Stäng menyn

Den stora grönskan i tunnelväxthuset

Det är så häftigt att öppna dörren till tunnelväxthuset och möta maten. Det är grönt, det är skönt, det doftar gott och är en alldeles underbar plats att hänga på. Och det är för att få just det här som jag odlar under hela året i min tunnel.

Det finns förstås prima mat att köpa i butik under vintern, grönsaker och så. Men det är något med att skörda eget under en del av året när det egentligen är alldeles för kallt att odla. Något som kittlar. Något som gör mig glad. Får mig att känna mig tillfreds. Och gör familjen mätt.

När jag ser hur mitt tunnelväxthus grönskar i maj och tänker tillbaka på den mängd grönsaker vi kunnat skörda här under hela smällkalla vintern och sedan under den något varmare våren, så tänker jag att jag alltid vill vinterodla. Det här är grejen!

I veckans klipp från min köksträdgård visar jag hur tunnelväxthuset ser ut nu i maj:

 

[YouPlaySinglePlayer video="552,495,80526" yot yod yos ]
Om du inte kan se klippet i spelaren ovan finns det också på YouTube: Vinterodling i tunnelväxthus maj 2016.

 

Låt inte växthuset stå tomt!
Själv brukar jag tänka på allt fint som finns att skörda i min tunnel när jag ser växthus i andra trädgårdar vid den här tiden på året. De flesta är tomma eller används som förvaring av diverse bråte. I en del finns prydliga sittgrupper men ingenting annat. Tänk vad häftigt om växthusen användes till något innan tomater och gurkor och annat sätts ut i början av juni! Vilken dröm.

Om du har ett växthus och är nyfiken på hur du kan odla grönsaker under hösten, vintern och våren kan du gärna snegla på min vinterodling och kanske hämta lite inspiration där. Det finns flera klipp där tunneln kan följas under hela året, se spellistan som heter Vinterodling, och det finns också en lång rad blogginlägg under kategorin Vinterodling och Tunnelväxthus.

Nästa klipp från tunneln kan du se i juli, då visar jag hur jag börjar förbereda för årets vinterodling.
/Sara Bäckmo

18. maj 2016