4 grönsaker att förodla en kall vår
När våren är kall kan det vara idé att förodla en del av grönsakerna vi annars sår eller sätter direkt i jorden. Här är fyra grönsakstips.
Den här våren har verkligen varit kall som sjutton! Jag känner ingen odlare som inte svurit över nattliga minusgrader och dagstemperaturer precis över nollan, när det annars brukar vara mycket mildare. Hos oss här i Småland brukar jag fuska ut både det ena och andra i tunnelväxthusen vid det här laget, men det är verkligen inte att tänka på.
Så, vad är då tricket för att få skörd av saker och ting i rimlig tid?
Jo, att förodla!
Prenumerera på mitt trädgårdsbrev för frågor och svar om odling
De flesta vet att grönsaker som har lång utvecklingstid är bäst att förodla, till exempel tomater, paprika och kronärtskocka. Men också några av våra härligaste köksträdgårdsväxter med korta utvecklingstider kan förodlas med bra resultat. Alltså, de ger tidigare skörd om de förodlas, istället för att sättas i kall jord eller till och med sättas senare på våren då jorden värmts upp något.
De flesta grönsaker kan förodlas, men några är mer vanliga än andra att starta i tråg och senare plantera ut. Nedan är förslag på fyra som du kanske inte testat att förodla förut. Jag förodlar dessa grönsaker nu och siktar på att jorden värmts upp något inom ett par veckor, så att jag kan sätta ut grönsakerna då.
Bondbönor
Bondbönor hör inte till familjen bönor, utan till växter som heter vicker. Därav är utsädet inte så känsligt för kyla som vanliga bönor, de ruttnar i kall jord. Bondbönor kan sås i kall jord, men växer långsammare än då jorden är uppvärmd. För att få ett litet försprång på våren kan bondbönorna förodlas och sedan planteras ut i landet.
- TÄNK PÅ ATT
- - odla i stora pluggar - bondbönor blir kraftiga växter
- - så gärna tre bönor i varje plugg för stadigare växtsätt
- - så cirka två veckor innan möjlig utplantering
- - ställ sådden på sval och ljus plats, bönorna blir lätt rangliga inomhus
- - kan planteras ut i kall jord, men kan skadas av frost
Jag förodlar mina bondbönor i pluggbrätten med större celler. Det går också bra att så tre bönor i en mindre kruka. Bönorna sås med fördel tre och tre. Det ger en buskigare och stadigare planta som inte har samma behov av uppbindning.
Läs mer: Så bondbönor utomhus
PLUGGBRÄTTE
Ett pluggbrätte är ett slags bricka med sammanfogade celler. Det finns olika storlekar på pluggbrätten. Cellerna fylls med jord och fröer sås i dessa. Brättena kan också användas till att plantera i. Små fröer sås lämpligen i pluggbrätten med små celler - stora fröer sås lämpligen i brätten med stora celler.
Sockerärter
Sockerärter är mycket lätta att förodla och plantera ut. Det kan till och med vara en stor fördel, eftersom större ärtskott inte lika enkelt demoleras av sniglar. Genom att förodla sockerärterna gör plantorna sin viktiga start i en skyddad miljö och kan sedan etablera sig fint i jorden på sin slutliga växtplats. Sockerärter tål en del kyla och kan sättas ut när det är lite kallt i jorden.
- TÄNK PÅ ATT
- använd ett mellanstort brätte så att rötterna fyller ut pluggen
- du behöver inte blötlägga ärterna innan sådd
- så 3-5 ärter i varje plugg
- låt inte ärterna stå för länge i pluggbrättet, då trasslar de ihop sig
- brytsockerärter gror bäst i uppvärmd jord
Sockerärter sås också ganska kort inpå utplantering, eftersom de snabbt blir för stora för pluggbrättet. När tiodygnsprognosen visar plusgrader nattetid under hela perioden är det dags. Skulle det komma ett bakslag hjälper en fiberduk och ärterna återhämtar sig oftast om de får någon köldskada.
Läs mer: Odla sockerärter i kruka
Sättlök
Sättlök är ju tacksamt och väldigt enkelt att drämma ner i jorden bara som den är. Men så har vi det där med att sättlök till gul och röd lök kan börja blomma om de råkar ut för en köldperiod. De lockas att tro att en vinter passerat, och eftersom den typen av lök är tvåårig och sätter blom efter vintern - ja, då blir blomstängel på löken istället för maffig lök. För att nyttja tiden bra en kall vår är det fiffigt att förodla sättlöken på jord inomhus eller i växthus och sedan sätta ut färdiga små plantor av löken när jorden blivit varm.
- TÄNK PÅ ATT
- Tajma förodlingen så att löken sätts på jord två-tre veckor innan du ämnar plantera.
- Den trubbiga delen av sättlöken ska vara nedåt, den toppiga upp.
- Ställ lökodlingen på en sval plats där det ej blir frost.
- Vid planteringen ska lökplantan sättas precis under jordytan, med lökblasten ovan jord.
Att förodla lök ger ett välbehövligt litet försprång, särskilt en kall vår. Förodla endast en del av löken och sätt resten som vanligt. Då får du lagom mycket att skörda tidigt och resten något senare.
På bilderna ovan ser du årets (2022) potatislök som sitter i/på pluggar i ett brätte för att rotas. De sattes på jorden för en vecka sedan och har redan utvecklat fina rötter.
Läs mer: Odla egna sockerärter i kruka
POTATISLÖK
Potatislök är en traditionell svensk schalottenlök med fina egenskaper. Det finns många olika sorter, ofta uppkallade efter trakten den specifika sorten odlats i. Schalottenlöken sätts på våren och en enda sättlök delar sig sedan i många mindre. Ett enda kluster kan ge uppåt tretton nya lökar. Potatislök har väldigt fina lagringsegenskaper.
Rödbetor
Rödbetor är känsliga för kyla. Om de sås en hyggligt varm vårdag, gror och sedan råkar ut för kyla en natt när temperaturen dippar - då är det risk att betan går i blom. När betor blommar blir rotdelen hård och träig - oätlig. En kall vår är det mycket fördelaktigt att förodla betor i ett mindre pluggbrätte.
- TÄNK PÅ ATT
- betor passar att så i mindre pluggbrätten
- fröerna utvecklas ganska långsamt
- varje frö bildar uppåt fyra plantor, dessa behöver ej gallras
- ställ sådden där det ej riskerar att frysa
- plantera ut innan plantorna drabbas av näringsbrist
Rödbetor som förodlas är ganska tröga i starten. De ska inte stå för länge i pluggbrättet, eftersom rötterna snart fyller ut pluggen och använder all näring som den lilla jorden tillhandahåller. Räkna med att det tar tre-fyra veckor mellan sådd och utplantering.
Läs mer: Odla rödbetor i pluggbrätte
Alla grönsaker ovan kan sås och sättas direkt i landet också. Men en kall vår är det guld värt att ha grejer på G som kan ge skörd några veckor tidigare. Det gör stor skillnad, både på matbordet och för odlarens humör.
Lycka till med grönsakerna!
/Sara Bäckmo