Saftiga morötter skördas ur landet nu
Under ett tjockt täcke av halm gömmer sig de läckraste morötter vi kan tänka oss. Innan årets första skörd av sommarmorötter är klar kan vi mumsa övervintrade och saftiga rötter direkt från förra årets växtplats.
Många av oss som odlar grönsaker hemma idag har svårt att ta vara på stora skördar av till exempel rotsaker eftersom vi saknar bra lagringsutrymmen. Rotsaker tycker om sval och lite fuktig miljö och kan klara sig i många månader om de ges det. Jag klarar av att odla nästan alla rotsaker vi behöver under ett år, trots att vi saknar ekonomibyggnader. Jag använder till stor del trädgården som ett skafferi - ett trädgårdsskafferi.
Att lagra grönsaker i jorden, på sin växtplats, är det mest ultimata. Det innebär väldigt lite arbete samtidigt som det är suveränt ur utrymmessynpunkt. Förra året visade jag hur jag enkelt packar in morötterna för att klara vintern på sin växtplats. Nu när morötterna som lagrats i torv inomhus i kall farstu är slut, börjar vi knapra på de orangea kompisarna som övervintrat på friland.
Nu när våren börjar värma jorden lyfter jag bort en del av det tjocka täckmaterialet för att inte rötterna ska förstöras av all fukt som bildas där under. Ett tunnare täcke räcker fint nu. Rötterna står i två dubbelrader och en del hann växa till riktiga bjässar under hösten. De morötter som liksom krupit upp ur jorden och blottat flera centimeter av nackarna är ofta lite ruttna, medan de mindre rötterna som omgetts helt av jord är superfina. De är saftiga och så goda att det är orättvist att ens jämföra dem med något som kan köpas i butik vid den här tiden på året.
Nu under mars-april äter vi morötter från den här bädden. Blir det alltför varmt ute och rötterna börjar växa så skördar jag och avsätter utrymme i kylen för att lagra dem under de veckor som gäller. Hur långt de räcker beror förstås på hur fina de är. Om mycket är skadat har vi mindre att äta. Jag räknar med att vi har nya morötter under maj eller början av juni och vi kommer nog inte att köpa några morötter om det blir ett glapp mellan den övervintrade skörden och årets sommarmorötter. Vi har gott om annat att ersätta med till måltiderna.
Grönsaker som jag vinterlagrar på sina växtplatser är till exempel morötter, palsternackor och jordärtskocka. Rödbetor har också funkat vissa år, liksom potatis men de verkar vara mer känsliga.
I år har jag avsatt en hel bädd (cirka 4 x 1 meter lång) för att odla höst- och vintermorötter som ska lagras på växtplatsen. På så sätt kan jag odla sommarmorötter som vi äter från maj-december, höst- och vintermorötter som lagras i torv och äts under januari-februari och sedan höst- och vintermorötter som lagras på växtplatsen och äts under april-maj.
Tråkigt vanlig eller lyxgrönsak?
Morötter kan ju ses som en basvara som är tämligen onödig att odla för hela året hemma. Det finns ju svenska att köpa i butik. Men om du har plats och lust tycker jag absolut att du ska ge dig på att odla morötter för ett årsbehov på hemmaplan. Egenskördade morötter mitt i vintern är nämligen något helt annat än en basvara. Det är en lyxgrönsak! Varje dag vi har nyskördade morötter på bordet vid den här tiden på året berömmer barnen smakerna och uppmuntrar varandra till att äta mer. De smakrika morötterna fick till och med min man att gå i taket för att de inköpta eko-morötterna till jobb-lunchen var så vattniga och smakade så lite. "Vilken sort är det du odlade förra året och ska du odla dem igen i år, frågade han."
Sorten jag övervintrat heter 'Rothild' och ger stora och mycket goda rötter. Och jag ska såklart odla just den sorten i år med.
/Sara Bäckmo