Blåbär - därför ska du odla dem!
Det är så underbart att ha egna blåbär i trädgården. Buskarna tar inte stor plats och ger fantastisk skörd av stora goda bär. Odla dem!
Vissa saker jag skördar i trädgården känns vardagliga och sådär allmänt behövliga, som morötter och potatis och spenat. Andra växter levererar ätbart som får mig att flyga och ropa tjoho och vilja ställa till med kalas. Så är det med blåbär.
En del som följer mig i sociala medier förstår inte alls poängen med att odla blåbär i trädgården; de växer ju vilt i skogen. Men tro mig, de flesta som väljer att odla blåbär hemma omvänds snabbt. Trädgårdsblåbär är något i särklass! Det ger en känsla av lyx i vardagen och med ett helt gäng buskar planterade blir skörden rejält stor. Bären kan inte jämföras med skogsblåbär, se dem som ett eget bär och ett komplement till skogens skörd. Vi som tycker tiden tryter när det är blåbärsdags i skogen älskar att ha dem i trädgården!
Det finns väldigt många sorter att välja mellan, jag har nog ett femtontal olika. Just i år tycker jag att sorterna Reka och Bonus gett väldigt goda bär, men jag gillar verkligen alla. Dessvärre är mina äldsta sorter utan namnlapp, så jag vet inte vilka de är annat än att de är goda.
Bli medlem och följ arbetet dag för dag i Skillnadens Trädgård
Skillnad på bären
Trädgårdsblåbär smakar inte exakt som blåbär vi plockar i skogen. Du har säkert någon gång köpt stora blåbär i matbutiken, i en liten plastask? Det är samma typ av blåbär; amerikanska blåbär/trädgårdsblåbär. De har inte fullt lika koncentrerad smak som skogsblåbär. Men de är oerhört goda. Förutom smaken är en skillnad också att odlade blåbär blir så väldigt mycket större. Ett enda blåbär kan vara 2 cm i diameter.
Årets skörd började redan i juni i tunnelväxthuset, där tre buskar gav tidig skörd. En del av karten förstördes i maj när det var frost, så skörden blev ganska liten. I juli skördade vi de första bären på friland, från de tidigaste sorterna, och nu fortsätter skörden till dess bären är uppätna eller förstörs av frost under hösten.
Tänk på att
- plantera flera sorter bredvid varandra, blommorna pollineras bättre då
- plantera alltid blåbär i ogödslad torv eller rhododendronjord - aldrig vanlig trädgårdsjord
- blåbär ger bäst skörd i soligt läge
- plantorna har ytliga rötter, var noga med vattningen så de inte torkar ut
För att undvika uttorkning kan du till exempel täcka marken med träflis, bark eller bös från skogen. Täck inte med halm, hö eller annat som vi vanligen använder i täckodling. Blåbär är surjordsväxter och kommer inte att trivas på en växtplats där de står planterade i jord, eller om de täcks med material som förmultnar till vanlig jord.
Måste man beskära blåbär?
Vanligtvis behöver vi inte beskära blåbär något särskilt. Efter några år brukar vissa grenar bli kala nertill och väl förvedade, de kanske börjar hänga och se risiga ut. Då klipps dessa bort. Från plantans bas bildas nya skott som växer upp till grenar som ger bär. Om plantan är väldigt tät kan också en del kvistar som växer inåt buskens mitt tas bort.
Sticklingar av blåbär
En hel del av er som följer är nyfikna på att föröka blåbär med sticklingar, kanske efter att ha sett mina experiment. Jag har i flera omgångar tagit sticklingar för att försöka hitta sätt som funkar för oss amatörer. Som exempel tog jag 120 sticklingar i våras, som du kan se i videon nedan. Av dessa har jag fått totalt tre plantor som överlevt. Av experimentet jag gjorde för några år sedan fick jag ett trettiotal plantor, men då använde jag ett rotningshormon som (visade det sig) inte är godkänt för användning i Sverige.
Mitt bästa tips till dig som vill odla blåbär i trädgården är att köpa plantor. En enda planta kan ge 5-10 liter per år och det är så värt pengarna att köpa plantor i trädgårdsbutiken. Att ta egna sticklingar är ett kul experiment men sannolikheten är mycket liten att du får de plantor du behöver inom rimlig tid. Dessutom belastar det buskarna att ta den mängd sticklingar som behövs för att få resultat.
Blåbär till mycket
Min skörd i veckan blev 3 liter blåbär från mina äldsta buskar. Det är bara en bråkdel av vad som finns på buskarna, så vi har många skördetillfällen kvar. De yngsta buskarna ger bara enstaka bär att smaka ännu. Det tar några år för buskarna att etablera sig, så man får ha lite tålamod.
Jag äter helst blåbären precis som de är, men älskar också att använda dem i bakverk och torkade i müsli. Tipsar om två fina recept som du kan prova om du har gott om blåbär, från skogen eller från odlade buskar:
Hemgjord blåbärsglass
Blåbärskaka med vallmofrön
Om du ännu inte har blåbär i trädgården så är det en utmärkt tid att plantera alla typer av bärbuskar och träd nu på sensommaren och hösten. Då brukar det vara lite fuktigare i jorden och det behöver plantorna för att etablera sig bra. Tips för planteringen kan du läsa nedan.
Läs mer: Tips för att plantera blåbär
Nu fortsätter jag att plocka bär från buskarna. Det vi inte klarar av att äta upp lägger jag i en påse eller låda i frysen, utan socker eller tillagning. De är otroligt goda att ta fram och smaska på, lite som kalla karameller, och perfekta i frukostfil och gröt. Och till pannkakor!
/Sara Bäckmo