Stäng menyn

Frö från köpta grönsaker

Varför kommer det ingen frukt på paprikan jag sått från grönsaksdisken? Att så frö från köpta grönsaker är lite knivigt. De flesta gror fint, men det är inte alltid det blir frukt.

Paprikor och gurkor i en grönsakshylla i butik

I grönsaksdisken finns många fina grönsaker och odlaren i oss känner sig kanske frestad att prova ta frö från till exempel köpt paprika och tomat.

 

Hur glad blir man inte när det rasslar ut sjuhundra frön ur en köpt paprika? Att så några av dem kan kännas lockande; gratis fröer. Under sommaren har jag fått flera frågor från nya odlare som undrat varför det aldrig blir någon skörd på plantor de drivit upp från frö ur köpta grönsaker.

Här är exempel på en fråga på temat, som kommit till min Frågelåda:

 

"Jag har odlat fröer från köpepaprika inomhus tidigt på våren och sedan planterat ut i lådor. Paprikorna är nu mellan 55-60 cm höga och blommar flitigt, men det kommer ej någon frukt. Varför?"

 

Det må vara ett roligt experiment att så frö från köpta grönsaker, ibland lyckas det också. Men det är ingen vidare klok idé att bygga sin odling på den typen av fröer, hur fiffigt det än kan verka. Jag ska försöka förklara varför.

 

Hybridsorter

En paprika som odlas kommersiellt i en del av världen och sedan transporteras långt för att säljas i en helt annat land måste ha väldigt specifika egenskaper. Den ska mogna lagom fort, klara transport med stötar och hantering och se fin ut när den ligger i disken, helst ganska lång tid. Den ska helt enkelt vara perfekt i flera avseenden. Och god så klart.

För att komma fram till denna perfektion som slutligen ska landa i våra grönsaksdiskar ligger år av idogt arbete och många tester. Odlingen bedrivs i en specifik miljö med noga reglerade förhållanden, ofta i växthus i varmare länder. Sorten är liksom är skapad för att växa optimalt i just den miljön, som alltså ofta är helt olikt vårt eget klimat.

För att få fram dessa paprikor korsas olika sorter som har bra egenskaper. Man plockar de önskvärda russinen ur kakan och får på så sätt det som kallas hybrid-sorter. På fröpåsar har hybrid-sorter märkningen 'F1'. En hybridsort kan man visst ta fröer från och så, de gror oftast. Men vi kan inte förvänta oss precis samma slags frukt som den fröerna kom ur. I en hybrisort slår "föräldrarnas"gener igenom på olika sätt. Frukten du får kan bli helt olik den fröerna kom ur; den kan se helt annorlunda ut och den kan smaka förskräckligt.

En köpt paprika är sällan märkt med sortnamn och när du sår frö från den vet du inte vilken sort du odlar och om plantan utvecklar frukt i vårt klimat.

Själv har jag väldigt specifika önskemål om de grönsaker jag odlar. Mitt främsta argument mot att odla fröer från köpta grönsaker är att jag aldrig kan lita på att den planta jag får upp är lämplig för vårt klimat. Sverige har ett kyligare klimat i jämförelse med många länder söderut och dessutom är vår växtsäsong väldigt kort.

Missförstå mig inte. Det är i de flesta fall inte fel på fröets grobarhet när du tar frö från köpta grönsaker, de kommer att gro. Och det kommer att bli en planta. Men det är en vild chansning och du kan inte lita på att det blir frukt eller att den går att äta med behållning.

 

Utvecklingstiden avgörande

Argument nummer två för att inte odla grönsaker med frö från köpegrönsaker har att göra med utvecklingstid. Utvecklingstiden är alltså den tid det tar för plantan att utveckla en skördeklar frukt räknat från den tidpunkt den planterats ut på växtplatsen.

2014 var jag ny med växthus och jag minns att jag odlade rysligt många auberginer. Jag hade köpt en hel massa olika fröer från en firma som hade många medelhavs-sorter och jag var förväntansfull. Det jag hade glömt var att kika på utvecklingstiden för de valda frösorterna. En aubergine kan ha en utvecklingstid på 130 dagar medan en annan har 170 dagar. Det är drygt en månad senare! Det året, 2014, började mina aubergineplantor att blomma i september, trots att jag gett dem all upptänklig omvårdnad under resans gång. Och i september är ju växtsäsongen för de värmekrävande växterna närmast slut.

 

Köp frö

Som jag ser det är det mycket bättre att knalla in hos någon av alla de utmärkta fröhandlare och webbutiker vi har och lägga mina slantar där. Vi har många fina fröhandlare som lägger ner ett stort arbete på utveckling och på att ta fram sorter som passar för vårt klimat, som provodlar allt och som i sina beskrivningar bak på fröpåsen anger växtsätt och utvecklingstid. Vill jag odla paprika i kruka, ja då finns det speciellt utprovade sorter som passar för detta. Eller kanske det står att det här är en planta som passar på friland på ett skyddat läge och ger skörd oerhört snabbt. På fröpåsen står allt jag behöver veta för att bättre kunna planera mina odling. Den här typen av information finns inte att få från köpta grönsaker och hur ska man då veta vilka förväntningar man ska ha?

 

Certifierat utsäde

Det finns flera anledningar till att inte använda köpta grönsaker som källa till frö eller köpt potatis och lök som utsäde. Se gärna videon nedan för mer info om det som heter certifierat utsäde.

 

Tips till dig som vill prova

Förstås finns det odlare som lyckats kanonbra med experimentsådder av frö från köpta grönsaker. Grattis! Känner du att du vill experimentera är det bara att tuta och köra. Det är fritt fram att prova på alla slags grönsaker som har någon typ av frö eller kärna - allt är möjligt! För dig som är sugen på att prova har jag några tips på vägen:

 

  • Ha inte för höga förhoppningar. Prova, men vara beredd på att det kan bli kasst.
  • Odla bara ett fåtal exemplar. Sätt bara 7 av de 700 paprikafröerna och gardera upp med ett köp av en riktigt bra paparikasort från en etablerad fröfirma.
  • Odla köpt potatis eller vitlök i en kruka med jord som sedan inte återförs till trädgården utan slängs.

 

När det gäller den delen av min odling som handlar om att få så stor skörd som möjligt och där skörden verkligen betyder något för vårt hushåll, där väljer jag att inte chansa. Jag vill absolut veta vad det är för planta jag ska odla och försäkra mig om att den är anpassad för vårt klimat. Jag är också rädd om min jord och vill inte riskera att få in några knasigheter i den. Men annars är jag en person som är allt som oftast säger ja till att testa nya saker, tro inget annat. Både äppel- och avokadokärnor har tryckts ner i jord tillsammans med barnen bara för att det är en kul grej och för att jag älskar att ge dem den typen av upplevelser. Då är det inte resultatet som är viktigt, utan resan dit.

Frågan i början av inlägget besvarades så här i min Frågelåda:

"Min gissning är att paprikan du tagit frö från är en sort som inte riktigt lämpar sig för vårt klimat. Paprikor har ofta lång utvecklingstid, alltså tiden mellan sådd/utplantering och skörd. Paprika i kommersiell odling odlas ofta på varmare breddgrader, med sorter som trivs bäst i varmt klimat och därtill är framkorsade med resultat att fröerna sällan ger bra avkomma. Köp frö till paprika som är ämnat för vårt klimat. Generellt sett kan det vara så också att plantor som blommar men ej sätter frukt blivit dåligt pollinerade. Det kan till exempel hända om vädret gjort det svårt för pollinatörer att vara aktiva."

/Sara Bäckmo

06. augusti 2020