Stäng menyn

Experiment med att så blåbär

Blåbär innehåller mängder med små frön, vart och ett med potential att utveckla in ny blåbärsbuske. Ja, om de gror vill säga. Har du provat att så blåbär?

En hand med handske håller en näve torkade blåbär.

Bären föll från buskarna i höstas och har legat utomhus under hela vintern.

 

I min trädgård odlar jag många blåbärsbuskar. De är absolut fantastiska och levererar bra skörd när buskarna etablerat sig och vuxit till sig.

Den som vill ha blåbär i trädgården köper vanligtvis färdiga plantor, det har jag också gjort. Sedan några år tillbaka har jag också provat att ta sticklingar från blåbär och fick förra året helt okej resultat. Nu spirar ett trettiotal nya plantor i mitt tunnelväxthus från förra årets experiment.

Läs om sticklingarna här: Sammanfattning av blåbärsexperimentet

Jag har sett flera videos på YouTube om odlare som sått blåbär från frö. Det har varit med hjälpa av olika köldbehandlingar och fröhanteringar, bland annat är det vanligt att köra färska bär i en mixer för att få fram själva fröerna och sedan frysa ner dem för att påskynda groningen (stratifiering).

För några dagar sedan fick jag en anledning att fundera över en egen blåbärssådd. Jag hittade nämligen en hel hög blåbär under en av buskarna, som ramlat till marken och legat och skrumpnat under hela vintern. När jag delar på ett bär syns fröerna tydligt.

 

En närbild på kruka med skrumpna bruna blåbär på brun torv.

Jag har bara lagt de skrumpna bären rätt på torven och hoppas att de gror.

 

Jag har gjort det väldigt enkelt för mig och helt sonika krafsat ihop en näve gamla blåbär. Eftersom blåbär uppenbarligen vill ha en köldknäpp för att gro tänker jag att de fått det behovet tillgodosett den här vintern och att de nu är redo för kruka.

Blåbär gillar att växa i torv, så jag har fyllt krukor med ogödslad torv och strösslat ut bären på den. I efterhand slog det mig att jag kanske borde ha delat bären och pillat ut fröerna åtminstone, så jag ska göra en kruka till. Om någon gror får jag göra en jämförelse och se vad som funkar bäst.

 

 

Ett emaljfat med tre plastkrukor med torv på.

Nu har jag sått tre krukor med blåbär. Det ska bli spännande att se hur och om de gror.

 

Jag ämnar ha sådden i tunnelväxthuset. I första hand för att jag är bra på att vattna där och det är ganska liten risk att sådden torkar ut. Nånting säger mig att det är ganska viktigt just att det är ordenligt fuktigt i krukan om bären ska ruttna såpass att fröerna kan gro. Vi får se.

Spännande med en ny sådd! Jag har aldrig stött på blåbärsfrön i fröbutikerna och hittar inget skrivet på svenska hellar. Tänk om det funkar!

Kolla gärna mina videos på YouTube om hur jag tagit blåbärssticklingar om du är nyfiken. Experimenten funkade allra bäst med örtartade sticklingar, alltså nysa tunna skott, som togs på våren. Dags snart alltså, om du skulle vilja prova.
/Sara Bäckmo

09. april 2018