Frysa tomat - mix till grytor och köttfärssås
Med stor skörd av tomater är det fint att frysa en färdig mix av grönsaker att använda i grytor och köttfärssås. Så här gör jag.
I år har min köksträdgård fullkomligt exploderat av tomater. Det är så roligt så jag vet knappt vad jag ska ta mig till. Jag går ut en vända för att hämta något helt annat från odlingen och kommer in med en back tomater och lite till. Det tar aldrig slut. Det känns som om jag har tomater för minst två år lagrade redan, inkokta i weck-burkar eller frysta i all hast. Det är underbart! Tomater används flitigt i vår matlagning och få grönsaker är mer användbara.
Tips: Köp Skillnadens kruktomater att odla inomhus
Den stora skörden gör att jag behöver hitta smarta sätt att ta hand om allt, jag hinner helt enkelt inte koka in varenda tomat. Annars är just tomat på burk något som är lättast för oss att använda i vardagen. Jag ska gärna skriva mer om hur jag gör det i ett annat blogginlägg.
När det ska gå snabbt brukar jag frysa hela tomater i påsar. Bäst passar det att göra med de små körsbärstomaterna, men funkar också för stora tomater. Ibland mixar jag färska tomater till en sås och fryser i burkar eller mjölkförpackningar.
Läs mer: Frys tomat i mjölkkartonger
Fryser tillsammans med andra grönsaker
Den stora tomatskörden sammanfaller med att det också finns hysteriskt mycket lök, squash, paprika och en del annat i odlingen. Därför har jag också börjat frysa förpackningar med färdig "gryt-blandning" och är mycket nöjd med konceptet. En slags halvfabrikat av färska grönsaker till våra favoriträtter. Lätt att använda också för den som inte odlat, man behöver inte tänka det minsta själv - bara ta en påse, hälla ut lämplig mängd och langa ner i grytan för att kokas till sås innan övriga ingredienser adderas.
Min mix till favoriträtterna består av färska grönsaker som för tillfället skördats:
- tomater - färska, små, hela
- purjolök - delad i mindre bitar
- squash - skalad (för mindre brun nyans på "såsen") och delad i bitar
- paprika - skuren i bitar
- vitlök - skalade i klyftor
- stjälkselleri - skuren i tunna skivor
På bilderna syns en mix av tomat, squash och purjolök. Ett suveränt sätt där jag använt en verkligt stor del av trädgårdens alla squashfrukter som jag skördat.
Blandningen kan bestå av många andra grönsaker, men då till exempel morot, rotselleri och palsternacka blir bäst i frysen efter förvällning, använder jag inte dessa till den här blandningen. Här vill jag att förberedelserna ska gå superfort, det är hela poängen.
Jag fryser hela blandningen i stora påsar, då är det lätt att tömma ut lämplig mängd till matlagningen.
Ett tips är att endast frysa hela små tomater, ej skurna i bitar. Hela tomater kan lätt separeras från varandra genom att påsen med frysta grönsaker dunkas i en bänk. Delade tomater fryser lätt ihop och blir svårare att tömma ut på samma sätt.
Det var ett tips från Bäckmos kök. Vi har haft tre frostnätter på rad nu, men så lätt frost att tomatplantorna ännu inte skadats. Jag har avlägsnat nästan alla blad på plantorna efter angrepp av potatisbladmögel och - peppar, peppar - frukterna mognar fortfarande. Varje dag plockar jag in halvmogna tomater för säkerhets skull, som får mogna i hallen, och om jag har tur mognar kvarvarande snabbt kommande vecka när det ska bli varmt och soligt igen.
Se alla växter från Skillnadens i webbutiken här
Glöm inte att det är en fin tid nu i september att odla nya tomater som kan växa inomhus under växtbelysning i höst och vinter. Jag kallar dem för september-tomater. Det brukar ta fyra-fem månader ungefär från sådd till skörd och det är helt ljuvligt att få äta hemodlade tomater mitt i vintern. Jag har faktiskt några plantor från förra höstens kruktomater kvar i mitt växthus. De ska jag ta sticklingar från och driva inomhus i vinter.
Om du inte orkar så tomater själv kan jag tipsa om att det går fint att köpa små pluggplantor av tomat i min webbutik. Praktiskt för latmaskar som inte ids dra fram hela så-projektet på nytt nu när det är så mycket att ta hand om i grönsakslanden!
Lycka till med allt,
hälsar Sara Bäckmo