Höstsoppa med rotsaker och svamp
Nyskördade rotsaker: rotselleri, palsternacka, morot, potatis 'Amandine'. |
Vi äter soppa en gång i veckan tillsammans med nybakat bröd. Gott och enkelt. Här är receptet till dagens fantastiskt goda kvällsmatssoppa på rotsaker och svamp.
- Skär selleri, palsternacka, morot och någon potatis i små kuber.
- Hacka några vitlöksklyftor fint.
- Fräs grönsakerna några minuter i margarin med olivolja i.
- Tillsätt vatten så det täcker botten med några centimeter.
- Pudra över lite torkad libbsticka (eller använd grönsaksbuljong om du vill).
- Koka grönsakerna mjuka.
- Mixa grönsakerna något, det ska fortfarande vara grova bitar i.
- Späd med någon deciliter grädde och sedan vatten tills konsistensen är tjock och krämig.
- Smaka av med lite örtsalt
- Låt småputtra medan du förbereder svampen.
- Skär till exempel Karl-Johan-svamp eller annan svamp i små bitar.
- Hacka en lök fint.
- Hacka också på gränsen till för många vitlöksklyftor.
- Stek svamp och lök i smör tills allt fått färg och är knaprigt.
- Hacka persilja och strö över soppan.
- Servera med stekt svamp som topping.
Jättegott att äta tillsammans med färska grönsaker och mitt squashbröd i långpanna!
/Sara Bäckmo