Fem bladgrönsaker att så i juli
Sommarsådd av grönsaker ger stor skörd på hösten. Här är tips om fem bladgrönsaker att så i juli. Missa inte att peta ner fröerna!

I avsaknad av julig bild med glasögon får jag istället illustrera julklappstips med höstens finaste pak choi. Håll till godo. Foto: Ida Sjöö.
Juli är en månad med många strängar på sin lyra. Inte nog med att det är sommar, med ledigheter och allt som följer med det, trädgården ska skötas och vi ska hinna njuta och glädjas åt allt vi odlat under året. Phu!
Dessutom är juli en utmärkt månad för att blicka framåt hösten och förbereda för årets tredje fina skördemånad - hösten. Och som bekant blir det ingen skörd utan sådd. Därför plockar vi fram fröpåsarna och sår nya grönsaker i juli. Missa inte tillfället!
I juli finns det en lång rad grönsaker som passar att så, men jag tänkte främst tipsa om fem bra bladgrönsaker här. Om du sår dessa i juli har du massor att skörda i höst.
Tips: Glöm inte att beställa sättvitlök från Skillnadens - leverans hösten 2025
Hösten utmärkt tid för blad
På hösten växer en lång rad bladgrönsaker väldigt bra i köksträdgården. Många bladväxter tycker om vårt svala höstklimat, när dagarna är korta, temperaturen sval och luftfuktigheten hög. Då växer bladgrönsaker snabbt och ofta utan lika stora skadedjursangrepp som under den varma årstiden.
Bladgrönsaker sår vi igen på sommaren för att få pigga och fräscha blad som kan skördas sent på året. Flera sorter är riktigt köldtåliga och klarar till och med att stå kvar i landet fastän det blir frost på nätterna.
Ytterligare en fördel med hösten är att dagsljuset är dalande då, dagarna blir alltså kortare. På våren är dagsljuset tilltagande, vilket gör att växter som lätt går i blom när dagarna är varma och långa, inte är lika benägna att gå i blom på hösten. Traditionella kortdagsväxter trivs alltså bättre på hösten och ger fint resultat då.
Flera grönsaker bör sås i slutet av juli eller början av augusti, dessa tänkte jag nämna lite senare. Här kommer förslag på fem bra bladgrönsaker att så i mitten av juli och däromkring.
Tips: Skillnadens såkalender att ladda ner och utgå från vid dina sådder
Sallat
Från sådd till första skörd av sallat tar det ungefär 6 veckor under bra förutsättningar. Sommaren är generellt en bra tid att så sallat eftersom det gror snabbt och plantorna växer med bra fart. Du kan så sallat direkt i landet, om du klarar att hålla jorden fuktig och fri från ogräs. Om du ännu inte har plats för nya sådder i landet kan du förodla och sedan sätta ut plantor i landet om två-tre veckor.
Läs mer: Odla sallat hemma och spara pengar

Rödbladiga sorter av grönsaker är kända för att inte attrahera sniglar lika starkt som helt gröna växter.
Dill
På hösten växer dill väldigt fint i den fuktiga jorden. Det är därför bra att så dill på sommaren, som hinner gro bra och komma upp lite i storlek innan det blir svalare. Så dill i pluggbrätte, med många fröer i varje plugg, och plantera i landet senare. Eller så många fröer i en bred remsa i landet. Tänk på att dill behöver näringsrik jord, så det är en god idé att gödsla redan innan sådd och sedan en gång extra när plantorna blivit några centimeter höga.
Läs mer: Skörda dill flera gånger

Dill från sommarsådd kan skördas på hösten innan det blir för kallt.
Kailaan
Den här växten kallas också för daggkål och kinesisk broccoli. Den är tacksam att odla från sommarsådd. Plantorna ska sätta blomknopp och det spelar därför inte så stor roll om de skulle gå i blom lite tidigare om det skulle bli så. Förodla kailaan i pluggbrätte/soil blocker eller små krukor och plantera i landet sedan. Du kan också så direkt på växtplatsen. Glöm inte att vattna rikligt eftersom kailaan växer bäst och blir godast när det vattnats flitigt.
Läs mer: Odla kailaan - kinesisk broccoli

Det är underbart att kunna skörda en alldeles nyligen uppvuxen kålplanta i slutet av september. Den känns fräsch i smaken och har en konsistens som är läcker.
Pak choi
Man kan behöva så pak choi både en och två gånger under sommaren för att hitta bästa "fönstret" då plantorna utvecklas bra. Det hänger mycket på väder och temperatur hur plantorna utvecklas. En sådd i mitten av juli och en i slutet av månaden brukar bli bra. Så i soil blocker eller pluggbrätte och plantera ut i landet, eller så direkt i landet. Ofta görs direktsådden lite tätare än nödvändigt. Kom ihåg att gallra bort de största plantorna och ät upp dem. Övriga står kvar och växer till sig, på så sätt blir skördeperioden längre.
På bild syns sorten 'Joy Choi' från Impecta som är min favoritsort just nu.
Läs mer: Odla pak choi som mikroblad

Pak choi kan odlas tidig vår och på hösten med fint resultat. Sorten heter 'Joy Choy'. Foto: Ida Sjöö.
Salladskål
Det är smått overkligt att en salladskål kan växa och bli så stor på väldigt kort tid. Bara sex veckor från sådd till skörd kan ge flera kilo tunga huvuden av salladskål. Samma gäller vid sådd som för pak choi. Sikta in dig på att så vid två tillfällen. I bästa fall blir bägge sådder bra, men skulle någon sådd gå i blom eller bli dålig på annat sätt har du en reserv. Förodla alltid salladskål och sätt ut rejäla plantor på växtplatsen. Gödsla ordentligt och skydda från sniglar.
Tipsar om sorten 'One Kilo SB' från Impecta som växer väldigt bra i vårt klimat. Ger små kompakta huvuden som utvecklas snabbt.
Läs mer: Kinesisk salladskål - sådd till skörd på sex veckor

Salladskål kan odlas och skördas på hösten, då utvecklas kålplantorna mycket fint. Foto: Ida Sjöö.
Alla grönsaker i listan är bäst att skörda och äta direkt från landet. Om du får en fin skörd av dill kan det som blir över frysas in. Salladskål och pak choi kan fermenteras.
Sommarens sådder hänger lite på en skör tråd rent tidsmässigt. Skjut inte upp den för länge, då är risken stor att det blir för sent. Även om du inte tror dig ha plats i landen till nya växter - så ändå. Du kommer att bli överraskad i augusti av hur mycket plats som blir ledig. Många växter ska plockas bort ur landen när de skördats klart, drabbats av skadegörare, blivit fula eller helt enkelt inte längre är i säsong. Förläng skördetiden genom att ha nya plantor redo att sättas ut.
Lycka till med dina sommarsådder!
/Sara Bäckmo
17. juli 2025