Grönkål i skugga

Grönkål är vinterns viktigaste blad i sallader. Nyttig och god är en superkombo, men kanske är det bästa ändå att den är så väldigt köldtålig?

Nu börjar min bästa grönkålstid! Fram till nu har vi då och då ätit några svartkålsblad och en del sibirisk bladraps, men den stora grönkålsfrossan har inte riktigt infunnit sig än.

Jag väntar in i det sista med att börja knapra på grönkålen. Det är en av trädgårdens absolut härdigaste växter och därför ser jag ingen nytta med att äta den för tidigt. Då kommer vi bara att vara trötta på bladen när vi behöver dem som mest. Alltså äter vi spenat, sallat, rödbetsblast, pak choi, salladskål och annat fram till dess vinterkylan tagit övriga blad. Till julfrukosten brukar de sista späda bladen vara skördade och sedan är det grönkål och vintersallat som gäller i två månader.

 

Närbild på vackra kålplantor.

Här har kålplantorna planterats om till mindre krukor och ska snart sättas ut på växtplatsen. Kålen står här i tunnelväxthuset på stora brickor där de kan lapa vatten och inte behöver riskera att torka ut.

 

Sara planterar kål.

Kålen planteras tätt, med några decimeter till grannen och de 17 olika sorterna huller om buller.

 

Norrsidan till kål-land
Årets grönkålsplantering består av totalt sjutton olika sorter. Det här skulle bli året när jag hade koll på precis varenda sort, men självklart blandade jag eller någon annan, ihop alla namnlappar ändå. Typiskt.

Kålen vintersåddes utomhus i tunnelväxthuset och planterades om enligt konstens alla regler, men bara en gång. Jag hade verkligen jättefina plantor att sätta ut! Läs gärna mer om sådden i Knubbigt och frodigt i vintersådden. Valet av växtplats blev ett experiment, där jag vill se hur grönkålen växte i skugga. Den nya täckodlade bädden på norrsidan av huset blev platsen. Den anlades för två år sedan och förra året odlades potatis här. Jag orkade inte gödsla nåt innan planteringen utan tänkte att det fick bli som det blev.

Läs mer om grönkål i Odla egen grönkål till jul.

 

kålplanteringen med små kålplantor.

I juli har plantorna satt fart ordentligt och det är så roligt att se olika färger och former på bladen. De orangea klumparna är kassa nakenfröpumpor som får pryda landet.

 

Allra vackrast var planteringen mitt i sommaren (se bilden överst). Fastän jag inte skyddat mot fjäril och mal blev angreppen av larver ganska måttliga och kålen såg fräsch ut länge. På hösten kom rådjuren och då friserades plantorna en del.

Sorterna jag minns namnet på är:
'Midnight Sun'
'Emerald Ice'
'Nero di Toscana'
'Jagalla Nero'
'Dwarf Green Curled'
'Redbor'
'Red Russian'
'White Russian'
'Baltisk Röd'
'Rother Grünkohl'
'Westland Winter'

 

Grönkålsplanteringen täckt av snö.

På vintern står grönkålen kvar och är lika fin trots snö.

 

Klen utan gödning
Kålen är inte alls så fin och pampig som den skulle varit i annan jord och på annan plats. Jag tror absolut att skuggan spelar roll, men den största faktorn är utan tvekan att jag inte gödslat tillräckligt. I princip är det här en bädd skapad av löv och gammalt kaninbajs för två år sedan och det är inte svårt att räkna ut att det inte räcker till all den här kålen. De små plantorna kompenseras dock av att jag i gengäld har många, så mat blir vi inte utan.

En del plantor i bädden har jag grävt upp och satt på annan plats, så det är just nu de minsta och mest medtagna plantorna som är kvar. Jag har flyttat kål till en pallkrage en bit bort, som skyddas ordentligt från rådjur av en bur av kompostgaller. Andra plantor är flyttade till en plantering i tunnelväxthuset.

 

En grönkål med vita stjälkar och grönvita blad.

En av de roligaste sorterna i år har varit 'Emerald Ice', som är en grönkål med vitgröna blad. Superfin i salladsskålen! Finns hos utländska fröfirmor.

 

Gröna blad med illrosa mittnerv.

En annan favorit är 'Midnight Sun' som ser helt overklig ut både på bild och i landet. Jag köpte fröerna från utländsk firma, men sorten finns bland Impectas nyheter till 2018. Lika god som vacker.

 

Supernyttig vintermat
Om man odlat grönkål och lyckats skydda den bra från ohyra finns det mycket mat att hämta på vintern. Jag tycker om att skörda olika slags bladkål, strimla fint och använda istället för sallat i en blandad sallad. Tillsammans med tärnat äpple, riven morot eller jordärtskocka och en dressing blir det ett jättefint tillbehör till maten. Färska blad i sallad är det vi behöver mest av på vintern, men jag använder också grönkål likt spenat i pastasås, pajer, soppor, omeletter och annat. Det är gott att fritera grönkål, använda den i chokladkaka och strimlad under en bit ost eller kött på smörgås. Det godaste av allt kanske är min enkla coleslaw, som funkar fint också med grönkål:

Blanda strimlad grönkål med en klick turkisk yoghurt, tärnat äpple några droppar vinäger, salt, peppar och pyttelite socker. Så gott!

Jag har stor nytta av att inte tänka på bladen som just grönkål, det tycker jag hämmar mitt sätt att tänka mig användningen. Om jag istället för kål tänker blad, mer generellt, och använder kålen till sånt jag använder andra blad i matlagningen till blir det lättare.

Eftersom bladkål är så väldigt köldtålig är den toppen att odla mycket av! Ett av mina bästa trick för att äta mycket kål är att just odla många olika sorter. Då blir utbudet stort och vi behöver inte traggla med samma slags kål varje dag.

Heja kålen!
/Sara Bäckmo

09. december 2017

3 svar till “Grönkål i skugga”

  1. Christina Forsberg skriver:

    Tack, Sara för inspirationen du ger oss! Du är så pedagogisk! Min man säger att det är den bästa fortbildningen jag har fått på alla mina 40 år som lärare! Nu vet jag vad jag ska odla i pallkragen på norrsidan! Tror du att det går bra att odla kål efter vitlöken om jag förodlar kålen?
    Christina#påegentomt#

  2. Sisse Vestergaard skriver:

    Tak for en skøn blog, Sara!
    Jeg har små planter af Mizuna, Frizzy Joe og Bladbede (swizz chard) i mit drivhus, men kål skal jeg da også så snart!
    God jul fra Danmark.
    Sisse

  3. Jenny skriver:

    Hej 🙂 Jag har fortfarande 2 olika grönkål och palmkål i landet. Smakar gott 🙂 Vet någon hur de är näringsmässigt efter att snart ha levt ett år?
    Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *