Från sådd till skörd på fem veckor
Mitt i mörkaste vintern är det underbart att knalla bort till den lilla växtstationen och hämta färskt grönt. Här är min senaste skörd - miniblad av pak choi.
Att veta något om vilka grönsaker som ger snabb skörd, är något av det viktigaste när jag odlar för självförsörjning. Många grönsaker behöver ju flera månader på sig mellan sådd och skörd, medan andra bara behöver några veckor i jorden. När jag ser att det sinar i grönsaksförråden kan jag lätt fylla på med nytt, som blir skördeklart kort efter att jag lagt fröerna på jorden.
Jag har tidigare skrivit en del om pak choi och du har sett bilder från både utomhusodling och inomhusodling av den är läckra bladgrönsaken. Idag vill jag visa en läcker bytta med olika sorter pak choi, som ger skörd bara fem veckor efter sådd.
Läs mer: Odla pak choi som mikroblad
Mix med snabba blad
Olika sorter av pak choi är min favorit bland de snabba bladen. Om förutsättningarna är rätt, då växer de fort som tusan. Den här sådden gjordes 13 november, alltså för cirka fem veckor sedan. Fröerna strösslades ut i en gammal återvunnen godislåda, med hål i botten, och har sedan stått i svalt utrymme inomhus (ca 15 grader), med växtbelysning på i åtta timmar per dygn. Eftersom pak choi är en kortdagsväxt som lätt går i blom har jag växtbelysningen tänd färre timmar än lamporna över andra sådder och växter.
Det som kanske kan vara intressant att veta om den här sådden är att den är gjord i kompostjord från mitt växthus. Många tänker ju att det skulle vara helt omöjligt att använda kompostjord, för att det till exempel är ohyra och ogräsfröer i jorden. Men som du ser växer det fint. I det här fallet spelar det förstås roll att själva grönsaken växer fortare än ogräet. Ett noll till mig!
Läs mer: Tre viktigaste tipsen om växtbelysning
Jag kan nästan svära på att jag sått sorten 'Colour Crunch Blend' från min frökollektion Så året runt. Dock blir jag lite tveksam när jag ser att det bara är gröna blad i olika varianter som grott. Det borde vara några röda blad i blandningen med, det är det som gör mixen så fin. Nåväl. Just den mixen finns att köpa i de allra flesta trädgårdsbutiker, om du vill prova. Om du inte har just den här mixen hemma kan du lätt blanda olika sorter av pak choi själv. Pak choi, oavsett sort, gror snabbt och ungefär på samma tid. Senare har olika sorter dock olika utvecklingstid, men eftersom dessa blad ska skördas som mycket små spelar det ingen roll.
Läs mer: Guide för inomhusodling
Om du sår nu i mitten av december kan du räkna med att skörda i slutet av januari. Lycka till!
/Sara Bäckmo