Frågor och svar om potatis, morötter och tunnelväxthus
Under veckan har jag varit på resande fot och inte hunnit svara på frågor om de inlägg jag publicerat. Nu har jag samlat ihop ett gäng återkommande frågor och hoppas att du hittar info du behöver.
Frågor till inlägg/klipp om att rota potatis:
Var hittar du den lilla strilen till PET-flaskan?
Strilen passar både till små och stora petflaskor och kostar bara några kronor att köpa. Finns i vanliga trädgårdskedjorna, typ Blomsterlandet och liknande.
Min potatis trasslar ihop sig när jag rotar den på en bricka, har inte du problem med det?
Nej, det tycker jag inte. Min potatis står svalt och växer långsamt, det gör att både rötter och blast växer lagom mycket. Rötterna hinner inte breda ut sig i all oändlighet och blasten blir knubbig och grön istället för vit och ranglig.
Hur mycket kyla tål potatisarna när de sätts ut?
Inte särskilt mycket. Blasten skadas lätt och knölen kan få frostskador om den nås av minusgrader. Blasten återhämtar sig men tillväxten kan hämmas. Eftersom jag täckodlar har jag sällan problem med att potatisen skadas. Se gärna klippet Potatis i täckodling.
Var köper du dina sättpotatisar och är det kontrollerat utsäde?
Jag köper potatis på nätet från en firma som heter Larsviken. De brukar också finnas på mässor och liknande. Behöver jag komplettera köper jag i trädgårdsbutiker. Jag köper alltid kontrollerat utsäde och sätter aldrig potatisar från butik. De kan bära på smittor och sjukdomar som kan överföras till jorden. Har jag fina potatisar över från föregående säsong, som inte drabbats av sjukdomar, spar jag gärna och sätter dem.
Brukar du dela dina sättpotatisar?
Nej, mycket sällan. Bara om jag har jättebamsingar. Det sägs att stora potatisar ger många små medan små sättpotatisar ger få stora. Om jag vill dela dem gör jag det några timmar innan de åker i jorden så att snittytan torkar upp lite.
Avhärdar du potatisarna innan du sätter ut dem?
Nej det gör jag inte. Eftersom jag täckodlar dem hamnar alltid blasten något under täckmaterialet och skyddas från stark vårsol av det.
Du odlar både potatis och tomater i samma trädgård, hur gör du för att slippa bladmögel på tomaterna?
Det är nog mer tur än skicklighet de gånger jag slipper undan bladmögel på tomaterna. Jag försöker odla potatis och tomater i olika delar av trädgården men får ofta angrepp på bägge grödorna. I år har jag fått tipset att odla tomater i köpejord i kruka för att minska risken att smittan finns i jorden. Vi får se vad det ger.
Prenumerera gärna gratis på min YouTube-kanal här: Skillnadens Trädgård.
Frågor till inlägg om lagrade morötter:
Har du inga problem med larver i morötterna?
Det är en definitionsfråga, precis som med alla andra skadedjur tycker jag. Jag har larver (som alltså är larver från morotsflugan) men jag tycker inte att jag har problem med larver. En del av den lagrade skörden innehåller både larver och spår av dem men det är en mycket liten del av skörden som blir förstörd. Jag tycker ibland att vi är lite onödigt panikslagna inför angrepp av olika slag. Skär bort och ät. Det jag gör för att förebygga angreppen är att vara noga med växtföljden just när det gäller morötter. Jag odlar aldrig morötter på samma ställe oftare än vart fjärde år.
Är det i en och samma morotsbädd du skördar under sommar, höst och tidig vår?
Nej, jag byter alltid växtplats eftersom jag räknar med att jorden innehåller larver från morotsflugan. Jag har en stor köksträdgård med många bäddar och det är lätt att planera för de olika sådderna under året.
Har du inga sorkar eller andra gnagare som äter på morötterna?
Jo, till och från. Men det är en mycket liten del av skörden som försvinner sett till den stora mängd jag odlar. Jag har alltid mer på annat håll.
Försår du morötter i låda och planterar ut?
Nej, det gör jag aldrig. Jag har provat att flytta från en bädd till en annan men inte fått bra resultat. Jag sår dem alltid på den plats de ska växa under säsongen.
