Del 1: Den lilla köksträdgården
Den här lilla köksträdgården består av två rejäla odlingsbäddar, inledningsvis, med gångar emellan. Anläggningen görs enkelt på drygt en timme och efter det kan du börja odla direkt.
Emma skriver: Jag vill gärna ha en egen köksträdgård. Sitter och skriver ner allt jag tror är viktigt. Nu har jag funderat i tre dagar... men hur ska jag börja?
Det finns en mängd sätt att bygga en köksträdgård på. Här har jag gjort ett superenkelt förslag, enligt principen billigast möjliga med minsta möjliga arbetsinsats. Jag presenterar mitt förslag om Den lilla köksträdgården i tre blogginlägg under tre dagar.
Förutsättningar
Jag har utgått ifrån att det finns en yta att använda på cirka 5 x 4 meter, gärna mer för att så småningom kunna utöka. Ytan bör vara fri från stora stubbar eller liknande, hallonsnår, sly och stora stenar. I övrigt kan ytan bestå av gräsmatta, en gammal åker, en oanvänd del av tomten eller liknande. Det gör inget om det växer ogräs på platsen. Det är bra om det finns sol under delar av dagen men det gör inget om det är lite skugga då och då. Undvik en väldigt blöt del av tomten. Välj gärna en plats som är lite vindskyddad, nära bostadshuset.
Den lilla köksträdgården består av två rejäla odlingsbäddar, inledningsvis, med gångar emellan. Anläggningen görs enkelt på drygt en timme och efter det kan du börja odla direkt.
Du behöver
Flera kassar med tidningar, alternativt en stor mängd kartonger.
Fyra pinnar, några decimeter långa.
Minst sju säckar köpejord eller motsvarande mängd kompostjord/matjord.
Tre pallkragar i måtten 120 cm x 80 cm.
Bädd 1:
1. Markera ett område, gärna i riktning norr-söder, som är cirka 3,5 meter långt och 1 meter brett. Sätt de fyra pinnarna i varsitt hörn av den blivande bädden.
2. Täck hela området innanför pinnarna och minst 0,5 meter utanför med tjocka lager tidningar. Vill du göra det extra noga låter du tidningarna ligga i blöt en stund innan de läggs på marken. Lägg gärna dubbla eller tredubbla lager.
3. Häll ut två säckar jord i en skottkärra och fippla med jorden tills den är helt klumpfri.
4. Tippa eller skyffla ut jorden i bädden, vars yta alltså markeras med pinnarna.
5. Gör likadant med de fyra återstående säckarna (eller så många du tänkt använda), var noga med att det inte finns stora klumpar i jorden.
6. Forma fina kanter längs den nya bädden, om du vill kan du lägga sten eller vedträn runt om som markering.
7. Platta gärna till jorden något med baksidan av en kratta.
Bädd 2:
1. Ställ ut de tre pallkragarna i en rad med bredsidorna mot bädd 1 och en rad emellan den på minst 0,5 meter.
2. Grunda marken med tidningar på samma sätt som i bädd 1 och täck lika noga cirka 0,5 meter utanför kanterna.
3. Fyll pallkragarna med trädgårdsskräp du krattat ihop tidigare, eller gör det efterhand du vårpysslar i trädgården.
4. Bygg stora högar i pallkragarna av organiskt material, ju högre desto bättre. Pallkragarna fungerar som ramar för att hålla materialet på plats.
5. Packa materialet genom att kliva omkring i det, vattna gärna, och mata på med mer material efterhand du samlat ihop. Ju mer desto bättre.
6. Material som passar bra är till exempel: gammal kompost, löv, växtdelar, gödsel, små kvistar, gräsklipp, ensilage och egentligen allt som på ett eller annat sätt blir jord efter en tid.
7. Spar den sista säcken jord till dess det är dags att odla bädden.
Gångarna
Runt de två bäddarna och mellan dem finns nu gångar täckta av tidningspapper. Vill du göra det extra fint kan du täcka dessa med till exempel träflis, bark, sågspån, ull, halm eller något annat. Enklast möjliga är att låta tidningarna ligga kvar och efterhand täcka med fler lager när de börjar vittra sönder och blåsa bort. Tidningarnas funktion i odlingen är att de hindrar ogräs/gräs att växa upp i bäddarna. De hindrar ljus, fukt, syre och näring att nå gräset under som sakta bryts ner till jord, liksom tidningarna.
På det här sättet har en liten köksträdgård med sammanlagd odlingsyta på cirka sex kvadratmeter skapats - med minimal arbetsinsats och väldigt liten kostnad. Arbetet kan göras när som helst under året. Du kan börja odla i samma stund som bäddarna är klara och vädret tillåter. Om ytan och viljan finns kan förstås bäddarna göras längre än tre meter, men bredden på en meter är ett ganska lagom mått.
Läs fler delar i serien här
Del 2: Den lilla köksträdgården - dags att så
Del 3: Den lilla köksträdgården - utvidga odlingen
Del 4: Den lilla köksträdgården - frågor och svar
Mitt bästa tips till dig som verkligen vill ha en köksträdgård är att sätta igång och skapa odlingsyta. Pronto! Tänk inte så mycket på fortsättningen utan se till att du får yta att odla - det är det viktigaste. Det tar några säsonger att få kläm på hur odlingen funkar och vilka önskemål om den är. Dessutom ändras önskemålen hela tiden, vilket gör att det tar extra lång tid att komma igång om du strävar efter att skapa den perfekta odlingen redan från början.
/Sara Bäckmo
18. januari 2016