Stäng menyn

Det ska växa under hösten

Diverse kål på tillväxt i växthustunneln.

I vår köksträdgård vill jag ha skörd så tidigt som möjligt. Och så sent som möjligt. Det kräver lite planering och jobb. Men så underbart det är att kunna äta nyskördat också i oktober, november, december och kanske längre än så! Jag planerar gärna.

För att ha grönsaker att skörda under hösten måste jag fortsätta att så och det gör jag under resten av juli, augusti och till och med under september. Om några dagar får du min sålista för augusti. Det ska tilläggas att jag odlar i zon 3.

Att så i slutet av sommaren är kul och enkelt. Det brukar inte vara fullt lika varmt och torrt, vilket gör att sådderna klarar sig bättre. Dessutom växer flera grönsaker bättre nu än under sommaren. Tänker på till exempel spenat, rädisa och en del kålsorter.

Sådderna gör jag både i byttor, tråg och på friland. Vissa saker på bägge ställena. Särskilt försöker jag att tänka på att ha grejer i byttor som jag kan plantera ut.

Mycket av det vi ska äta under hösten såddes tidigare under sommaren och är vid det här laget småplantor som ska ta plats i landen snart. För varje kålhuvud som skördas sätts ett nytt ut.

I landen står märgärterna skördeklara och när de plockats färdigt om en vecka eller två petar jag ner fina rödbetsplantor. Eller förgrodda sockerärter. Eller sallat. Eller nåt annat. Det är jättebra att ha plantor färdiga att sätta ut, det spar tid eftersom groddning och den första tillväxten sker i kruka istället för på friland.

Det jag räknar med kommer att växa på friland en bit in under hösten och som såtts eller sås under sommaren är: spenat, rucola, salladslök, torpedlök, brytbönor, morot, rödbeta, kål, sockerärter, sallat.

Detta är endast höstplanen för odling på friland. Sen experimenterar jag också med min odlingstunnel - det kommer du att kunna följa främst i OdlingsTV.
/Sara Bäckmo

28. juli 2014