Här är mitt förråd av bönor
Va, har du bönorna bara sådär i påsar? Ja det har jag. Bönor torkas och lagras i rumstemperatur - helt perfekt. Här skriver jag mer om en av de allra enklaste skördarna att ta hand om.
Jag delade en bild på Instagram för ett tag sedan och massa människor hörde av sig med frågor om den förvånande förvaringen. Har du de verkligen bara i påsar sådär?
Ja, det ser ju inte klokt ut egentligen. Men det är ju ingen annan än jag som använder arbetsrummet och mig stör det inte att ett hörn belamras av bönor. So what. Det här är min förvaring av förra årets skörd.
Det finns ett inlägg här på bloggen där jag beskriver hur bönor och torkärter förvaras på bästa vis efter skörden. Kika gärna här: Lätt att långlagra bönor och ärter.
Ibland är enklaste bäst
Och faktiskt behöver det inte vara mer komplicerat än så här. Visst är det på alla sätt tjusigare med bönor som pillats ur baljorna och lagts i glasburkar på en skafferihylla. Men när tiden är knapp gör det inget om de blir kvar här i påsarna, så länge ingen mus bestämmer sig för att göra ett besök. Förra vintern kalasade mössen på nästan alla mina torkade bondbönor som stod i en back på arbetsrumsgolvet.
Torkade bönor och ärter funkar alltså utmärkt att förvara i papperspåsar, torrt i rumstemperatur. När vi ska laga något och behöver bönor går jag och hämtar en påse och sen får vi tillbringa en stund med att pilla bönorna, barnen och jag. Det är helt okej.
Förra året var ett riktigt bra år för bönor och skörden blev stor. Mycket ligger kvar i påsarna än, så jag kommer inte att behöva odla fullt lika mycket bönor att torka i år. Det säger jag nu i alla fall. Men jag har ännu inte sått årets bönor och jag vet att det kommer att klia i fingrarna när det väl är dags. Bönor är ju så värdefulla i odlingen, så det går ju inte att odla för mycket egentligen.
/Sara Bäckmo