Stäng menyn

Finaste och plattaste godiset

Det här är mycket enkelt att göra. Och rasande gott. Dessvärre lite resursslöseri för en ganska pyttig bit att mumsa på - men ibland kan det vara värt det.

Fruktremmar. Fruktläder. Fruktsegisar. Fruktgodis. En massa namn för samma sak. Torkade platta kakor av bär och frukt som delas i lämpliga bitar och snaskas som godis. Gott.

I vår familj hör det till att några gånger varje år göra det här enkla fruktgodiset. Men det försvinner så snabbt att jag inte lägger tid på att göra stora mängder. Fråga mig alltså inte hur lång hållbarheten är för med tre små mumsare i huset lyckas godiset oftast bara finnas till i några timmar innan någon upptäckt skatten.

Det fina med det här godiset är att det är superenkelt att göra och att variera helt efter eget tycke och smak. Välj frukt eller bär efter vad som finns att skörda, söta eller inte, smaksätt eller inte. Torka. Riv eller skär eller klipp i vilka bitar du vill.

 

En vackert röd platta av mixad och torkad frukt.

Den vackert röda plattan är av mixade svarta vinbär från frysen.

 

Här är två varianter som kan göras på många olika sätt:

Med färsk råvara
Mät upp några deciliter bär eller frukt.
Mixa till en slät smet med stavmixer.
Smaksätt.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i ett 3-5 mm tjockt lager.
Torka i ugn 5-10 timmar, 50 grader varmt med ugnsluckan lite på glänt.

Med kokt råvara
Koka ett mos av några deciliter bär eller frukt och låt eventuellt en del av fruktsaften koka bort.
Mixa till en slät smet och gör i övrigt som alternativ ett.
I princip kan alternativ två vara att ta undan några deciliter sylt vid ett kok och mixa för att sedan torka i ugn.

På bilden ovan syns en torkad kaka av svarta vinbär från frysen som mixats färska och torkats helt utan smaksättning. Läcker färg och syrlig fin smak.
Det finns många sätt att använda de här frukt- och bärkakorna på. I min bok om Skillnadens mat som kommer i augusti 2017 ger jag förslag på både smaksättning och lite annorlunda sätt att använda det här "godiset" i vardagsmaten.
/Sara Bäckmo

 

07. oktober 2016