Stäng menyn

De första sådderna i januari

Om du bara ska satsa på fem sådder i januari inomhus - vilka är det då? Jag har några favoriter som alltid sås tidigt på året och ger dig några kom-i-håg inför säsongen.

Små minidrivhus av plast under en stark växtbelysning.

Så här ser det ut i ett hörn av vårt vardagsrum där jag driver upp plantor under växtbelysning och på värmemattor.

 

Det känns som om jag har stått på startlinjen och rusat motorerna en tid. När nyår passerat är det svårt att hejda mig. Fröpåsarna är sorterade för att på något vis vara överskådliga och övriga attiraljer till sådden är införskaffad, som jord, vattenfast penna och ett gäng gamla godislådor från lanthandeln. Växtbelysningarna är framtagna och i alla fall en av mina värmemattor ligger på plats.

När jag väl börjar peta ner fröerna i jorden ser det inte så piffigt och fint ut. Minidrivhus och hemmafixade lösningar - allt för att ge de små fröerna med stor potential bästa möjliga start. Det är nu allt börjar!

 

Lång utvecklingstid

De första grönsakerna jag sår inomhus i januari är de så har riktigt lång utvecklingstid. Eller med andra ord; de måste växa under lång tid innan de ger skörd. Eftersom vi har ganska kort säsong i Sverige behöver vi starta vissa grönsaker inomhus redan under vintern om det ska bli något. Eller, behöver och behöver. Det finns genvägar med. En del grönsaker kan man välja mer snabbväxande sorter av, som purjolök till exempel, som kan sås till exempel i mars. Men dessa är tidiga sommarsorter som är sämre att lagra till vintern. A och o är att läsa på om sorter!

Om du inte kan odla fram egna plantor inomhus kan du köpa plantor i trädgårdsbutiken senare i vår, som är odlade i plantskola. Många odlare samarbetar också och sår extra för att dela med sig, hör dig för i någon trädgårdsgrupp på Facebook om du behöver hjälp med att så något visst.

 

Mina första sådder

Jag fick frågan i någon av mina sociala medier: Vad är det första du sår nu i januari? Det är faktiskt samma varje år. Mina fem viktigaste januarigrönsaker är:

  • kronärtskocka
  • rotselleri
  • purjolök
  • paprika
  • chili

De tre första är helt oumbärliga. Om sådden på något vis skulle gå dåligt finns det tid för nytt försök i februari, men det ska mycket till för att en sådd i mars ska hinna bli något för skörd samma år. Chili har också väldigt lång utvecklingstid, men om sådden skulle bli dålig finns det otroligt många plantor att välja av i butik. Utbudet av paprika är mycket mindre och ofta är sorterna som finns i handeln anpassade för växthus. Vill du odla paprika på friland är det svårare att hitta lämpliga sorter i färdiga plantor.

 

En vacker lila blomma som slår ut ur en taggig stor tistelknopp - kronärtskocka.

Så här ser kronärtskockan ut när den går i blom. Vi äter knoppen innan dess. Odla några extra plantor så du också kan njuta av blommorna!

 

Kronärtskocka: Vacker tistelväxt vars ej utslagna blomknoppar äts. De kan skördas pyttesmå och stekas som en liten delikatess eller skördas i storlek som en grapefrukt för att kokas och ätas med till exempel smör och salt. Kronärtskocka blir en mycket stor växt som kräver utrymme och näringsrik jord för att växa bra. Supergod och därtill en av köksträdgårdens vackraste grönsaksväxter. 'Green Globe' är en sort som växer fint och dessutom kan övervintra i zon tre i Småland.

Rotselleri: Helt oumbärlig bland rotsakerna. Växer som en stor klump, med halva klumpen under jord och halva ovan jord, med krispiga stjälkar och blast som blir några decimeter höga. Både rotklumpen och stjälken kan ätas, men jag äter inte bladen eftersom jag inte tycker de är tillräckligt goda. Rotselleri kan med lätthet lagras på sval plats ända fram till våren. Den är mycket känslig som liten planta och pillig att odla fram, kräver dessutom mycket näring i jorden, men arbetet är alla gånger värt besväret. Min favorit är sorten 'Prinz'.

 

Läs mer: Odla läcker rotselleri

 

 

Purjolök: Eftersom den växer rakt upp, utan att vara det minsta yvig, tar den inte stor plats i trädgården. Särskilt värdefull då det finns sorter som är mycket köldtåliga och kan stå utomhus (till exempel i ett växthus) under hela vintern. Lök är ömtålig som småplantor och kräver lite kärlek vid sådden, men ger ofta mycket fint resultat om jorden sedan är väl gödslad på växtplatsen. En god sort som står fint i kylan är 'Northern Lights'.

Paprika: Medan många grönsaker odlas för att ge mat under kallare årstider är paprika en grönsak som ger färska frukter under sommaren. Överskottet kan frysas färskt och det gör paprika lätt att hantera. I odlingen älskar jag paprikan, som växer långsamt men i princip sköter sig själv från det att de planterats ut på sin växtplats. Kräver värme för att utvecklas bra. Tar lite plats att odla upp inomhus och drabbas lätt av bladlöss, men är ändå en underbar grönsak att odla. En sort som ger fin skörd av små frukter är 'Lunchbox mixed'.

 

Läs mer: Paprika för frilandsodling

 

Chili: De starka frukterna är för många ett måste, i min trädgård odlar jag endast några enstaka plantor per år - på undangömd plats där barnen inte lockas att plocka. Det finns sorter som växer fint på friland också i Sverige, till exempel har jag odlat olika jalapenos med gott resultat. Växer som paprika men mognar sent på säsongen. Bra att odla i kruka för att kunna ta in plantor som fortfarande ger skörd när det blir för kallt utomhus. För dig som vill prova chili men avskyr hettan - satsa på 'Habanero Dulce' som är en ljuvlig chili med smak av exotisk frukt, helt utan hetta.

 

En prydlig rotselleri växer i svart jord.

Rotselleri är trädgårdens godaste rotsak och otroligt användbar. Den kräver dock lång växtperiod, där särskilt uppdrivningen är omständlig, och mycket näring.

 

Detta är alltså sådant jag inte vill missa att så inomhus i januari. Det går också bra att så utomhus på vinter, men då är det helt andra grönsaker jag väljer. Läs mina tips i Tio favoriter för vintersådd. Vill du ha fler idéer om grönsaker att odla den här månaden kan du också kika i Skillnadens såkalender.
/Sara Bäckmo

14. januari 2019