Stäng menyn

Grönsaker att skörda i mars

Titta vilken läcker skördekorg jag hämtat i trädgården idag! Med bra planering, lite kunskap och tur med vädret är det inte omöjligt att odla det här i rätt många trädgårdar. Blir du sugen?

Nyskördade grönsaker

Hela skördekorgen! De läckra bladgrönsakerna poppar så fint bland rotsakerna som redan hängt med ett tag. Doften är underbar och det vattnas i munnen! Foto: Ida Sjöö.

 

Det är det här som räknas! Maten. Glädjen i att få plocka. Det vackra. Energin av att ha lyckats med det jag önskat. Att få ställa den hemodlade gröna skörden på diskbänken och säga till sin man; Gör nåt gott!

Under hela vintern har vi haft mat från trädgården; sånt som funnits att skörda i landen (tuffingar som klarar vinterkyla och snö), groddar och skott, allt jag lagrat i frysen och sånt som finns torkat. Även om det periodvis är lite trôkigt att äta grönsaksmat på vintern när utbudet är mindre – så går det. Nu kommer belöningen!

 

Nyskördad vintersallad

De gröna bladen i mitten heter vintersallat. De sjunger på sista versen i tunnelväxthuset nu. När det blir varmt och ljust får de lång stjälk och går i blom. Foto: Ida Sjöö.

 

Innan jag berättar mer om grönsakerna jag skördat tipsar jag om att vi har ett gemensamt självförsörjningsprojekt i medlemsgruppen på sarabackmo.se. Projektet löper under hela 2021, där vi dokumenterar och peppar varandra till att odla för olika typer av självförsörjning. Gå gärna med som medlem på Skillnadens och bli inspirerad du med!

 

Bli medlem på sarabackmo.se!

 

Grönsaker i korgen

Det du ser i det här inlägget är mat som jag skördat under förmiddagen den sista mars. Det har gått nästan på pricken två veckor sedan jag började skörda gröna blad i varmbänken, lök på friland, jordärtskockor rakt ur jorden och övervintrade blad i tunneln. Nu har jag premiärskördat ramslök, piplök och purjolök med. Jag är så glad!

I skördekorgen finns:

  • vintersallat (tunnelväxthus)
  • bondbönskott  (tunnelväxthus)
  • purpurkål  (tunnelväxthus)
  • vitkålsblad  (tunnelväxthus)
  • spenat  (tunnelväxthus)
  • gräslök (friland)
  • piplök (friland)
  • purjolök (friland)
  • ramslök (friland)
  • kärleksört (friland)
  • jordärtskocka (friland)
  • rödbetor (stuka)
  • morötter  (stuka)
  • sibirisk bladraps (varmbänk)
  • romansallat (varmbänk)
  • isbergsallat (varmbänk)
  • kinesisk salladskål (varmbänk)
  • komatsuna (varmbänk)
  • pak choi (varmbänk)
  • svartkål (varmbänk)

Inom parantes ser du var grönsakerna skördats. Rödbetor och morötter har lagrats i en stuka i tunnelväxthuset.

 

Läs mer: Lagra rotgrönsaker i stuka

 

Rödbeta och nyskördade grönsaker

De små knippena till höger är kärleksört. Ja, den är ätlig! Små skott kan ätas färska eller tillagade. Jag gillar att steka dem i olja med vitlök och salt.Foto: Ida Sjöö.

 

Nu växer nya fina grönsaker fram varje dag. Det är så spännande! För den ovane kanske det kan verka smått omöjligt att föda en familj med grönt (vi äter också kött, fisk och fågel, men är självförsörjande på grönsaker) så tidigt under våren, särskilt som skörden av respektive grönsak är ganska liten. Ja, jordärtskockorna finns det ju mycket att hämta av förstås… Men faktum är att man blir riktigt bra på att göra mycket av litet, när man odlar och äter så såsom jag och vi gör. Maten är riktigt god, den är spännande, varierande och mer närodlat än något du kan köpa i matbutiken. Och samtidigt som jag odlat den har jag vårdat min jord och mig själv. Är inte det en himla fin kombo?!?

 

Nyskördade grönsaker

Som du ser är det mesta i bladväg grönt på våren. Av den anledningen är det roligt att också odla rödbladig kål och sallat. Men den är inte färdig än. Foto: Ida Sjöö.

 

Fixa grön skörd till mars

Så, vad kan du göra i år för att ha en liknande skördekorg nästa år? A och O är planering. Du kan inte komma på i februari att du skulle vilja skörda en sån här korg i mars. En del av det jag skördar nu är sånt jag sådde eller planterade vid den här tiden förra året, eller till och med för fjorton månader sedan. Purjolök, vintermorot, jordärtskockor och rödbetor är alla sådda eller planterade vinter och vår föregående år. Det gäller att ligga många steg före och så och plantera i god tid. Dessutom måste du ofta så mycket, eftersom grönsakerna ska räcka länge - inte bara till sommarens skörd utan också till hösten, vintern och nästa vår.

  • sätt jordärtskockor
  • så mycket vintermorot
  • så spenat i augusti som övervintrar
  • plantera perenna löksorter
  • övervintra purjolök
  • plantera ätbara perenner
  • skydda växtplatser
  • så samma grönsak på flera platser
  • gör en varmbänk

 

Nyskördad gräslök

Gräslök och piplök är mycket användbar tidigt på våren. Jag ersätter vanlig gul lök med dessa, när det börjar bli tomt i lök-lagret. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara med nyskördade grönsaker

Den här odlaren känner sig mycket nöjd med skörden och har ätit en del av den till middag redan. Foto: Ida Sjöö.

 

Nyskördade grönsaker

Färsk spenat är ett måste i min vårträdgård. Det är en fantastisk grönsak som gror tidigt och växer snabbt på våren. I förgrunden syns vintersallat. Foto: Ida Sjöö.

 

Vad blev det till mat?

Dagens skörd blev i första hand vegetarisk hamburgare till middag idag, med bladgrönsaker och lök från skördekorgen. Det som blir över av bladgrönsakerna sköljs och lagras i luftig påse i kylskåpet. Rotgrönsakerna sparas i fuktig påse med och löken sköljs och hålls sval. Typ så. Mer om maten från den tidiga mars-skörden kan du se i en video på min YouTube inom kort.

 

Läs mer: Grönsaker som ger snabb skörd

 

Låt oss nu odla massor av mat i år och njuta av en fin skörd så snart det går. Vill du ha tips på saker du kan odla nu och få snabb skörd av, kan du kika i länken ovan.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

31. mars 2021