Gör egen saltgurka
Under säsongen gör jag mängder med inlagd gurka. Jag föredrar saltgurka eftersom den lagen inte innehåller mer än två teskedar socker.
Jag använder olika slags druvgurkor eller gurkor där det uttryckligen står på fröpåsen att de lämpar sig för inläggning. Har provat att lägga in små slanggurkor också men de blir sladdriga i konsistensen och inte alls lika goda.
Det här receptet ger en salt gurka som inte alls liknar vanlig ättiksgurka. En saltgurka helt enkelt.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Du behöver:
1 kg gurka, ca 15 st 10 cm långa
Ett knippe dillstjälkar
20 blad av svarta vinbär
ca 100 g pepparrot
Lag:
1 liter vatten
2 dl ättiksprit 12%
1 dl salt
2 tsk socker
Gör så här:
Rensa, skölj och borsta gurkorna.
Lägg dem i en bunke med knappt 1 dl salt över natten (det drar ut en del vätska ur gurkorna som blir krispiga och fina då).
Koka lagen en god stund innan du fixar till gurkorna och låt svalna.
Skölj gurkorna och skär i skivor, om du inte vill lägga in dem hela. Skivas gurkorna får det plats mycket mer i en burk.
Lägg blad i botten på en burk och fyll på med gurkor.
Toppa med dill och pepparrot.
Jag ställer burkarna upp och ned på svalt och mörkt ställe tills de ska ätas.
/Sara Bäckmo