Stäng menyn

Frågor och svar om nya sajten

Starten på 2018 kunde inte blivit bättre. Ny sajt och så fantastiskt fin feedback att jag vimsade omkring som en yr höna större delen av gårdagen. Tack!

Skärmdump från nya sajten sarabackmo.se

 

"Jag minns för några år sedan då jag googlade på tunnelväxthus och kom över en blogg av en galen människa som odlade mitt i vintern?!? Bästa upptäckten. Nya sidan ser superfint ut! Så himla glad för din skull Sara, jäklars vad du har jobbat!"

 

Ja, det här är vad jag har gjort det senaste året. Planerat för nästa steg i jobbet med Skillnadens Trädgård - att bli min egen. Ju längre jag jobbat med det här desto viktigare har det känts att själv äga min plattform. Först då kan jag välja själv vilken riktning jag tar. Gensvaret från er som läser visar att jag tänkt rätt. En miljard tack för alla fina ord om både sajtens utseende, funktion och innehåll. Så glad att ni gillar!

Jag vet att det var många med mig som satt och vänta igår. När kommer nya sidan? I min tanke var det prick 00.00 på det nya året som sidan såg dagens ljus, men sedan insåg jag att det antagligen skulle vara en del jobb kring släppet och fick rådet att vänta. Klokt tänkt. Igår var alla åter på jobb och kollegorna på byrån som byggt sajten började greja med flytten. Efter lunch var alla kopplingar och ompekningar av sidor klara och nya sarabackmo.se kunde nås av dig som läser.

En del strul får man räkna med när ett nytt projekt sjösätts, men det är svårt att lista ut exakt vad som kan gå snett från början. Igår hade vi problem med en server, som bland annat gjorde att det var svårt att bli medlem. Du må tro att jag är glad över att inte själv behöva sitta och felsöka och lista ut hur problemen ska åtgärdas! Men att de åtgärdas är jag helt säker på och det finns ett helt gäng kompetenta medarbetare som efterhand betar av sånt som dyker upp.

Jag vill gärna passa på att svara på några frågor som dykt upp om sajten.

 

Matbilderna är jättevackra, men jag hoppas inte alla matbilder ser ut så. Det är ju din vardagsmat vi älskar att inspireras av, inte en stylad bild av maten. 
Det här är så himla fin feedback! Och det är så många saker som spelar in och ligger bakom valet att satsa på proffsbilder just till det nya matprojektet. Mat är så komplicerat att fotografera att jag inte klarar det själv. Det tar oceaner av tid och är svårt att få till bra. Maten på Maria Strömberg Bååths bilder är densamma vi äter och lagar hemma, det är direkt från våra matlistor på kylskåpet. De är bara fotograferade med rekvisita på klassiskt mat-vis.
Jag älskar själv uttrycket i bilderna på sajten och tycker de små installationerna passar så fint till det jordiga och vardagliga i övrigt på sajten.

Det finns också en business-aspekt av att välja proffsbilder för maten. Recepten är ett medlems-material och om jag ska kunna ta betalt för det kan jag inte leverera dem med bilder likt mina egna, de är för dåliga. Om jag dessutom vill kunna konkurrera med bra mat på nätet måste bilderna vara proffsiga, det är min bedömning. I andra kanaler, som Facebook och Instagram, kommer fortfarande mina ögonblicksbilder från matlagning och så vidare att finnas. 

 

Finns det inget kommentarsfält?
Under en kort stund igår fanns ett kommentarsfält. Men eftersom det var problem med en server blev vi tvugna att stänga kommentarsfältet tills det är avhjälpt. Jag hoppas att kommentarsfältet kan vara på plats igen idag och ser fram emot att svara på frågor och läsa dina tankar!

 

Jag försöker bli medlem, men det går inte. Vad gör jag för fel?
Flera har stött på problem vid inloggningen och vi jobbar på det. Troligtvis hänger det ihop med en server som krånglar. Förhoppningsvis blir det bättre under dagen.

 

Jag blir ledsen för att du börjat ta betalt!
Väldigt få människor jag känner är beredda att jobba gratis. Och om jag gjorde det skulle jag inte kunna driva Skillnadens, för vem skulle då betala min del av hushållsekonomin? Skulle du jobba gratis? Självklart räknar jag med att många inte alls vill betala för de längre artiklarna och alla recepten och respekterar det. Allt som varit gratis på Skillnadens tidigare kommer att vara det nu med; hela bloggen, videos på YouTube, podcasts och så vidare. Hoppas du har glädje av att ta del av det och kanske någon gång då och då stötta mitt arbete med att köpa en artikel eller två. De kostar lika mycket som en fröpåse ungefär.

 

Kan vi bli medlemmar från Norge, Finland och Danmark?
Ja! Jag trodde först inte att betalsystemet tillät köp från andra länder, men det visade sig fungera alldeles utmärkt. Du är välkommen att bli medlem från vilket land du vill och jag är så glad för det!

 

Finns det material på engelska på sidan?
Nej, just nu finns bara svenska artiklar. Under våren flyttar den norska bloggen (sarabackmo.no) hit och sidan blir flerspråkig. I takt med att fler blir medlemmar, från både Sverige och andra länder, undersöker vi möjligheterna att översätta både blogg och artiklar. Vi har redan en medarbetare, Lovisa, som hjälper oss med översättning av material till Skillnadens engelska Facebook-sida Sara's Kitchen Garden. Men just nu är det prio att göra bästa möjliga av svenska sidan för de svenska medlemmarna.

 

Kommer du att dela upp kategorierna lite mer framöver?
Ja, vi jobbar med kategorierna hela tiden. Erfarenhet visar dock att det blir mer överskådligt och lättanvänt om kategorierna inte är så många. Den nya sidan en utmärkt sökfunktion. Om du till exempel är intresserad av sådd eller rotselleri så kan du söka längst uppe till vänster på sidan.

 

Blir detta enda stället det går att se videon och läsa dina texter i fortsättningen?
Detta är samlingsplatsen för allt mitt material. Men jag har fortfarande kvar alla mina konton i andra sociala medier och är förstås aktiv där. Allt jag skriver finns dock här och de andra plattformarna jag jobbar med nås här med. Varje vecka gör jag också en sammanfattning av det jag publicerat, så det blir lätt att ögna igenom och se om det är något man missat.

 

Hade gärna velat ha andra betalningsalternativ än kort så jag får läsa det jag kommer åt.
Just nu är det bara kortbetalning som är möjlig, men vi kollar på andra alternativ med.

 

Vill du bli medlem på nya sajten och läsa mina längre artiklar så kan du anmäla dig direkt här: Bli medlem på sarabackmo.se.

Tack alla som besökt den nya sidan och läst och skickat glada hejarop! Under dagen idag, onsdag, har vi lagt ut en ny artikel med första delen i min Trädgårdskalender. Imorgon kommer ett nytt recept och jag har en lång rad roliga blogginlägg att skriva. Bland annat ska jag göra en djupdykning i purjolökens fantastiska användningsområden.
/Sara Bäckmo

 

 

03. januari 2018