Frågor till Insta-bild från tunnelväxthuset:
Har du byggt odlingstunnlarna själv, eller har du köpt dem?
Jag har inte byggt tunnlarna själv, det klarar jag inte av i den här småbarnstiden. Den stora tunneln som jag odlar i mest intensivt kommer från Gjordnära och är drygt 20 kvadratmeter stor. De små tunnlarna är köpta på E-bay.
Hur många grader är det i tunnelväxthuset på natten?
Oftast ligger natt-temperaturen endast 2-3 grader över utomhustemperaturen. Det är alltså väldigt liten skillnad. Det är lätt att tro att det skulle vara större skillnad än så med tanke på hur varmt det kan vara dagtid när det fortfarande är mycket kyligt ute. Men så är det alltså inte. Dock värms tunneln upp snabbt så fort det blir ljust på morgonen.
Har du någon värmekälla i tunnelväxthuset?
Nej, jag vill inte ha någon extern värmekälla i tunnlarna, det tycker jag är resursslöseri. Det finns många grönsaker att odla som tål både kyliga natt-temperaturer och temperatursvängningarna och jag tycker det är bättre att odla dem än att värma upp med fläktar och extralyse för att odla sådant som kräver mycket värme och ljus.
Lägger du fiberduk över grönsakerna i tunnelväxthuset på natten?
Nej, bara om det skulle bli en natt med mycket kalla temperaturer och det är något extra ömtåligt som grott eller växer. Varmbänken dock täcks alltid med lock från sen eftermiddag till nästa förmiddag och nu när det varit nätter med ner mot 7 minusgrader har jag en fiberduk under locket också.
Vad är skillnaden mellan tunnelväxthus i plast och växthus i glas?
Den mest avgörande skillnaden för mig har varit att tunnelväxthusen i plast inte kräver något förarbete för att sättas upp. Ingen gjutning eller markberedning alls eftersom de fästs i backen med hjälp av jordankare eller annan enklare konstruktion. Tunnelväxthusen är avsevärt mycket billigare än hus i glas, som exempel kan nämnas att den billiga tunneln från E-bay kostade 1 500 kronor (inklusive frakt från Storbritannien) för en yta på 18 kvadratmeter.
Eftersom jag inte har något växthus i glas (har också valt bort det av anledningen att jag odlar tillsammans med tre, snart fyra, barn och plasten är mycket mindre sårbar än glas) har jag inte själv erfarenhet av skillnaderna, men hör andra säga att tunnlarna i plast ofta har jämnare temperaturer. De ger dock en fuktigare miljö än glashusen, på gott och ont.
Påverkas plasten mycket av kylan under vintern?
Det beror på vilken slags plast som täcker tunneln. Den gröna armerade plasten på E-bay-tunnlarna upplever jag är mindre hållbar, kanske för att den innehåller sömmar som kan spricka, dock inte av kylan. Den växthusplast som täcker tunnelväxthuset från Gjordnära är prima ett år efter att den sattes upp. Plasten uppges ha en hållbarhet på minst 5 år men jag vet de odlare som haft sin plast betydligt längre än så. Personligen tycker jag inte att kylan verkar vara det största hotet mot plasten utan istället vinden. Ett av Gjordnära-tunnelns plaststycken blåste sönder i stormen Gorm. Med tanke på att ladorna lyfte här i krokarna var det en ganska liten skada och ny plast var mycket lätt att sätta på.
Är du gravid?
Ja, jag är gravid! Det syns inte så tydligt i arbetskläder dock... Det här är vårt fjärde barn och jag är i vecka 33. Alla våra barn har fötts innan utsatt datum, en så mycket som sju veckor tidigt, så vi är beredda från och med... nu. Det ska bli underbart att ha en bebis i familjen igen!
Tack för alla frågor! Det är många som dundrar in från alla håll och kanter och jag försöker svara så snart jag hinner. Ha tålamod om det skulle dröja några dagar, jag försöker svara inom en vecka. Ibland vet jag att jag tappar bort en fråga i någon av alla trådar - ställ då din fråga igen, jag tar inte illa upp av en påminnelse!
/Sara Bäckmo
13. mars 2016