Stäng menyn

Hur det gick med: Hönshustunneln

Nu är marken täckt av en väv och tunneln används i huvudsak för att ge småplantor lite skydd under tiden de växer till sig innan utplantering.

Odlingstunnel

Hönshustunneln har förvandlats till ett stort drivhus.

Den av de tre odlingstunnlarna som använts som vinterboning för hönsen har jag kallat för hönshustunneln. En enkel, billig tunnel från Ebay på 3x6 meter. Den har stått mer eller mindre stadigt under alla vinterns stormar, med den lilla defekten att dragkedjorna i gavelöppningen gått sönder. Dock inte på grund av vinden utan slitage i kombination med halvkass kvalitet.

Odlingstunnel

Tunneln sattes upp i oktober 2014. Innan dess hade jag börjat förbereda odlingslådor på platsen.

Odlingstunnel

Tunneln är färdigmonterad med plastöverdraget på.

Nåväl. Redan då tunneln sattes upp under hösten började jag förbereda den för att kunna odla under kommande vår. Längs ena långsidan gjorde jag kompostlådor med dubbla pallkragar, fyra lådor i en rad, som under senvintern toppades med jord och såddes. Det var svårt att hålla hönsen borta, trots diverse anordningar av skyddande nät. Men det gick. Dessvärre perforerades hela jordytan av kompostlådornas inneboende – mängder av möss. Jag tog dem en efter en i en fälla placerad under en uppochnervänd gammal brödback. Men de hann ändå förstöra så mycket av sådderna att de inte gick att rädda.

Odlingstunnel

I april har hönsen flyttat ut och jag börjar fundera på vad jag ska använda ströet till.

När hönsen flyttat ut stod jag med ett flera decimeter tjockt lager av spån och hönsskit att göra något med. Eftersom jag var orolig för att materialet inte brunnit tillräckligt under vintern samlade jag först ihop det i en lång limpa i hopp om att jag skulle kunna få den att brinna klart i själva tunneln. Men jag hade inte tid att hjälpa den på traven och istället använde jag materialet till min nya bärodling.

Nu är marken täckt av en väv och tunneln används i huvudsak för att ge småplantor lite skydd under tiden de växer till sig innan utplantering. Här står både grönsaker, sommarblommor och perenner. I den här tunneln har jag också den tidiga potatisen, men eftersom den kan smitta tomater med bladmögel väljer jag att odla tomaterna på annan plats en bit härifrån. I slutet av maj hoppas vi kunna skörda de första potäterna.

Kålplantor

Tunneln ger lite skydd till plantor som snart ska sättas ut. Kålen stortrivs.

I kompostlådorna växer nu potatis, lök (främst för skörd av smålök och blast under de första sommarmånaderna) jordgubbar och märgärt/rädisa. Så snart någon grönsak är skördad ersätts det av annat som en del i min odling under en lång säsong.

Om jag har ont om plats i övriga tunnlar kommer jag i juni att använda yta för att odla mer värmekrävande grönsaker också här. Det är lätt att ta upp hål i markväven, täcka marken med tidningar och sedan sätta en pallkrage på backen och odla där i. Det enda krångliga blir att underhålla också den här tunneln med vatten då den ligger lite avsides. Men dygnet har ju många timmar…

Potatis

Potatisen frodas i sin låda och har redan knölar som är skördeklara. Nästa vecka är det dags. Sorten heter 'Dunluce'.

Var hönsen ska bo kommande vinter har jag inte riktigt blivit klar över än. Har jag tid skulle jag gärna göra den här tunneln lite mer stabil och bättra på dörren något för att kunna använda ännu en vinter. Men jag vet inte hur mycket plasten tål och undrar om det kanske inte skulle vara bättre att ersätta den med en bra växthusplast istället. Det avgörs av hur mycket arbete min kropp tål. Kul är det i alla fall med all denna yta. Och riktigt lyxigt att ha ordentligt med utrymme att skämma bort småplantorna med en liten tid.
/Sara Bäckmo

19. maj 2015