04. augusti 2018

Gör god puré av nypon

Nypon från trädgården eller vilda buskage är tacksamma att plocka. Jag gör en enkel puré av skörden. Här delar jag mitt nypontips; en puré utan att behöva kärna ur nyponen vart och ett. Prova!

En påse med mängder av nyplockade orangea nypon i.

Sju kilo nypon plockades en eftermiddag och har nu blivit underbart god nyponpuré till frysen.

 

När nyponsäsongen börjar är det bara till att plocka. Och plocka. Och plocka. Bunkra nypon när det finns.  Jag gör god puré, som kan användas till soppor, mos och nyponpulver. Tio poäng av tio tycker mina barn om soppan!

Det bästa med den här purén är att inga kärnor behöver rensas. Så enkelt och en gyllene skatt till frysen.

 

Nyponpuré

  • Skär bort alla fnasiga blomdelar från nyponen, det går snabbt med en vass liten kniv.
  • Skölj nyponen om det ser ut att behövas.
  • Lägg nyponen i en stor kastrull och fyll upp vatten så det täcker.
  • Koka tills nyponen är mjuka.
  • Kör både nypon och vätska (häll ej av kokvattnet) genom hushållsassistentens passersats.
  • Om det ser ut att finnas fruktkött kvar bland kärnorna som kommer ur passeringen kan dessa köras en gång till genom assistenten.

Nyponpurén kan göras i mindre mängd genom att passera genom en finmaskig kökssil, men det är jobbigt att göra större mängder så. Förvara purén i frysen och ta fram till ett gott mellanmål när det passar.

Dessvärre ser det inte så piffigt ut på bild, direkt ur vardagen. I ärlighetens namn är det ganska kladdigt att göra men det är värt varenda sekund vid assistenten.

 

Hushållsassistenten sedd ovanifrån med nypon som åker ner i maskinen och kommer ut som ett mos.

En assistent skiljer kärnhusen från fruktköttet och passerar själva frukten till ett fint mos. Tillbehöret som används heter passertillsats.

 

Närbild på purén som kommer ur maskinen, den är starkt orange.

Moset kan göras mer eller mindre fast genom mängden kokvatten som körs med nyponen.

 

Vill du läsa mer om nypon?

Till dig som är medlem på sarabackmo.se har jag gjort en lång artikel om nypon, med många tips och idéer. Dessutom delar jag på förhand några recept, bland annat på min familjs goda nyponsherry och farmor Elises nyponsmör. Artikeln kan också köpas för 15 kronor av dig som ännu inte är medlem på min trädgårdssida.

 

Läs mer: Nyponfrossa från vresrosor

 

Bli gärna medlem på min sida nu under sommaren och få del av flera fina erbjudanden. Bland annat får du köpa jättebra pluggbrätten till specialpris i mitt medlemserbjudande för augusti och du kan också kunna köpa min nästa bok, Vinterodling - Skörda när det är kallt, signerad till superpris i den nya webbutiken.

Läs här om medlemskapet och hur du gör för att anmäla dig: Bli medlem på sarabackmo.se.

Välkommen!
/Sara Bäckmo

4 svar till “Gör god puré av nypon”

  1. Ulla Troeng skriver:

    På 50-talet, när jag var barn, skaffade mina föräldrar en assistent ,som sedan användes dagligen. När nyponen mognade ,var vi ute och plockade hela årets behov och körde sedan nyponen på samma sätt som du beskriver, i assistenten. Vi hade inte frys till att börja med så de konserverades hermetiskt. Jag tyckte om att se hur moset kom ut på ett ställe och hur kärnorna med ett knakande ljud trycktes ut på ett annat. Förr var det vanligt att se människor plocka nypon och slånbär. Numera står jag ensam bland snåren och plockar.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Vad roligt att du beskriver assistenten och hur den passerar. JUST så tyckte jag det var när min mamma passerade äpplen och grejer. Magiskt liksom.

  2. Lotta Fritzsson skriver:

    Ett bra tips när man ska plocka nypon är att använda repa, går så mycket snabbare. Jag brukar torka nyponen.Är ju så gott att ha egna nypon till mumsig nyponsoppa. Smakar så mycket mer och man kan söta som man vill!!

  3. Hanna skriver:

    Hej!

    Tack för ett bra tips om hur man kan hantera nyponen man plockar. Jag har en gammal assistent, men kan den inte så bra. Vilken del är det som sitter under allt det mosiga? Hur ser den delen ut? Mvh Hanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *