De somriga gröna ärterna
Märgärter är alldeles vanliga gröna ärter. Trots vanligheten är de en av de grönsaker jag uppskattar mest från trädgården!
Snacka om energipåfyllning! Jag har äntligen laddat ner några hundra sommarbilder som återskapats från ett minneskort. Skurken (i lila på översta bilden) kom åt ett minneskort och mixtrade så med det att det blev oläsbart. Efter en tur till en specialist på kraschade lagringsmedia kunde jag få tillbaka delar av materialet, men inte allt. Och nu känner jag lite av sommarkänslorna när jag ser de färgglada bilderna på ärter och barn. Så gulligt!
Ärter är en av få grönsaker som den här lille killen tycker är goda. Favoriten bland alla grönsaker är stekta sojabönor och olika typer av ärter, som sockerärter, brytsockerärter och märgärter.
Både färska och frysta
På bild syns en del av årets skörd av märgärter. Märgärter är alltså vanliga gröna ärter, såna vi köper i frysdisken vanligtvis. De är lätta att odla själv och helt fantastiskt goda!
För ett tag sedan fick jag en fråga om hur vi äter gröna ärterna. Jag är måhända lite tråkig, men jag tycker att det allra godaste är att äta dem kokta, med lite smör. Allt är gott med smör! Men vi använder också mycket ärter som utfyllnad i olika rätter, som köttfärssås, stekt ris, omeletter och soppor. Dessutom är ärterna jättegoda att mixa med lite olja till en ärt-humus. Det finns bild och mer utförlig beskrivning i boken Skillnadens skörd (för övrigt etta på Bokus topplista i kategorin Hem & trädgård).
Färska ärter kan enkelt frysas och användas senare, om skörden är stor. Pilla ärterna ur skidan, lägg ner i kokande vatten (kallas för att förvälla) i en-två minuter, spola i kallt vatten och frys sedan in. Bäst blir det om ärterna styckfryses, alltså läggs på en bricka och får frysa till innan de stoppas i påse eller burk. På så sätt kan rätt mängd tas fram.
Gröna ärter kan också torkas och användas precis som gula ärter.
Något vi ännu inte provat men gärna vill göra snart är att fritera lite ärter till ett snacks. Är det någon som provat det? Jag fick ju en fritös i födelsedagspresent och barnen kom på att vi skulle prova fritera ärter. Rapporterar när det är gjort.
Ärterna vi äter nu hämtas från frysen. De färska ärterna har snabbt kokats upp (det kallas för att förvälla) i lätt saltat vatten, spolats kallt och sedan frysts på bakplåtspapper på stora brickor eller fat. Då blir de styckfrysta och kan läggas över i en påse eller box sedan.
För dig som vill läsa mer om märgärter tipsar jag om taggen Märgärter här på bloggen. Och på YouTube finns följande videos om ärter:
Odla ärter i dubbelrader
Växtstöd till ärter
Avslutningsvis passar jag på att tipsa om att det finns ett nytt trädgårdsbrev att läsa från Skillnadens Trädgård. Prenumerera gärna gratis på trädgårdsbrevet genom att anmäla din e-post här: Saras trädgårdsbrev.
Tänk på att titta i din skräpmail alternativt i en mapp som heter "socialt" eller liknande där mailen själv kan placera mail med tidigare okänd avsändaradress. Lägg då gärna till tradgardsbrev@sarabackmo.se i adressboken så hamnar mailen i den vanliga inkorgen sedan. Om du trots allt inte fått mail kan du messa din adress till Skillnadens Trädgård på Facebook.
/Sara Bäckmo
05. oktober 2017