Stäng menyn

Glad midsommar med kycklingar

Lagom till midsommarveckan tittade de efterlängtade dunbollarna ut. Åtta fina kycklingar. Och fler blir det.

Tycker själv att det var ganska bra utdelning. Av tolv ägg kläcktes alla de åtta jag behöll då jag lyste dem efter tio dagar. Att lysa ägg är jätteroligt. Tio dagar efter jag lagt äggen under hönan sätter jag äggen på en stark lampa, i ett mörkt utrymme. Då syns tydligt vilka ägg som är befruktade och inte. Ägg med kyckling i är mörka, syns knappt något ljus genom ägget. Tvärtom med obefruktade ägg, där lyser ljuset igenom. Jag behåller de befruktade äggen och kastar de andra.

Kycklingar i en korg.

Det är en stor kochin som legat på äggen så jag valde att lägga under ganska många. Det har varit stört omöjligt att få henne att ligga på äggen där jag velat ha henne, så hon fick ligga kvar i värpredet tills de två första kläcktes i början av veckan. Då flyttade jag henne till lilla kycklinglådan och där kom så resten natten mot onsdag.

Barn gosar med kyckling.

Förhoppningsvis blir nu kycklingarna av större modell. Äggen är alla från kochin eller blommehöns, med en kochintupp som pappa. Nu ska de få växa till sig. En eller två hönor behåller jag, resten åker i grytan. Det känns grymt att behöva prata om det inför barnen, men det måste finnas med naturligt redan från början. Det är också därför barnen har egna goshöns, så vi lättare kan se på djuren med rätt ögon.

Kycklingar i en korg,

Nu har jag en dvärgkochin som ligger på ytterligare åtta ägg och jag hoppas att ännu en väljer att lägga sig snart. Jag skulle vilja ha uppåt tjugo ätkycklingar kläckta under sommaren för att ha lite marginal.

Jag har valt att ha hönsrasen kochin bland annat för att det är en stor fågel. Den värper inte så bra, men ger i gengäld mycket kött. En tupp kan väga fem kilo som fullvuxen, vilket skulle ge oss många måltider på en fågel. Tillsammans med hemodlade grönsaker blir det riktigt bra mat. Fantastiskt att kunna framställa jättefint kycklingkött på den egna tomten och dessutom få både ägg och gödsel. Jag är glad att jag blev hönsägare!
/Sara Bäckmo

18. juni 2015