Stäng menyn

Jag lever drömmen

Dvärgkochin i Skillnadens Trädgård.

En höna. Som heter Silvervete, enligt Otto 5 år. Sandbadar. Krafsar. Värper kanske. Bajsar. Kacklar. Glädjer hela familjen!

Den iranske barnläkare vi träffade idag var drömskt avundsjuk då barnen berättade om sina hönor. Livet på landet. Att bo i en stuga på landsbygden med möjlighet att ha höns är hans dröm sedan länge. Men frun har en annan längtan, därför bor de i stan.

Jag har all förståelse för att ett falurött hus och några hönor kan vara drömmen. Gärna med tillhörande köksträdgård. Den drömmen lever jag!

Ätbart i vår köksträdgård just nu är: spenat, färsk vitlök och vitlöksblast, gulbetor, morötter, dill, persilja, sparris, kryddor, sallat, svartkål, lökblast, torpedlök, gräslök, selleriblast, nyzeeländsk spenat och säkert något ytterligare som jag glömt just nu.

Än så länge är det bara spenaten som vi använder som bas till måltider, ca 1-2 gånger/vecka. Innan annat växer till sig och börjar ge skörd gäller det att planera måltiderna efter det som är skördeklart. Det är en konst.

Vi har fortfarande en del rotsaker och lök kvar från sista leveransen av Ekoboxen. Därför blev dagens middag rotfruktssoppa med gratinerade smörgåsar till. Smörgåsarna bestod av bröd, creme fraiche, ett lass kryddor och grönt klipp, örtsalt och några skivor ost. Trädgårdsmat.

Till varje måltid äter vi ett lass grönsaker från trädgårdsskafferiet utanför vardagsrumsfönstret. Med ovan nämnda grönsaker går det att kombinera fantastiska sallader. Men ibland är enklast det som funkar bäst. Barnen föredrar strimlad färsk spenat med citronrapsolja och örtsalt. Och det är rysligt gott!
/Sara Bäckmo

02. juni 2014