Stäng menyn

Efter första frosten

September är inte ens slut och den första frosten överraskade mig. Men jag känner mig helt cool med att det definitivt är slut på sommaren. Nu börjar min fjärde växtsäsong.

Närbild på frusen rosa rosenskära.

Rosenskärorna blev överraskad av frosten och är overkligt vackra då de är frusna.

 

På ett sätt är det en stor befrielse när första frosten sänker sig över min grönsaksodling. Då behöver jag inte fundera över när det är dags, bara att luta sig tillbaka och konstatera att det blev som det blev. Men visst blev jag överraskad. Du med? September är lite tidigt i vår del av landet, men helt okej ändå.

Barnen hojtade redan igår, efter att ha sett väderprognosen på Lilla Aktuellt, att det kunde bli frost inatt. Min väder-app sade två-tre plusgrader. Eftersom jag ska iväg på ett jobb hela dagen imorgon och sedan inte har så mycket tid i övrigt i veckan att skörda och frysa in grönsaker hoppades jag förstås att det skulle dröja några dagar ytterligare innan det frös. Jag pinnade i alla fall ut och stängde till växthusen, i hopp om att rädda tomaterna.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Frostnupen köksträdgård i morgonljus.

 

Frusna dahlior, bleka av frost.

 

Närbild på dahlior frusna av frost.

 

 

Men vid sex imorse var trädgården som en stelfrusen landskapsmodell. Otroligt vackert och närmast overkligt. När frosten kommer så tidigt står ju till exempel rosenskäror, dahlior och andra sommarblommor i sin fulla prakt och blir som fulländade statyer när de fryser. Så snart solen tinar växterna sedan klappar de ihop och då är skönheten en annan. Förfallet har kommit.

 

De som dör först

Det är bara fyra slags växter i trädgården som verkligen inte tål frost. Tomater, squash, pumpor och potatis. Den enorma mangolden 'Foordhook Giant' med sina yviga blad ser också lite medtagen ut, men i övrigt är det mesta sig likt bland grönsakerna. Det är faktiskt helt otroligt. Och det är också tvärt emot vad jag hade för bild av kombinationen kyla och grönsaker innan jag själv började odla i större skala här hemma. Till och med sockerärter och ärtskott repar sig efter en frostknäpp! All kål, spenaten, rädisorna, rotsakerna och purjon är helt obekymrade om den stora förändringen i odlingen som den första frosten ändå för med sig.

 

Frostnupet landskap med sladdriga blad på squashplantorna.

Squashen dör kvickt som attan av frost. Kvar ligger de stora squashbåtarna som gömt sig under enorma blad och rankor fram till nu.

 

Närbild på mangold med gul stjälk och frusna sommarblommor.

Mangold med stora blad kan bli medtagen av frost.

 

Att göra efter frosten

  • Skörda alla frostkänsliga grönsaker och ta in, de flesta är ändå ok efter bara en natts frost.
  • Ta bort alla växter som frusit sönder, lägg växtdelarna i täckodlingen.
  • Ta bort skadade och överflödiga blad som kan drabbas av till exempel mjöldagg, gråmögel och annat.
  • Förbered med fiberduk till nysådder och planteringar som jämnar ut temperaturskillnaderna när det blir kallt på natten.
  • Vädra i växthus så att kondensen som bildas efter en natts frost minskar, innan det blir kallt på natten igen.
Bild på olika grönsaker i tunnelväxthuset.

Bladgrönsakerna i förgrunden är helt ostörda av frosten, tomaterna i bakgrunden har gjort sin sista natt.

 

Närbild på sockerärter som blommar.

Sockerärterna är djupfrysta men repar sig så snart solen värmer.

 

Helbild på tunnelväxthuset.

 

Kallt också i växthus

Många tror att växthusen är bättre skyddade från frost och kyla än de egentligen är. Jag vet inte riktigt hur många minusgrader det var i natt, men en lätt frost där temperaturen bara når kring nollan sätter sig inte alls i växthusen. I natt var det uppenbart så kallt att det blev ordentlig frost i bägge växthusen. Noterbart är att den södra delen av stora tunnelväxthuset frös värre än den norra delen. Men det är bara tomatplantorna som drabbats. Träden är helt obekymrade och alla bladgrönsaker jag odlar för sen skörd bryr sig inte det minsta om frost. Det är häftigt att se.

 

Läs också: Om värme i tunnelväxthus

 

Ikväll, tisdag, är det min man som nattar barnen. Själv ska jag gå ut med pannlampa och skörda ALLA tomater. Det blir superkul! För när tomaterna är skördade och plantorna nerklippta börjar nästa etapp i tunnelväxthusen. Då kan jag rensa upp och förbereda massa nya odlingsytor inför vintern. Och gissa om jag längtat efter det!

 

Bild på köksträdgården med mycket kål i förgrunden och huset i bakgrunden.

 

Köksträdgården i morgonljus

Svartroten i bädden till vänster bryr sig inte om kylan, rötterna bevaras i jorden hela vintern.

 

Närbild på en frusen rosenskära.

 

Rosa blommor bredvid majrovans ljusgröna bladverk.

Rosenskäran växer bredvid en augusti-sådd majrova. Majrovorna kommer att växa vidare länge än och störs inte särskilt av nattfrost.

 

Glöm inte att läsa min nya bok Vinterodling - Skörda när det är kallt! Beställ gärna direkt i min egen webbutik. Jag vet att många redan har läst. Och i dag fick jag ett samtal från förlaget som meddelade att de redan beställt nytryck av boken - bara tre veckor efter att den släpptes i butik. Vilken supersuccé!

Förresten kan du från och med den här veckan betala via Swish i webbutiken. Det är något som många frågat efter. Det har dröjt eftersom det varit lite lurigt att koppla ihop med den serverlösning vi använder. Men nu är det fixat och jag har redan sett att många nappat!
/Sara Bäckmo

 

25. september 2018