Stäng menyn

Inomhusodla tomater för tidig skörd

Egenodlade tomater redan i mars? En skördedröm som hägrar. Så jag sådde årets kruktomater för inomhusodling redan i november.

Du vet hur det är när det kliar lite för mycket i fingrarna. Man går och drar över trågen som står i förvar, tänker att jag bär in den där säcken med jord om ifall. Och så råkar man sortera lite fröer och inser att jag ju har massa saker som skulle passa att så för fönsterodling ändå. Ska jag inte bara, alltså bara lite grann? Och så gör man det.

Samma sak varje år.

Just nu har jag ett litet sidobord placerat i vardagsrummet vid ett fönster, med en stor växtbelysning över. Här under på en värmematta står bland annat mina små tomatplantor som såddes redan i början av november. De förodlas inte för att sättas ut på någon växtplats extremt tidigt. Jag odlar dem för att få skörd inomhus under vintern och våren.

 

Inomhusodling i fönstret på ett litet bord bredvid.

Min lilla odlingsstation i vardagsrummet, med värmematta och extraljus.

 

En närbild på en liten planta i kruka.

Det är svårt att ge inomhusplantorna exakt det de behöver i form av temperatur och ljus. Till råga på allt drabbas plantorna av bladlöss. Men det är kul som katten!

 

Välj låga sorter

Sorterna jag väljer att odla inomhus är låga busk- eller kruktomater. De tar inte så stor plats och ger ganska snabbt skörd. Det finns flera olika varianter att välja mellan hos de flesta fröfirmor. Leta särskilt efter sorter som är uttalat bra att odla i kruka. Just i år har jag sorterna 'Maskota' och 'Cherry Falls' där den första är en kruktomat och den senare är en ampeltomat, alltså en planta med ett hängande växtsätt.

Jag sår fyra frön i varje kruka, samma kruka som på bilden i videon. Jorden är vanlig kompostjord, bokashi blandat med ditt och datt från tömda krukor i växthuset (se gärna video Bokashi i kruka för att se hur jag gör). Det går också bra med vanlig planteringsjord, du behöver inte använda särskild såjord.

Det är inte så svårt att odla tomater inomhus, men jag försöker tänka på de här sakerna:

  • Välja sorter som funkar att odla i kruka.
  • Alltid odla under växtbelysning, så nära plantorna som möjligt.
  • Odla få plantor som jag mäktar med att ta hand om.
  • Duscha regelbundet för att minska angrepp av bladlöss.
  • Gödsla regelbundet med flytande näring, som kissvatten eller lakvatten från bokashi.

Inomhusodlade tomater blir lätt rangliga, särskilt när vi odlar många. Det är helt enkelt svårt att hålla exakt rätt förhållanden vad gäller gödning, ljus och värme, för att växterna ska trivas optimalt. Om du får rangliga plantor när du odlar så är det ändå ganska lätt att göra något åt det. Se i min senaste video hur jag gör.

 

 

Den tidigaste sådden någonsin

Just nu har jag fem plantor på gång och det tycker jag är ganska lagom. Det är inte i första hand mängden tomater jag är ute efter utan bara känslan av att kunna äta en tomat i mars-april-maj. Och förstås att kunna fingra på de små plantorna och känna doften av tomaaaaaaaat när snön ligger packad utanför. Ljuvligt!

Det här är första gången jag sår tomaterna så tidigt, annars har december-januari varit startskottet för min inomhusodling. Men det där kliet i fingrarna har accelererat och nu när jag ändå hade växtbelysningen igång för annat var det liksom ingen idé att vänta.

Det finns som sagt många sorter som passar att odla i krukor, både inomhus och utomhus. En sort som jag vet att många provat med gott resultat är Vilma, som du kan se i videon nedan.

 

 

Att odla inomhustomater går helt på nöjeskontot. De större sådderna av tomat gör jag först i mars men för att få en liten trädgårdskick kan jag verkligen rekommendera att prova. När plantorna inte längre ger bra skörd inomhus går det fint att plantera om dem i större krukor utomhus eller i växthus, eller att sätta ner dem på skyddad plats utomhus.
/Sara Bäckmo

13. december 2017