Stäng menyn

Glöm inte att gödsla vitlök!

Det finns en riktigt viktig sak att tänka på innan du sätter vitlök på hösten. Glöm inte att gödsla! Vitlök hör till en av våra mest näringskrävande grönsaker. Slarva inte med gödslingen.

Prima sättvitlök som ska sättas i jorden. Varje klyfta ger en ny vitlök fullmatad med klyftor. Foto: Ida Sjöö.

 

I helgen sätter jag min första vitlök och det är den första grödan för nästa säsong som kommer i jorden. Vitlök är en av flera löksorter jag sätter på hösten och jag har redan tidigare gett dig små tips om detta. Eftersom jag fått många frågor den senaste tiden om vitlök passar jag på att lyfta den kanske viktigaste vitlöks-faktan i en påminnelse till dig idag.

 

Tips: Prenumerera på mitt trädgårdsbrev till din mail!

 

Många odlare får då och då skörd av vitlök som är betydligt mindre i storlek än önskat. Det är lätt att tro att det beror på att man är en kass odlare, att löken varit dålig, att den drabbats av något eller att det helt enkelt varit en mindre bra sommar för vitlök. Men det är (oftast) helt fel.

Vitlök hör till köksträdgårdens mest näringskrävande grönsaker. Den ska växa betydligt längre i jorden än många andra av våra växter – den står ju på samma plats i tio månader eller så. Vitlök behöver massor av gödsel för att växa bra! Det är svårt att avgöra hur mycket som är mycket. Men i alla fall jag tycker nästan alltid att jag ändå gödslat för lite, och då är jag ändå bra på att gödsla.

Sikta på att gödsla växtplatsen fyra gånger under tiden som vitlöken växer, innan den skördas. Här är förslag på hur det kan göras.

 

Hösten – Gräv ner kompost, grönmassa eller gödsel i jorden där vitlöken senare ska sättas.

Tidiga våren – Mylla ner kompostjord, brunnen gödsel, hönsgödselpellets, eller vattna med gödselvatten.

Sena våren – Täck med gräsklipp eller annat organiskt material runt plantorna.

Försommaren – Gödselvattna med nässelvatten, kissvatten, hönsgödselvatten eller lakvatten från bokashi.

 

Vitlök som inte gödlas ordentligt blir ofta liten. Den är fortfarande användbar i matlagning och som utsäde – även om den är liten.

 

Bokashikompost hälls i pallkrage

Bokashi är enkelt att gräva ner i landen där vitlök ska odlas. Foto: Ida Sjöö.

 

Bokashikompost

Bokashikomposten blir näringsrik jord som berikar under lång tid. Jag brukar gräva ner två hinkar per pallkrage. Foto: Ida Sjöö.

 

Lika viktigt som det är att gödsla vitlök, är det att vattna växtplatsen. Det är särskilt viktigt om du odlar i växthus tidigt på året, dit når ju inte regn eller snö som fuktar jorden. Näring behöver fukt för att kunna transporteras ordentligt i jord och om du bommar att vattna spelar det alltså inte så stor roll hur mycket du gödslat – det kommer inte växten till nytta på bra sätt. Kom alltså ihåg både att gödsla och vattna.

 

Har du missat att köpa sättvitlök?

Nu har vi räknat vitlöken som finns kvar efter vårt väldiga utskick av förköp. Tack alla som har handlat! Om du inte hunnit handla tidigare, eller vill komplettera ditt köp, så finns nu flera fina sorter att välja mellan. Alla sorter finns i lager och sänds vid veckovisa utskick från Skillnadens handelsträdgård (måndag-onsdag) hösten 2024. Du handlar alla sorter i kategorin Lökar & knölar i min webbutik här. 

Sommarsorter (skörd tidigt, normal lagring)

Vitlök 'Flavor'

Vitlök 'Germidour'

Vitlök 'Messidor'

Vitlök 'Sabagold' (bra på lerjord)

Vitlök 'Thermidrome'

 

Sena sorter (skörd augusti, lång lagringstid)

Vitlök 'Clédor'

Vitlök 'Sultop'

 

Dessutom har vi några påsar kvar av bananschalottenlök 'Longor', samt elefantvitlök.

När vi får vitlök från leverantören och börjar packa den är det en del lökar som måste sorteras bort, på grund av klämskada, att klyftor fallit bort eller liknande. För att minska svinnet har jag i år gjort en produkt med 2-sortering av sättvitlök. Jag har förberett påsar med 250 gram blandade sorter, putsade sättvitlökar som säljs billigare. Hjälp oss gärna att minska svinnet genom att handla dessa!

