Stäng menyn

Första skörden från mina nya fröer

Det känns magiskt att ha alldeles nya fräscha grönsaker i trädgården. Hösten får vara hur ruskig och ruggig som helst, jag kan ändå gå ut och skörda de piffigaste bladen. Se hur jag sått och planterat och förstås hur fint resultatet blev.

En lång odlingslåda fullproppad med blad i olika färger.

En färgsprakande fin-bädd i trädgårdens mest skyddade och varmaste del. Det är vad jag kickar igång den här hösten med.

 

Just nu är en av mina djupbäddar en stor grön, fluffig matta av läckra blad. Det är så roligt att se att det funkar - i år igen. Jag sår grönsaker på sommaren, planterar på sensommaren och har fina fräsha blad på hösten. Många av vårsådda grönsakerna står ju fortfarande med skörd, men det är ändå något visst med de de där nya bladen. De som nyss tittat upp och piggt möter hösten med ny energi.

 

Läs mer: Nytt staket av stolpar och ris

 

I min senaste video på YouTube visar jag hur jag planterade bädden i slutet av augusti. Och alla sorterna är från min egen frökollektion Så året runt!

 

 

Prenumerera gärna gratis på min YouTube-kanal

 

Sorterna jag odlar kommer alltså alla från min frökollektion Så året runt, ett samarbete med Nelson Garden. Fröerna finns i över tvåhundra trädgårdsbutiker över hela landet och kan också köpas på nätet, se info här. Dock har en liten bonus-kål smugit sig in - röd tatsoi-kål som jag dessvärre glömt namnet på. Den är i alla fall superläcker!

Sorterna jag satt i bädden, från vänster till höger är:

Spenat 'Butterflay'
Spenat 'Palco F1'
Bondböna ''Witkiem Manita'
Vintersallat 'Vit'
Sallat 'Red salat bowl'
Rädisa 'Burro Gigante'
Dill
Rucola
Svartkål
Sallat 'Little Gem'
Vinterportulak
Rädisa 'De dix-huit jours' (18-dagar på svenska)
Pak choi 'Colour Crunch Blend'
Tatsoi röd (OBS finns ej i frökollektionen)
Tatsoi grön
Kailaan

 

Förberedelser

För att odla sent på säsongen behöver jag förbereda odlingsplatserna lite. Det är inte bara att drämma ner växter hur som helst i landen. Jag är till exempel noga med att välja plats så att grönsakerna har lite skydd, jag gödslar jorden, rensar och vattnar. Hur jag förberett just bädden ovan kan du se i den här videon.

 

 

Cirka två veckor efter planteringen kunde jag skörda rädisorna, sedan följde pak choi och kailaan i rask takt och nu står också övriga blad skördeklara, utom vintersallat och vinterportulak. Men de är också de som växer långsammast.

 

En bild på vackra blad i olika former, i rader bredvid varandra.

Den 13 september började jag skörda enstaka blad till smörgåsar och sallader, drygt 2 veckor efter sådd och plantering.

 

En vacker bädd fullproppad med blad i olika färger.

Tre veckor efter senaste bilden, drygt fem veckor efter sådd och plantering byter jag ut vissa grönsaker. De flesta får dock stå kvar över vintern.

 

Närbild på läckert knubbiga gröna kålblad i rundad form.

Den läckra tatsoikålen är en av de mest köldtåliga som jag odlat. Under ett tjockt täcke med snö står den tåligt kvar, eller snarare ligger, och kan ge skörd mitt i vintern.

 

Jag odlar i zon 3 i Småland. Vi har haft rätt hårda frostnätter från slutet av september till nu, men alla växter som jag odlar för sen skörd tål kyla bra och protesterar inget alls. De växer på dagen och vilar på natten, typ. Och vi äter. Massor!

Nu är de snabbaste rädisorna i princip uppätna och jag fyller raderna efter dessa med nya grönsaker ur frökollektionen. Det blir mer vintersallat, eftersom jag vet att den mest troligen ger resultat vid så här sen sådd. Fast först till våren.
/Sara Bäckmo

05. oktober 2018