör.

 

 

Fler klipp kan du se gratis på min YouTube-kanal Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.

Det här är ett kul sätt att odla - förvandla skräp till jord och fixa mat under tiden det sker. Så otroligt mycket bättre än att kånka hem säckar med både det ena och tredje från butiken.

Ogräs att undvika?
Är det något jag tror kommer att rota sig och invadera lådan låter jag det torka upp innan jag använder det. Till exempel tänker jag på olika fräken, kvickrot, hallonrötter, jordärtskocka och rester av potatis. Blad eller blast, som tomat- eller potatisblast, använder jag aldrig i odlingen om de drabbats av bladmögel.

Ett tips till dig som provar är att ha is i magen om en del ogräs skulle få för sig att börja växa. Raka bort en del av jorden, lägg i hinkar, täck bädden med mer tidningar som kväver växtligheten och lägg tillbaka jorden igen.

Nu är det bara att rensa lite till och fylla resterande fyra kragar, två till varje barn. Minstingen, som är ett år nästa sommar, ska få en lyxlåda med bara jord i som han kan sitta och gräva. Antagligen kommer han att driva syskonen till vansinne med att riva upp saker de odlat så bebislådan placeras nog en bit bort...

Ett annat bra sätt att skapa odlingsyta utan att använda stora mängder jord kan du se i klippet Nya täckodlade bäddar utan att gräva nedan.
/Sara Bäckmo

 

31. augusti 2016