 

Vitlök 2-sortering blandade sorter

 

Du som är medlem på Skillnadens har rabatt på sättvitlök 17-24 oktober. Rabattkod finns i artikel på www.sarabackmo.seeller i vår medlemsgrupp på Facebook. Om du vill ta del av medlemsrabatter på växter, utsäde och andra produkter går det bra att teckna medlemskap när som helst. Förutom erbjudanden får du ta del av hela mitt arkiv av faktaspäckade medlemsartiklar, livesändningar från min köksträdgård, medlemsträffar, odlingsutmaningar och andra roliga saker. Bli medlem på Skillnadens här!

 

Sättvitlök av de tidigaste sorterna (till exempel Sprint, Aulxito och Primor) kan visa grönt redan innan löken kommit i jord. Foto: Ida Sjöö.

 

 

Vanliga frågor om sättvitlök

Hur förvarar jag sättlöken innan den ska ner i jorden?

Förvara sättlök i rumstemperatur på en torr plats. Om du har löken i en påse ska du se till att den är öppen så att det är luftigt runt löken. Undvik att ha löken liggande i plastpåse.

 

Hur sent på året kan jag sätta vitlök?

Vitlök kan sättas sent, till och med på vintern. Det finns inget riktigt datum att hålla sig till. Bekvämast är att sätta vitlöken medan jorden är tinad, men det är inte alltid det går. Om jorden är lätt frusen kan man göra ett hål med en pinne och pluppa ner en klyfta, det brukar gå fint.

 

En del lök har börjat gro innan den kommit i jorden, är den dålig?

Nej, den är absolut inte dålig! De tidigaste sorterna är oftast mycket snabba med att börja växa och kan visa grönt redan innan den satts i jorden. Det är inte dåligt. Tillväxten saktas ner när det är kallt, så sätt gärna de här lökarna först. Du kan sätta klyftorna något djupare än annars, men begrav dem inte långt ner. Vitlök har en tendens att titta upp ur jorden på hösten/vintern om det är milt ute - oavsett sort. Den klarar det för det mesta mycket bra.

 

Kan man förodla vitlök?

Om du missat få ner vitlök i tid går det utmärkt att förodla klyftor. Välj små krukor eller pluggbrätte och sätt vitlöken grunt. Ställ i en back eller på en bricka (välj alternativ där det helt säkert inte blir ståendes vatten runt botten på krukorna) och ställ utomhus eller i ett växthus. Täck lätt runtomkring och över med lite löv som skyddar. Håll koll på krukorna så att vitlöken som gror under vintern inte tyngs ner av löven och skadas. Flytta i så fall till en skyddad plats och lägg några lager fiberduk över istället.

Vitlök kan förodlas i små krukor om du inte hinner sätta löken innan marken fryser hårt.

 

 

Annan matlök att sätta på hösten

Vitlök är en av de mest lättodlade grödorna i köksträgården. Den används dessutom så flitigt i matlagningen att det alltid är värt att odla den. Hemodlad lök är oftast mildare än den smo köps i matbutiken och därmed lätt att använda mycket av. Dessutom är hemodlad vitlök mycket prisvärd!

Följande lök kan med fördel sättas på hösten:

- potatislök

- bananschalottenlök ’Longor’

- elefantvitlök

- vitlök

 

Du hitter de sorter som jag har till salu i webbutiken. 

 

Det finns också så kallad höstlök (vanliga sorter av gul och röd lök) som säljs för att sättas på hösten. Jag har undvikit det de senare åren eftersom sättlök som fanns tillgänglig för några år sedan inte gav tillräckligt bra resultat. Nu börjar det säljas nya sorter och av dessa har jag provat flera i ett rejält test förra året. Här i zon 3 övervintrade då en del av dessa sorter för att ge skörd på senvåren, men bortfallet var så stort på friland att det är tveksamt om det är lönt. Lökarna blev små, uppåt 70% ruttnade och försvann över vintern. Resultatet i tunnelväxthus var betydligt bättre, men det finns flera svårigheter där som gör att resultat inte blir det bästa (följ gärna Skillnadens som medlem för mer info om detta i livesändningar och frågestunder). Det kan vara värt att prova såklart, men höst-sorterna är generellt inte anpassade för vårt vinterklimat.

Glöm nu inte att gödsla löken!

Ha en underbar odlingshelg,
hälsar Sara Bäckmo

18. oktober 2024